Werken als Big Data Engineer

Een Big Data Engineer ontwerpt, bouwt en beheert de infrastructuren en tools om grote hoeveelheden data te verzamelen, te verwerken en te analyseren. Een Big Data Engineer is een cruciale rol binnen organisaties die grote hoeveelheden gegevens willen verwerken, analyseren en benutten om zakelijke beslissingen te ondersteunen en te optimaliseren. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen, bouwen en onderhouden van big data-oplossingen, waarbij ze geavanceerde technologieën en tools gebruiken om waardevolle inzichten uit enorme datasets te extraheren. Het salaris van Big Data Engineers kan variëren, afhankelijk van de sector, functieomschrijving en vaardigheden.

Deze functie is gerelateerd aan de functies Data Engineer, Analytics Engineer en ETL Developer.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Big Data Engineer - DataJobs.nl
Wat doet een Big Data Engineer
Big Data Engineers zijn experts in het omgaan met grote hoeveelheden gegevens en het bouwen van schaalbare, betrouwbare en efficiënte big data-pipelines. Ze werken nauw samen met datawetenschappers, data-analisten en andere belanghebbenden om de gegevens te verwerken en analyseren die nodig zijn om belangrijke zakelijke inzichten te genereren.

Hun taken omvatten onder meer:

 • Het ontwerpen, bouwen en onderhouden van big data-oplossingen, zoals data lakes en datawarehouses.
 • Het ontwikkelen en implementeren van gegevensextractie-, transformatie- en laadprocessen (ETL) om grote hoeveelheden gegevens te verwerken.
 • Het werken met geavanceerde big data-technologieën, zoals Hadoop, Spark, Kafka en NoSQL-databases.
 • Het waarborgen van de kwaliteit, consistentie en betrouwbaarheid van de gegevens in big data-pipelines.
 • Het optimaliseren van big data-oplossingen om de verwerkingssnelheid en efficiëntie te verbeteren.
 • Het samenwerken met datawetenschappers en -analisten om waardevolle inzichten uit de gegevens te extraheren.
Werken als Big Data Engineer - DataJobs.nl
Functieprofiel van een Big Data Engineer

Een typisch functieprofiel van een Big Data Engineer omvat:

 • Een relevante academische opleiding, zoals informatica, data science, wiskunde of een gerelateerd vakgebied.
 • Ervaring met big data-technologieën, zoals Hadoop, Spark, Kafka en NoSQL-databases.
 • Kennis van programmeertalen, zoals Python, Java, Scala of R.
 • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, om complexe big data-kwesties op een begrijpelijke manier uit te leggen aan verschillende belanghebbenden.
 • Kennis van en ervaring met cloud computing-platforms, zoals Amazon Web Services, Google Cloud Platform of Microsoft Azure.
Welke tools gebruikt een Big Data Engineer

Data Processing Frameworks

Hadoop en Spark zijn enkele van de meest bekende frameworks die Big Data Engineers gebruiken om grote datasets te verwerken. Apache Hadoop helpt bij het efficiënt verwerken van enorme datavolumes over gedistribueerde computersystemen, terwijl Apache Spark bekend staat om zijn razendsnelle data-processing voor complexe analytics.

NoSQL en SQL Databases

Big Data Engineers werken met zowel NoSQL databases zoals MongoDB, Cassandra en Couchbase als SQL databases zoals PostgreSQL en MySQL. Ze kiezen het type database op basis van de eisen van het project, zoals het vermogen om grote hoeveelheden snel veranderende, semi-gestructureerde en ongestructureerde data te verwerken.

Data Lakes en Data Warehousing Tools

Om grote hoeveelheden ruwe data op te slaan en te beheren, gebruiken Big Data Engineers data lakes zoals Amazon S3 of Azure Data Lake Storage. Voor het organiseren en beheren van gestructureerde data kunnen ze gebruik maken van data warehousing tools zoals Amazon Redshift, Google BigQuery, of Snowflake.

ETL Tools

Extract, Transform, Load (ETL) tools zoals Apache Nifi, Talend, of Microsoft Azure Data Factory zijn essentieel voor Big Data Engineers om data van verschillende bronnen te extraheren, te transformeren naar het gewenste formaat, en te laden naar de dataopslag.

Data Modellering Tools

Tools zoals Erwin Data Modeler of IBM Data Architect zijn gebruikt voor het ontwerpen van data-modellen die helpen bij het structureren van grote datasets in logische en fysieke formats, en zorgen voor consistentie in namen, definities en attributen.

Cloud Platforms

Cloud computing platforms zoals Amazon Web Services (AWS), Google Cloud Platform (GCP) en Microsoft Azure zijn cruciaal voor het bieden van de schaalbare infrastructuur en talrijke services die Big Data Engineers nodig hebben voor hun projecten.

Data Visualisatie Tools

Voor het visualiseren van inzichten, kunnen Big Data Engineers ook gebruik maken van data visualisatie tools zoals Tableau, Power BI, of Apache Superset. Deze tools helpen om de resultaten van data-analyses op een begrijpelijke manier te presenteren aan stakeholders.

Programming Languages

Big Data Engineers maken vaak gebruik van programmeertalen zoals Python, Scala en Java om algoritmes voor data-verwerking te schrijven en om met data te werken op een lage verwerkingslaag.

