Werken als Data Modelleur

Een Data Modelleur ontwerpt en structureert databasemodellen om informatie efficiënt en coherent op te slaan en te raadplegen. Data Modelleur is een cruciale rol binnen organisaties die streven naar efficiënte en effectieve data-analyse. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van datamodellen om de structuur en relaties tussen gegevens in databases te beschrijven. Het salaris van Data Modelleurs kan variëren, afhankelijk van de industrie, functieomschrijving en vaardigheden.

Deze functie is gerelateerd aan de functies Data Architect, BIM Modelleur en Database Administrator.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Data Modelleur - DataJobs.nl
Wat doet een Data Modelleur
Data Modelleurs zijn experts in het ontwerpen en creëren van datamodellen om bedrijfsprocessen te ondersteunen en de integriteit van gegevens te waarborgen.

Hun taken omvatten onder meer:

 • Het analyseren van bedrijfsbehoeften en het vertalen naar datamodellen.
 • Het ontwerpen en ontwikkelen van logische en fysieke datamodellen.
 • Het evalueren en aanpassen van bestaande datamodellen om veranderende bedrijfsvereisten te ondersteunen.
 • Het samenwerken met databasebeheerders, data-analisten en andere stakeholders om datamodellen te implementeren en te onderhouden.
 • Het documenteren van datamodellen en het waarborgen van de naleving van databasenormen en -richtlijnen.
Werken als Data Modelleur - DataJobs.nl
Functieprofiel van een Data Modelleur

Een typisch functieprofiel van een Data Modelleur omvat:

 • Een relevante academische opleiding, zoals informatica, informatietechnologie, bedrijfskunde of een gerelateerd vakgebied.
 • Ervaring met datamodellering, databasedesign en data-analyse.
 • Kennis van datamodelleringsmethoden, zoals Entity-Relationship Modelling (ERM) en Unified Modeling Language (UML).
 • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, om complexe datamodelleringskwesties op een begrijpelijke manier uit te leggen aan verschillende belanghebbenden.
 • Ervaring met datamodelleringssoftware, zoals ERwin, PowerDesigner of SQL Developer Data Modeler.
Werken als Data Modelleur 2 - DataJobs.nl
Welke tools gebruikt een Data Modelleur

Data Modellering Tools

Dit zijn gespecialiseerde softwareprogramma's die worden gebruikt om gegevensmodellen te maken, onderhouden en manipuleren. Ze stellen data modelleurs in staat om schematische representaties van gegevensstructuren te creëren en om relaties tussen verschillende data-elementen te definiëren. Voorbeelden zijn ER/Studio, Sparx Systems Enterprise Architect en IBM InfoSphere Data Architect.

Database Management Systems (DBMS)

Deze tools helpen bij het beheren van databases, het uitvoeren van queries en het onderhouden van gegevensconsistentie. Voorbeelden zijn Oracle Database, Microsoft SQL Server, MySQL en PostgreSQL.

Big Data Tools

Als een data modelleur werkt met grote hoeveelheden gegevens (big data), kunnen ze tools zoals Apache Hadoop, Spark of NoSQL-databases zoals MongoDB of Cassandra gebruiken om deze gegevens te verwerken en te analyseren.

ETL Tools

ETL staat voor Extract, Transform, Load. Deze tools helpen bij het migreren van gegevens van de ene database naar de andere, en bij het transformeren van de gegevens om ze compatibel te maken met het doelsysteem. Voorbeelden zijn Informatica PowerCenter, Microsoft SQL Server Integration Services (SSIS) en Talend.

Data Governance Tools

Deze tools helpen bij het beheren van de kwaliteit, consistentie, privacy en veiligheid van de gegevens binnen een organisatie. Voorbeelden zijn IBM InfoSphere Information Server, Informatica Axon en Collibra.

Programmeertalen

Om de interactie met databases te automatiseren of om complexe datamanipulaties uit te voeren, gebruiken data modelleurs ook programmeertalen. SQL is de meest gebruikte taal voor databasemanipulatie, maar ook talen als Python en R worden vaak gebruikt voor datagerelateerde taken.

