Werken als Chief Data Officer

Een Chief Data Officer (CDO) is een belangrijke rol binnen organisaties die de waarde van hun data willen maximaliseren en data-gedreven besluitvorming willen bevorderen. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van datastrategieën, het waarborgen van datakwaliteit en -governance, en het stimuleren van innovatie op het gebied van data-analyse en inzichten. Het salaris van CDO’s kan variëren, afhankelijk van de industrie, verantwoordelijkheden en ervaring.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Wat doet een Chief Data Officer
CDO's zijn verantwoordelijk voor het bepalen van de datastrategie en het leiden van organisaties in het gebruik van data om bedrijfsprestaties te verbeteren.

Hun taken omvatten onder meer:

 • Het ontwikkelen en implementeren van datastrategieën en -beleid.
 • Het waarborgen van datakwaliteit, -governance en -beveiliging.
 • Het stimuleren van de adoptie van data-analyse en -inzichten in de gehele organisatie.
 • Het leiden van datagerelateerde innovatie en technologie-initiatieven.
 • Het samenwerken met andere leidinggevenden om data-gedreven besluitvorming te bevorderen.
 • Het opbouwen en onderhouden van relaties met externe partners, zoals leveranciers van data-oplossingen en -diensten.
Werken als Chief Data Officer - DataJobs.nl
Functieprofiel van een Chief Data Officer

Een typisch functieprofiel van een CDO omvat:

 • Een relevante academische opleiding, zoals informatiemanagement, informatietechnologie, bedrijfskunde of een gerelateerd vakgebied.
 • Ruime ervaring met data management, data-analyse en data-governance.
 • Sterke leiderschaps- en managementvaardigheden.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, om complexe datakwesties op een begrijpelijke manier uit te leggen aan verschillende belanghebbenden.
 • Kennis van en ervaring met verschillende data management-tools en -technologieën, zoals Hadoop, Spark, SQL en NoSQL-databases.
Wat verdient een Chief Data Officer
Het brutosalaris van een CDO begint bij ongeveer € 7.000,- per maand exclusief extra voordelen. Een CDO met meer wat ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 10.000,- en € 15.000,- per maand, met maxima rond € 20.000,-.
Carrièrepad en groeimogelijkheden als Chief Data Officer
Een carrière als CDO biedt tal van groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring opdoet en je expertise op het gebied van data management verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals Chief Information Officer (CIO) of Chief Technology Officer (CTO). Je kunt je ook specialiseren in een bepaald domein, zoals data privacy, data security of artificial intelligence.
Chief Data Officer - DataJobs.nl
Opleiding en certificering voor Chief Data Officers
Om succesvol te zijn als CDO is het belangrijk om continu te investeren in je kennis en vaardigheden. Naast een relevante academische opleiding zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je expertise op het gebied van data management verder uit te breiden. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

Certified Data Management Professional (CDMP)

Deze certificering is een algemene data management certificering die data governance, datakwaliteit en master data management omvat.

Certified Information Privacy Professional (CIPP)

Deze certificering richt zich op de principes van data privacy en de naleving van privacywetgeving.

Certified Information Systems Security Professional (CISSP)

Deze certificering richt zich op de beveiliging van informatiesystemen en data.
Chief Data Officer (CDO) - DataJobs.nl
Door het volgen van deze cursussen en het behalen van certificeringen toon je aan potentiële werkgevers en klanten dat je over de nodige kennis en expertise beschikt om succesvol te zijn als Chief Data Officer en bij te dragen aan de waardecreatie van hun data.
Netwerken en brancheorganisaties
Tenslotte is het belangrijk om actief betrokken te blijven bij de data management community en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends op het gebied van data management. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals de Data Management Association (DAMA) of de Data Governance Professionals Organization (DGPO), het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere CDO's en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied. Bovendien zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar Chief Data Officers en professionals op het gebied van data management ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
Chief Data Officer - DataJobs.nl
Vacatures voor Chief Data Officers
Bekijk hier alle actuele vacatures op DataJobs.nl