Werken als Data Modelleur

Een Data Modelleur is een cruciale rol binnen organisaties die streven naar efficiënte en effectieve data-analyse. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van datamodellen om de structuur en relaties tussen gegevens in databases te beschrijven. Het salaris van Data Modelleurs kan variëren, afhankelijk van de industrie, functieomschrijving en vaardigheden.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Wat doet een Data Modelleur
Data Modelleurs zijn experts in het ontwerpen en creëren van datamodellen om bedrijfsprocessen te ondersteunen en de integriteit van gegevens te waarborgen.

Hun taken omvatten onder meer:

 • Het analyseren van bedrijfsbehoeften en het vertalen naar datamodellen.
 • Het ontwerpen en ontwikkelen van logische en fysieke datamodellen.
 • Het evalueren en aanpassen van bestaande datamodellen om veranderende bedrijfsvereisten te ondersteunen.
 • Het samenwerken met databasebeheerders, data-analisten en andere stakeholders om datamodellen te implementeren en te onderhouden.
 • Het documenteren van datamodellen en het waarborgen van de naleving van databasenormen en -richtlijnen.
Werken als Data Modelleur - DataJobs.nl
Functieprofiel van een Data Modelleur

Een typisch functieprofiel van een Data Modelleur omvat:

 • Een relevante academische opleiding, zoals informatica, informatietechnologie, bedrijfskunde of een gerelateerd vakgebied.
 • Ervaring met datamodellering, databasedesign en data-analyse.
 • Kennis van datamodelleringsmethoden, zoals Entity-Relationship Modelling (ERM) en Unified Modeling Language (UML).
 • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, om complexe datamodelleringskwesties op een begrijpelijke manier uit te leggen aan verschillende belanghebbenden.
 • Ervaring met datamodelleringssoftware, zoals ERwin, PowerDesigner of SQL Developer Data Modeler.
Wat doet een Data Modelleur - DataJobs.nl
Wat verdient een Data Modelleur
Een Data Modelleur met enkele jaren ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 4.000,- en € 6.000,- per maand, met maxima rond € 7.500,-.
Carrièrepad en groeimogelijkheden als Data Modelleur
Een carrière als Data Modelleur biedt tal van groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring opdoet en je expertise op het gebied van datamodellering verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals Data Architect, Database Manager of Chief Data Officer. Je kunt je ook specialiseren in een bepaald domein, zoals Big Data, Business Intelligence of Data Science.
Data Modelleur - DataJobs.nl
Opleiding en certificering voor Data Modelleurs
Om succesvol te zijn als Data Modelleur, is het belangrijk om continu te investeren in je kennis en vaardigheden. Naast een relevante academische opleiding zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je expertise op het gebied van datamodellering verder uit te breiden. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

Data Modeling and Database Design (DMDD)

Deze cursus richt zich op de fundamenten van datamodellering en databasedesign, inclusief Entity-Relationship Modelling (ERM) en Unified Modeling Language (UML).

Certified Data Management Professional (CDMP)

Deze certificering is een algemene data management certificering die datamodellering, datakwaliteit en data governance omvat.

Data Warehousing and Business Intelligence (DWBI)

Deze cursus behandelt de concepten en technieken van data warehousing en business intelligence, waaronder het ontwerpen van datamodellen voor data warehousing.
Data Modelleur - DataJobs.nl
Door het volgen van deze cursussen en het behalen van certificeringen, toon je aan potentiële werkgevers en klanten dat je over de nodige kennis en expertise beschikt om succesvol te zijn als Data Modelleur en bij te dragen aan de effectieve analyse van hun gegevens.
Netwerken en brancheorganisaties
Ten slotte is het belangrijk om actief betrokken te blijven bij de datamodelleringscommunity en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends op het gebied van datamodellering. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals de Data Management Association (DAMA) of de International Data Management Association (IDMA), het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere Data Modelleurs en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied. Bovendien zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar Data Modelleurs en professionals op het gebied van data management ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
Data Modelleur - DataJobs.nl
Vacatures voor Data Modelleurs
Bekijk hier alle actuele vacatures op DataJobs.nl