Werken als Analytics Engineer

Een Analytics Engineer transformeert en structureert data om deze klaar te maken voor analytische en rapportagedoeleinden binnen een organisatie. In de dynamische wereld van data en technologie neemt de rol van de Analytics Engineer Analist snel toe in betekenis. Deze professional is niet zomaar een brug tussen datawetenschappers en databeheerders; hij of zij is een essentiële spil in het omzetten van ruwe data naar bruikbare inzichten. Terwijl organisaties steeds meer vertrouwen op gegevensgestuurde besluitvorming, is het de Analytics Engineer Analist die zorgt voor robuuste, schaalbare en efficiënte data-infrastructuren. Ze duiken diep in complexe datasets en gebruiken geavanceerde tools, waarbij ze technische expertise combineren met analytisch inzicht. Lees verder om deze rol nader te verkennen.

Deze functie is gerelateerd aan de functies Data Engineer, ETL Developer en Big Data Engineer.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Analytics Engineer - DataJobs.nl
Wat doet een Analytics Engineer?
Een Analytics Engineer is de brug tussen ruwe data en analytische inzichten. Deze professionals zijn gespecialiseerd in het ontwerpen, bouwen en beheren van data-infrastructuren die zorgen voor kwalitatieve, bruikbare data voor data scientists en -analisten. Naast het voorbereiden en transformeren van data, zijn ze ook verantwoordelijk voor het waarborgen van de integriteit, betrouwbaarheid en beschikbaarheid van data. Door hun inspanningen worden complexe datasets omgezet in gestructureerde formaten, klaar voor diepgaande analyses.
Werken als Analytics Engineer - DataJobs.nl
Een dag uit het leven van een Analytics Engineer
De rol van een Analytics Engineer is dynamisch en gevarieerd. Een typische dag kan beginnen met het controleren van automatische data pipelines op fouten of onderbrekingen. Vervolgens kunnen ze overleggen met data-analisten om hun specifieke data-eisen te begrijpen, gevolgd door het ontwerpen en bouwen van nieuwe data-oplossingen. Daarnaast kan een deel van hun dag ook besteed worden aan het testen en valideren van gegevens, en aan het bijwerken van documentatie om de continuïteit van projecten te waarborgen.
Werken als Analytics Engineer 2 - DataJobs.nl
Welke hulpmiddelen gebruikt een Analytics Engineer?
Naast het werken met programmeertalen zoals SQL en Python, gebruiken Analytics Engineers gespecialiseerde software zoals Apache Kafka voor stream processing en Airflow voor het orkestreren van complexe data workflows. ETL-tools, zoals Talend of Informatica, worden vaak ingezet om het proces van gegevensextractie, -transformatie en -laden te stroomlijnen. Bovendien is kennis van cloud-platforms cruciaal, omdat veel data-infrastructuren worden gehost op platformen zoals Azure, AWS of Google Cloud.
Wat is het salaris van een Analytics Engineer?
De beloning voor een Analytics Engineer varieert breed en hangt af van ervaring, geografische locatie, en de specifieke industrie waarin ze werken. Een beginner in Nederland kan een salaris verwachten tussen de €3.500 en €4.500, maar met toenemende ervaring en specialisatie kan dit oplopen. Voor senior of leidinggevende rollen liggen de salarissen vaak tussen de €6.000 en €9.000 per maand, met extra voordelen zoals bonussen, aandelenopties en meer.
Werken als Analytics Engineer 3 - DataJobs.nl
Carrièretraject en groeimogelijkheden
De reis van een Analytics Engineer hoeft niet te eindigen bij engineering. Na het opdoen van ervaring en expertise, kunnen ze doorgroeien naar senior engineering posities of zich specialiseren in gebieden zoals big data of machine learning engineering. Andere carrièrepaden omvatten rollen zoals data architect of het overstappen naar leidinggevende rollen waar ze teams van engineers begeleiden.
Werken als Analytics Engineer 4 - DataJobs.nl
Opleiding en certificering
Hoewel veel Analytics Engineers beginnen met een bachelor in informatica of datawetenschap, zijn er ook veel die zich specialiseren met masterdiploma's of postdoctorale certificaten. Er zijn ook tal van industrie-specifieke certificeringen, zoals die aangeboden door AWS, Google Cloud of Microsoft, die niet alleen technische competentie tonen, maar ook toewijding aan het vak.
Netwerken en brancheorganisaties
Actief zijn in gemeenschappen zoals de DataOps Community of de International Association for Data Engineers kan niet alleen kennis uitbreiden, maar ook carrièrekansen bieden. Conferenties, webinars en workshops zijn waardevolle gelegenheden voor leren en netwerken.
Werken als Analytics Engineer 5 - DataJobs.nl
Impact en maatschappelijke relevantie
Analytics Engineers spelen een stille maar cruciale rol in onze moderne economie. In een wereld waarin data de 'nieuwe olie' is, zorgen zij ervoor dat organisaties toegang hebben tot kwalitatieve, bruikbare data. Dit heeft een directe impact op besluitvorming, strategie en innovatie in bijna elke sector.
Werken als Analytics Engineer 6 - DataJobs.nl
Hoe word je een Analytics Engineer?
Beginnen in deze carrière vereist een sterke academische basis, vaak in disciplines zoals informatica, engineering of data science. Maar academische kwalificaties zijn slechts het begin. Aanvullende stages, bootcamps en certificeringsprogramma's kunnen essentieel zijn om vaardigheden aan te scherpen en praktische ervaring op te doen. Het is ook cruciaal om voortdurend te leren en op de hoogte te blijven van de nieuwste technologieën en best practices in het veld.
Werken als Analytics Engineer 7 - DataJobs.nl
Case Study: De Cruciale Impact van de Analytics Engineer

Achtergrond

In eTech, een middelgroot e-commercebedrijf, werden grote hoeveelheden data gegenereerd vanuit diverse bronnen zoals klantinteracties, transacties en websiteverkeer. Deze data waren essentieel voor het ondersteunen van bedrijfsstrategieën, maar ze waren gefragmenteerd en werden niet optimaal benut.

De Uitdaging

De uitdaging lag in het centraliseren, opschonen en transformeren van data op een manier die zowel schaalbaar als toegankelijk was voor analisten en data scientists in de organisatie. Er was een oplossing nodig die de ruwe data kon veranderen in bruikbare inzichten om zo de besluitvorming te ondersteunen en de bedrijfsstrategie aan te scherpen.

Actie door de Analytics Engineer

Tom, als Analytics Engineer, implementeerde een modern datawarehouse dat ruwe data verzamelt, transformeert en op een georganiseerde manier opslaat voor analyse. Hij automatiseerde ETL-processen (Extraheren, Transformeren, Laden), waarbij hij gebruik maakte van cloud-gebaseerde technologieën en data orchestration tools om zowel gestructureerde als ongestructureerde data op te schonen en te consolideren.

Resultaat

Dankzij de inspanningen van Tom kregen analisten en data scientists bij eTech toegang tot een rijke, genormaliseerde en real-time dataomgeving. Dit resulteerde in verbeterde data-gedreven besluitvorming, optimalisatie van marketingstrategieën en een verhoogde personalisatie in klantinteracties. Tom's rol als Analytics Engineer was fundamenteel in het ontgrendelen van de waarde verscholen in de enorme datavolumes van het bedrijf.
Vacatures voor Analytics Engineers
Bekijk hier alle actuele vacatures op DataJobs.nl