Werken als Data Architect

Data Architect is een belangrijke rol binnen organisaties die met grote hoeveelheden data werken. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van datamodellen, -structuren en -opslagoplossingen. Het salaris van Data Architecten kan variëren, afhankelijk van de industrie, functieomschrijving en vaardigheden.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Wat doet een Data Architect
Data Architecten zijn experts op het gebied van datamanagement en -infrastructuur. Ze zorgen ervoor dat organisaties efficiënt gebruikmaken van data door het ontwerpen en implementeren van oplossingen op maat.

Hun taken omvatten onder meer:

 • Het ontwikkelen en onderhouden van datamodellen en -structuren.
 • Het ontwerpen en implementeren van datawarehouses en databases.
 • Het waarborgen van de kwaliteit, integriteit en beveiliging van data.
 • Het samenwerken met andere IT-teams en stakeholders om datastrategieën en -oplossingen te ontwikkelen.
 • Het analyseren van bedrijfsbehoeften en het vertalen daarvan naar technische oplossingen op het gebied van data.
 • Het adviseren over en ondersteunen van data analytics en business intelligence projecten.
Werken als Data Architect - DataJobs.nl
Functieprofiel van een Data Architect

Een typisch functieprofiel van een Data Architect omvat:

 • Een relevante academische opleiding, zoals informatica, informatiekunde, wiskunde of een gerelateerd vakgebied.
 • Ruime ervaring met datamodellering, databaseontwerp en -ontwikkeling.
 • Kennis van datawarehousing- en ETL-processen.
 • Ervaring met big data technologieën, zoals Hadoop en Spark.
 • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, om complexe datakwesties op een begrijpelijke manier uit te leggen aan verschillende belanghebbenden.
 • Kennis van en ervaring met verschillende programmeertalen, zoals SQL, Python en Java.
Wat verdient een Data Architect
Een Data Architect met enkele jaren ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 5.000,- en € 8.000,- per maand, met maxima rond € 10.000,-.
Carrièrepad en groeimogelijkheden als Data Architect
Een carrière als Data Architect biedt tal van groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring opdoet en je expertise op het gebied van data-infrastructuur verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals Chief Data Architect, Enterprise Data Architect of Big Data Architect. Je kunt je ook specialiseren in een bepaalde technologie of sector, zoals cloud computing, financiële dienstverlening of e-commerce.
Data Architect - DataJobs.nl
Opleiding en certificering voor Data Architecten
Om succesvol te zijn als Data Architect, is het belangrijk om continu te investeren in je kennis en vaardigheden. Naast een relevante academische opleiding, zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je expertise op het gebied van data-architectuur verder uit te breiden. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

AWS Certified Solutions Architect

Deze certificering van Amazon Web Services (AWS) richt zich op het ontwerpen en implementeren van schaalbare en veilige systemen in de cloud.

Microsoft Certified: Azure Data Engineer Associate

Deze certificering van Microsoft richt zich op het ontwerpen en beheren van data-oplossingen met behulp van Azure-tools en -services.

Google Cloud - Professional Data Engineer

Deze certificering van Google Cloud richt zich op het ontwerpen, bouwen en onderhouden van data-architecturen met behulp van Google Cloud-technologieën.

TOGAF (The Open Group Architecture Framework)

Deze certificering richt zich op de methodologie en best practices voor het ontwerpen en implementeren van enterprise-architecturen.
Data Architect - DataJobs.nl
Door het volgen van deze cursussen en het behalen van certificeringen, toon je aan potentiële werkgevers en klanten dat je over de nodige kennis en expertise beschikt om succesvol te zijn als Data Architect en bij te dragen aan het efficiënt gebruik van data binnen hun organisatie.
Netwerken en brancheorganisaties
Tenslotte is het belangrijk om actief betrokken te blijven bij de data-architectuurcommunity en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends op het gebied van datamanagement en -infrastructuur. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals de Data Management Association (DAMA) of de International Association for Information and Data Quality (IAIDQ), het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere Data Architecten en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied. Bovendien zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar Data Architecten en professionals op het gebied van datamanagement ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
Data Architect - DataJobs.nl
Vacatures voor Data Architecten
Bekijk hier actuele vacatures voor Data Architecten op DataJobs.nl