Werken als Data Steward

Data steward is een belangrijke rol in de wereld van data en analytics. Data stewards zijn verantwoordelijk voor het waarborgen van de kwaliteit, consistentie en toegankelijkheid van data binnen een organisatie. Afhankelijk van de sector, functieomschrijving en vaardigheden, varieert het salaris van data stewards aanzienlijk.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Wat doet een Data Steward
Data stewards zijn de bewakers van data-integriteit binnen een bedrijf. Zij zorgen ervoor dat data op een gestructureerde en consistente manier wordt opgeslagen, zodat het gemakkelijk toegankelijk en bruikbaar is voor andere professionals, zoals data analisten en data scientists. Een data steward moet bekend zijn met verschillende databronnen, datamanagement tools en datastandaarden om ervoor te zorgen dat de data op de juiste manier wordt beheerd. Daarnaast zijn communicatievaardigheden belangrijk, omdat zij moeten samenwerken met diverse afdelingen en stakeholders om data-gerelateerde problemen op te lossen en best practices te bevorderen.
Werken als Data Steward - DataJobs.nl
Functieprofiel van een Data Steward
Een typisch functieprofiel van een data steward:
  • Iemand met een relevante academische opleiding in data management, informatica of een aanverwant vakgebied.
  • Sterk in het organiseren en beheren van data, met aandacht voor detail en nauwkeurigheid.
  • Ervaring met databeheertools en technologieën, zoals SQL, datawarehouses en data lakes.
  • Kennis van data governance, datakwaliteit en dataprivacy wetgeving, zoals de AVG/GDPR.
  • Goede communicatievaardigheden en het vermogen om samen te werken met verschillende afdelingen en stakeholders.
  • Inzicht in bedrijfsprocessen en domeinspecifieke kennis om data beter te begrijpen en te beheren.
Data Steward - DataJobs.nl
Wat verdient een Data Steward
Een data steward met enkele jaren ervaring verdient tussen de € 3.500,- en € 6.500,- euro, met maxima rond € 7.000,-.
Data Steward - DataJobs.nl
Carrièrepad en doorgroeimogelijkheden voor Data Stewards
Een carrièrepad als Data Steward biedt talloze mogelijkheden, niet alleen vanwege de groeiende vraag naar professionals in deze rol, maar ook vanwege de uiteenlopende doorgroeimogelijkheden. Data Stewards worden steeds belangrijker nu bedrijven steeds meer gegevens genereren en moeten beheren. Een Data Steward begint doorgaans met het nemen van verantwoordelijkheid voor een specifieke dataset of een bepaalde set van databronnen. Ze werken samen met andere leden van het data team, zoals Data Scientists, Data Analysts, en Data Engineers, om te zorgen voor kwaliteit, nauwkeurigheid, veiligheid en wettelijke naleving van deze gegevens. Ze zijn ook betrokken bij het opstellen van data governance beleid en het implementeren van datamanagement tools.
Data Steward - DataJobs.nl
Naarmate ze meer ervaring opdoen, kunnen Data Stewards doorgroeien naar rollen zoals Senior Data Steward, waarin ze een groter aantal of meer complexe datasets beheren. Ze kunnen ook de leiding krijgen over teams van Data Stewards, waarbij ze verantwoordelijk zijn voor het coördineren van hun werk en het zorgen voor consistentie in de databeheerpraktijken van het bedrijf. Een andere mogelijke groeiroute is naar de rol van Data Governance Manager of Data Governance Director. Deze posities omvatten meer strategische verantwoordelijkheden, zoals het definiëren van het algemene data governance beleid van het bedrijf, het zorgen voor naleving van wet- en regelgeving, en het overzien van alle data stewardship activiteiten.
Carrière als Data Steward - DataJobs.nl
Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om over te stappen naar meer technische rollen, zoals Data Architect, waarin je verantwoordelijk zou zijn voor het ontwerpen van de systemen en processen die worden gebruikt voor datamanagement. Dit kan bijzonder aantrekkelijk zijn voor Data Stewards die een sterke technische achtergrond hebben of geïnteresseerd zijn in de technologische kant van datamanagement. Ten slotte is er de mogelijkheid om een rol op C-level te bereiken, zoals de Chief Data Officer (CDO). Dit is een uitvoerende rol die verantwoordelijk is voor het algehele datamanagement en de datastrategie van een organisatie. Deze positie vereist een diep begrip van datamanagement, maar ook sterke leiderschapsvaardigheden en een strategisch inzicht in hoe data de bedrijfsdoelstellingen kan ondersteunen. Het is belangrijk om op te merken dat de specifieke carrièrepaden en doorgroeimogelijkheden kunnen variëren afhankelijk van de grootte en het type van de organisatie, evenals de specifieke sector waarin je werkt. Echter, de groeiende afhankelijkheid van data in bijna alle sectoren betekent dat de vraag naar en de mogelijkheden voor Data Stewards waarschijnlijk zullen blijven groeien in de toekomst.
Data Stewardship - DataJobs.nl
Vacatures voor Data Stewards
Kijk hier voor actuele vacatures voor data stewards op DataJobs.nl.