Werken als Master Data Management Specialist

Een Master Data Management Specialist (MDM Specialist) is een essentiële rol binnen organisaties die de kwaliteit en consistentie van hun kerngegevens willen waarborgen. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen, implementeren en onderhouden van master data management-strategieën om data-integriteit te waarborgen en bedrijfsprestaties te ondersteunen. Het salaris van MDM Specialisten kan variëren, afhankelijk van de industrie, functieomschrijving en vaardigheden.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Wat doet een Master Data Management Specialist
MDM Specialisten zijn experts op het gebied van het beheren en onderhouden van master data. Ze helpen organisaties bij het ontwikkelen en implementeren van master data management-processen, beleid en technologieën om de kwaliteit, consistentie en bruikbaarheid van kerngegevens te waarborgen.

Hun taken omvatten onder meer:

 • Het ontwikkelen en implementeren van master data management-strategieën en -processen.
 • Het onderhouden en verbeteren van de kwaliteit en consistentie van master data.
 • Het beheren van master data governance, inclusief het vaststellen van data-eigenaren en het ondersteunen van datastewards.
 • Het monitoren en analyseren van master data kwaliteitsmetrieken en het identificeren van verbetermogelijkheden.
 • Het samenwerken met IT-teams en andere stakeholders om de master data management-architectuur en -systemen te ontwikkelen en onderhouden.
 • Het bieden van training en ondersteuning aan gebruikers met betrekking tot master data management-praktijken en -tools.
Werken als Master Data Management Specialist - DataJobs.nl
Functieprofiel van een Master Data Management Specialist

Een typisch functieprofiel van een MDM Specialist omvat:

 • Een relevante academische opleiding, zoals informatiemanagement, informatietechnologie, bedrijfskunde of een gerelateerd vakgebied.
 • Ervaring met master data management, datakwaliteit of data governance.
 • Kennis van MDM-processen, -beleid en -technologieën.
 • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, om complexe master data management-kwesties op een begrijpelijke manier uit te leggen aan verschillende belanghebbenden.
 • Kennis van en ervaring met verschillende MDM-tools, zoals SAP Master Data Governance, Informatica MDM, IBM InfoSphere MDM of Stibo Systems.
Wat verdient een Master Data Management Specialist
Een MDM Specialist met enkele jaren ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 4.000,- en € 6.000,- per maand, met maxima rond € 8.000,-.
Carrièrepad en groeimogelijkheden als Master Data Management Specialist
Een carrière als MDM Specialist biedt tal van groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring opdoet en je expertise op het gebied van master data management verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals Master Data Manager, Data Governance Manager of Chief Data Officer. Je kunt je ook specialiseren in een bepaald domein, zoals klantdata, productdata of leveranciersdata.
Master Data Management Specialist - DataJobs.nl
Opleiding en certificering voor Master Data Management Specialisten
Om succesvol te zijn als MDM Specialist, is het belangrijk om continu te investeren in je kennis en vaardigheden. Naast een relevante academische opleiding, zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je expertise op het gebied van master data management verder uit te breiden. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

Certified Information Management Professional (CIMP)

Met een specialisatie in Master Data Management. Deze certificering richt zich op de methoden, tools en technieken die nodig zijn om effectief master data management te implementeren en te onderhouden.

Data Governance and Stewardship Professional (DGSP)

Deze certificering richt zich op de principes en praktijken van data governance en stewardship, inclusief het beheer van master data.

Certified Data Management Professional (CDMP)

Deze certificering is een algemene data management certificering die master data management, datakwaliteit en data governance omvat.
Master Data Management Specialist - DataJobs.nl
Door het volgen van deze cursussen en het behalen van certificeringen, toon je aan potentiële werkgevers en klanten dat je over de nodige kennis en expertise beschikt om succesvol te zijn als Master Data Management Specialist en bij te dragen aan de kwaliteit en consistentie van hun kerngegevens.
Netwerken en brancheorganisaties
Tenslotte is het belangrijk om actief betrokken te blijven bij de master data management community en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends op het gebied van master data management. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals de Data Management Association (DAMA) of de Data Governance Professionals Organization (DGPO), het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere MDM Specialisten en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied. Bovendien zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar Master Data Management Specialisten en professionals op het gebied van data management ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
Master Data Management Specialist - DataJobs.nl
Vacatures voor Master Data Management Specialisten
Bekijk hier alle actuele vacatures op DataJobs.nl