Cloud Platforms

Veel organisaties verplaatsen hun data-architecturen naar de cloud, dus data modelleurs moeten ook bekend zijn met cloud-gebaseerde databeheertools. Voorbeelden hiervan zijn Amazon Redshift, Google BigQuery, en Microsoft Azure SQL Database.
Werken als Data Modelleur 3 - DataJobs.nl
Een dag in het leven van een Data Modelleur
Een Data Modelleur begint zijn dag vaak met het doornemen van de specificaties en vereisten van een nieuw of lopend project. Vervolgens houdt hij/zij zich bezig met het ontwerpen of verfijnen van datamodellen die de structuur van de data binnen een systeem of database vastleggen. Er zijn regelmatige overlegmomenten met data-analisten, databasebeheerders en andere stakeholders om te zorgen voor afstemming en om de consistentie en kwaliteit van het model te waarborgen. Daarnaast besteedt de Data Modelleur tijd aan het documenteren van definities, relaties en andere specificaties. Onderzoek naar best practices en het bijhouden van trends in de datawereld zijn ook van belang om ervoor te zorgen dat modellen actueel en relevant blijven. Feedbackloops en iteraties zijn essentieel, waarbij samenwerking en communicatie centraal staan.
Wat verdient een Data Modelleur
Een Data Modelleur met enkele jaren ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 4.000,- en € 6.000,- per maand, met maxima rond € 7.500,-.
Carrièrepad en groeimogelijkheden als Data Modelleur
Een carrière als Data Modelleur biedt tal van groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring opdoet en je expertise op het gebied van datamodellering verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals Data Architect, Database Manager of Chief Data Officer. Je kunt je ook specialiseren in een bepaald domein, zoals Big Data, Business Intelligence of Data Science.
Werken als Data Modelleur 4 - DataJobs.nl
Opleiding en certificering voor Data Modelleurs
Om succesvol te zijn als Data Modelleur, is het belangrijk om continu te investeren in je kennis en vaardigheden. Naast een relevante academische opleiding zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je expertise op het gebied van datamodellering verder uit te breiden. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

Data Modeling and Database Design (DMDD)

Deze cursus richt zich op de fundamenten van datamodellering en databasedesign, inclusief Entity-Relationship Modelling (ERM) en Unified Modeling Language (UML).

Certified Data Management Professional (CDMP)

Deze certificering is een algemene data management certificering die datamodellering, datakwaliteit en data governance omvat.

Data Warehousing and Business Intelligence (DWBI)

Deze cursus behandelt de concepten en technieken van data warehousing en business intelligence, waaronder het ontwerpen van datamodellen voor data warehousing.
Werken als Data Modelleur 5 - DataJobs.nl
Door het volgen van deze cursussen en het behalen van certificeringen, toon je aan potentiële werkgevers en klanten dat je over de nodige kennis en expertise beschikt om succesvol te zijn als Data Modelleur en bij te dragen aan de effectieve analyse van hun gegevens.
Netwerken en brancheorganisaties

DAMA of IDMA

Ten slotte is het belangrijk om actief betrokken te blijven bij de datamodelleringscommunity en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends op het gebied van datamodellering. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals de Data Management Association (DAMA) of de International Data Management Association (IDMA), het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere Data Modelleurs en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied.

Online

Bovendien zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar Data Modelleurs en professionals op het gebied van data management ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
Impact en maatschappelijke relevantie
De functie van Data Modelleur is van cruciaal belang in een datagedreven samenleving. Ze creëren structuren waarmee grote hoeveelheden informatie op een georganiseerde en begrijpelijke manier kunnen worden opgeslagen en geanalyseerd. Dit heeft directe impact op hoe bedrijven en organisaties functioneren, beslissingen nemen en waarde bieden aan hun klanten en stakeholders. Maatschappelijke relevantie ontstaat doordat goed gemodelleerde data de basis vormen voor beleidsbeslissingen, innovaties in de gezondheidszorg, stadsplanning, financiële diensten en nog veel meer. In een tijd waarin data als het 'nieuwe goud' wordt beschouwd, zorgt de Data Modelleur ervoor dat dit 'goud' toegankelijk en bruikbaar is, wat bijdraagt aan efficiëntie, transparantie en vooruitgang in diverse sectoren van de samenleving.
Werken als Data Modelleur 6 - DataJobs.nl
Case Study: Data Modelleur bij ZonneEnergie Inc.

Introductie

Bij ZonneEnergie Inc., een toonaangevend bedrijf in duurzame energieoplossingen, is data cruciaal voor innovatie. Om deze data effectief te gebruiken, werd een ervaren Data Modelleur ingeschakeld: Emma Jansen.

Uitdaging

Emma werd geconfronteerd met een wirwar van data uit verschillende bronnen, variërend van zonnepaneeloutput tot klantfeedback. Deze data moest worden gestructureerd om beter begrip en gebruik mogelijk te maken.

Aanpak

Emma ontwikkelde een robuust datamodel dat de verschillende databronnen integreerde. Ze werkte nauw samen met data-analisten en business stakeholders om ervoor te zorgen dat het model aansloot bij de bedrijfsdoelstellingen en tegelijkertijd flexibel genoeg was voor toekomstige uitbreidingen.

Resultaat

Dankzij Emma's model kon ZonneEnergie Inc. patronen en trends in hun data identificeren, wat leidde tot efficiëntere energieoplossingen en betere klantenservice. Haar werk onderstreepte de waarde van een data modelleur in een datagedreven organisatie.
Vacatures voor Data Modelleurs
Bekijk hier alle actuele vacatures op DataJobs.nl