Automatisering Tools

Voor het automatiseren van workflows en het orkestreren van taken in een geoptimaliseerde volgorde, zijn tools zoals Apache Airflow en Luigi belangrijk. Ze helpen om taken efficiënt te plannen en de uitvoering van verschillende scripts en processen te coördineren.
Werken als Big Data Engineer 2 - DataJobs.nl
Een dag in het leven van een Big Data Engineer
Een Big Data Engineer brengt het merendeel van zijn dag door met het ontwerpen, bouwen en onderhouden van grootschalige data-verwerkingssystemen. Deze professional werkt nauw samen met data scientists en analisten om ervoor te zorgen dat de juiste gegevens beschikbaar en toegankelijk zijn. Een groot deel van zijn tijd besteedt hij aan het oplossen van technische uitdagingen, zoals het verbeteren van systeemprestaties of het waarborgen van data-integriteit. Daarnaast houdt de engineer zich bezig met het testen en optimaliseren van data pipelines en het implementeren van nieuwe tools en technologieën. Het bijwonen van teamvergaderingen om projectvoortgang en -vereisten te bespreken is ook een frequente taak. Doorheen de dag zoekt de Big Data Engineer naar manieren om het proces van dataverzameling, -opslag en -analyse te stroomlijnen en te verbeteren.
Wat verdient een Big Data Engineer
Een Big Data Engineer met enkele jaren ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 4.500,- en € 7.000,- per maand, met maxima rond € 9.000,-.
Carrièrepad en groeimogelijkheden als Big Data Engineer
Een carrière als Big Data Engineer biedt tal van groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring opdoet en je expertise op het gebied van big data-technologieën en -oplossingen verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals Senior Big Data Engineer, Big Data Architect of Data Engineering Manager. Je kunt je ook specialiseren in een bepaald domein, zoals streaming data, machine learning of data-integratie.
Werken als Big Data Engineer 3 - DataJobs.nl
Opleiding en certificering voor Big Data Engineers
Om succesvol te zijn als Big Data Engineer, is het belangrijk om continu te investeren in je kennis en vaardigheden. Naast een relevante academische opleiding, zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je expertise op het gebied van big data verder uit te breiden. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

Apache Hadoop, Apache Spark of Apache Kafka certificeringen

Deze certificeringen richten zich op de vaardigheden en kennis die nodig zijn om succesvol te werken met deze populaire big data-technologieën.

AWS Certified Big Data - Specialty, Google Cloud Professional Data Engineer of Microsoft Certified: Azure Data Engineer Associate

Deze certificeringen richten zich op de vaardigheden en kennis die nodig zijn om big data-oplossingen te bouwen en te onderhouden op de toonaangevende cloud computing-platforms.

Data Science and Big Data Analytics cursussen

Deze cursussen richten zich op de methoden en technieken die nodig zijn om waardevolle inzichten uit grote datasets te extraheren en te analyseren.
Werken als Big Data Engineer 4 - DataJobs.nl
Door het volgen van deze cursussen en het behalen van certificeringen, toon je aan potentiële werkgevers en klanten dat je over de nodige kennis en expertise beschikt om succesvol te zijn als Big Data Engineer en bij te dragen aan het benutten van de kracht van big data.
Netwerken en brancheorganisaties

Brancheorganisaties

Tenslotte is het belangrijk om actief betrokken te blijven bij de big data community en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends op het gebied van big data-technologieën en -oplossingen. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals de Big Data Association, het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere Big Data Engineers en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied.

Online

Bovendien zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar Big Data Engineers en professionals op het gebied van data science en data engineering ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
Werken als Big Data Engineer 5 - DataJobs.nl
Impact en maatschappelijke relevantie
Een Big Data Engineer speelt een cruciale rol in het omzetten van enorme hoeveelheden ruwe gegevens naar bruikbare inzichten voor organisaties. De maatschappelijke relevantie van deze functie ligt in het vermogen om trends, patronen en correlaties te identificeren die voorheen verborgen bleven in grote datasets. Met deze inzichten kunnen bedrijven en overheden beter geïnformeerde beslissingen nemen, van het optimaliseren van stedelijke infrastructuur en het voorspellen van ziekte-uitbraken tot het personaliseren van klantervaringen en het aansturen van duurzaamheidsinitiatieven. Door de enorme groei van data in de moderne wereld, stelt de Big Data Engineer samenlevingen in staat om op een efficiëntere, transparantere en effectievere manier te functioneren. Zij dragen bij aan innovaties die zowel economische als sociale voordelen bieden, en versterken zo het welzijn en de vooruitgang van gemeenschappen.
Case Study: Big Data Engineer bij TechFlex Solutions

Achtergrond

TechFlex Solutions is een vooruitstrevend technologiebedrijf dat geavanceerde softwareoplossingen biedt aan multinationals. Vanwege een toenemende hoeveelheid data besloot het bedrijf te investeren in de ontwikkeling van een big data infrastructuur om klantgedrag beter te analyseren.

Uitdaging

De primaire uitdaging was het structureren, opslaan en analyseren van petabytes aan data afkomstig uit diverse bronnen, zoals IoT-apparaten, klantinteracties en online transacties, om bruikbare inzichten te genereren voor de marketing- en salesafdelingen.

Actie

Als Big Data Engineer implementeerde John een schaalbaar en fouttolerant gegevensopslagsysteem met Apache Hadoop. Vervolgens gebruikte hij Apache Spark om realtime data-analyses uit te voeren. Om de samenwerking tussen data scientists en analisten te vergemakkelijken, ontwikkelde hij ook een datalake, waardoor teams gemakkelijker toegang kregen tot de vereiste datasets.

Resultaat

Door John's inspanningen kreeg TechFlex Solutions een robuuste big data-oplossing die de marketing- en salesafdelingen voorzag van real-time klantinzichten, resulterend in gerichtere marketingcampagnes en een stijging van 15% in omzet het volgende kwartaal.
Werken als Big Data Engineer 6 - DataJobs.nl
Vacatures voor Big Data Engineers
Bekijk hier alle actuele vacatures op DataJobs.nl