Werken als ETL Developer

Een ETL Developer speelt een belangrijke rol binnen organisaties die zich richten op het verzamelen, transformeren en analyseren van grote hoeveelheden data. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van ETL-processen (Extract, Transform, Load) om gegevens uit verschillende bronnen te extraheren, te transformeren en te laden in datawarehouses of andere gegevensopslagsystemen. Het salaris van ETL Developers kan variëren, afhankelijk van de industrie, verantwoordelijkheden en ervaring.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Wat doet een ETL Developer
ETL Developers zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen en ontwikkelen van ETL-processen om organisaties te helpen bij het verzamelen en analyseren van gegevens.

Hun taken omvatten onder meer:

 • Het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van ETL-processen en -oplossingen.
 • Het optimaliseren van bestaande ETL-processen voor betere prestaties en schaalbaarheid.
 • Het waarborgen van de kwaliteit, nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van gegevens in het ETL-proces.
 • Het identificeren en oplossen van problemen die zich voordoen tijdens het ETL-proces.
 • Het samenwerken met andere data- en IT-professionals, zoals data-analisten, datawetenschappers en databasebeheerders.
 • Het documenteren van ETL-processen, -procedures en -specificaties.
Werken als ETL Developer - DataJobs.nl
Functieprofiel van een ETL Developer

Een typisch functieprofiel van een ETL Developer omvat:

 • Een relevante academische opleiding, zoals informatica, informatietechnologie of een gerelateerd vakgebied.
 • Ervaring met ETL-processen en -tools, zoals Microsoft SQL Server Integration Services (SSIS), Informatica PowerCenter of Talend.
 • Kennis van en ervaring met programmeertalen, zoals Python, Java of SQL.
 • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden.
 • Goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, om complexe technische concepten uit te leggen aan niet-technische belanghebbenden.
Wat verdient een ETL Developer
Een ETL Developer met ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 4.000,- en € 6.000,- per maand.
Carrièrepad en groeimogelijkheden als ETL Developer
Een carrière als ETL Developer biedt tal van groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring opdoet en je expertise op het gebied van ETL-processen verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals ETL Architect, Data Engineer of Data Warehouse Manager.
ETL Developer - DataJobs.nl
Opleiding en certificering voor ETL Developers
Om succesvol te zijn als ETL Developer is het belangrijk om continu te investeren in je kennis en vaardigheden. Naast een relevante academische opleiding zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je expertise op het gebied van ETL-processen en gerelateerde technologieën verder uit te breiden. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

Microsoft Certified: Data Engineer Associate

Deze certificering richt zich op het ontwerpen en implementeren van data-oplossingen met behulp van Microsoft Azure-services, waaronder Azure Data Factory, een belangrijke ETL-tool.

Informatica PowerCenter Developer Certification

Deze certificering richt zich op het ontwikkelen van vaardigheden en kennis in het werken met Informatica PowerCenter, een veelgebruikte ETL-tool.

Talend Data Integration Certification

Deze certificering richt zich op het gebruik van Talend Data Integration, een open-source ETL-tool, voor het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van data integratie oplossingen.
Netwerken en brancheorganisaties
Het is belangrijk om actief betrokken te blijven bij de ETL- en data-integratiecommunity en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends op het gebied van ETL-processen en gerelateerde technologieën. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals de Data Management Association (DAMA) of de Data Integration Professionals Organization (DIPO), het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere ETL Developers en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied. Bovendien zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar ETL Developers en professionals op het gebied van data-integratie ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
ETL Developer - DataJobs.nl
Vacatures voor ETL Developers
Bekijk hier alle actuele vacatures op DataJobs.nl