Werken als ETL Developer

Een ETL Developer ontwerpt, implementeert en beheert processen om gegevens uit verschillende bronnen te extraheren, te transformeren en te laden in databases of datawarehouses. Een ETL Developer speelt een belangrijke rol binnen organisaties die zich richten op het verzamelen, transformeren en analyseren van grote hoeveelheden data. Het salaris van ETL Developers kan variëren, afhankelijk van de branche, verantwoordelijkheden en ervaring.

Deze functie is gerelateerd aan de functies Data Engineer, Data Integratie Specialist en Data Warehouse Developer.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

ETL Developer - DataJobs.nl
Wat doet een ETL Developer
ETL Developers zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen en ontwikkelen van ETL-processen om organisaties te helpen bij het verzamelen en analyseren van gegevens.

Hun taken omvatten onder meer:

 • Het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van ETL-processen en -oplossingen.
 • Het optimaliseren van bestaande ETL-processen voor betere prestaties en schaalbaarheid.
 • Het waarborgen van de kwaliteit, nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van gegevens in het ETL-proces.
 • Het identificeren en oplossen van problemen die zich voordoen tijdens het ETL-proces.
 • Het samenwerken met andere data- en IT-professionals, zoals data-analisten, data scientists en databasebeheerders.
 • Het documenteren van ETL-processen, -procedures en -specificaties.
Werken als ETL Developer - DataJobs.nl
Functieprofiel van een ETL Developer

Een typisch functieprofiel van een ETL Developer omvat:

 • Een relevante academische opleiding, zoals informatica, informatietechnologie of een gerelateerd vakgebied.
 • Ervaring met ETL-processen en -tools, zoals Microsoft SQL Server Integration Services (SSIS), Informatica PowerCenter of Talend.
 • Kennis van en ervaring met programmeertalen, zoals Python, Java of SQL.
 • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden.
 • Goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, om complexe technische concepten uit te leggen aan niet-technische belanghebbenden.
Welke tools gebruikt een ETL Developer

ETL Tools

Softwaretools zoals Informatica PowerCenter, Microsoft SQL Server Integration Services (SSIS), IBM InfoSphere DataStage, Oracle Data Integrator (ODI), Talend Open Studio en anderen worden veel gebruikt voor ETL-taken. Deze tools ondersteunen het gehele ETL-proces, van data-extractie tot transformatie en laden.

Database Management Systems (DBMS)

ETL-ontwikkelaars hebben vaak ervaring met SQL (Structured Query Language) en DBMS zoals MySQL, Oracle, PostgreSQL en SQL Server. Deze systemen zijn essentieel voor het opslaan, ophalen en beheren van gegevens.

Scriptingtalen

Talen zoals Python en Bash zijn nuttig voor het automatiseren van ETL-taken, het reinigen van gegevens en het werken met API's. Python is bijzonder populair vanwege zijn vele gegevensverwerkings- en data-analysebibliotheken zoals Pandas en NumPy.

Data Warehousing

Kennis van datawarehousingconcepten en -tools is essentieel. Dit kan het gebruik van oplossingen zoals Amazon Redshift, Google BigQuery of Microsoft Azure SQL Data Warehouse omvatten.

Big Data Tools

In omgevingen met grote hoeveelheden gegevens kunnen ETL-ontwikkelaars tools zoals Hadoop, Spark of Kafka gebruiken om data te verwerken.

Data Visualisatie en Business Intelligence Tools

Na het ETL-proces kan het noodzakelijk zijn om de gegevens te visualiseren en te analyseren. Tools zoals Tableau, Power BI, of Looker worden vaak gebruikt voor deze taken.

Data Governance en Data Quality Tools

ETL-ontwikkelaars moeten ook de kwaliteit van de gegevens waarborgen. Hiervoor kunnen ze tools zoals IBM InfoSphere QualityStage, Informatica Data Quality of Trifacta gebruiken.
Werken als ETL Developer 2 - DataJobs.nl
Een dag in het leven van een ETL Developer
Een ETL Developer houdt zich primair bezig met het ontwerpen, implementeren en onderhouden van ETL-processen (Extraction, Transformation, Load). Een gemiddelde dag omvat het analyseren van databronnen om gegevens te extraheren, deze gegevens te transformeren volgens bedrijfsregels en ze vervolgens te laden in datawarehouses of andere doelsystemen. Daarnaast werkt de developer nauw samen met data-analisten en business stakeholders om de datavereisten te begrijpen en ervoor te zorgen dat de gegevens kwalitatief hoogwaardig en relevant zijn. Foutopsporing, optimalisatie en het waarborgen van de prestaties van de ETL-processen zijn ook essentiële taken. Communicatie is cruciaal, omdat zij vaak samenwerken met andere IT-specialisten en gebruikers om technische specificaties te verfijnen en feedback te ontvangen over geleverde data-oplossingen.
Wat verdient een ETL Developer
Een ETL Developer met ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 4.500,- en € 6.500,- per maand.
Carrièrepad en groeimogelijkheden als ETL Developer
Een carrière als ETL Developer biedt tal van groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring opdoet en je expertise op het gebied van ETL-processen verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals ETL Architect, Data Engineer of Data Warehouse Manager.
Werken als ETL Developer 3 - DataJobs.nl
Opleiding en certificering voor ETL Developers
Om succesvol te zijn als ETL Developer is het belangrijk om continu te investeren in je kennis en vaardigheden. Naast een relevante academische opleiding zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je expertise op het gebied van ETL-processen en gerelateerde technologieën verder uit te breiden. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

Microsoft Certified: Data Engineer Associate

Deze certificering richt zich op het ontwerpen en implementeren van data-oplossingen met behulp van Microsoft Azure-services, waaronder Azure Data Factory, een belangrijke ETL-tool.

Informatica PowerCenter Developer Certification

Deze certificering richt zich op het ontwikkelen van vaardigheden en kennis in het werken met Informatica PowerCenter, een veelgebruikte ETL-tool.

Talend Data Integration Certification

Deze certificering richt zich op het gebruik van Talend Data Integration, een open-source ETL-tool, voor het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van data integratie oplossingen.
Netwerken en brancheorganisaties

DAMA of DIPO

Het is belangrijk om actief betrokken te blijven bij de ETL- en data-integratiecommunity en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends op het gebied van ETL-processen en gerelateerde technologieën. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals de Data Management Association (DAMA) of de Data Integration Professionals Organization (DIPO), het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere ETL Developers en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied.

Online

Bovendien zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar ETL Developers en professionals op het gebied van data-integratie ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
Werken als ETL Developer 4 - DataJobs.nl
Impact en maatschappelijke revelantie
Een ETL Developer speelt een cruciale rol in de datagedreven wereld van vandaag. ETL, wat staat voor Extract, Transform, Load, verwijst naar het proces van het verzamelen van data uit diverse bronnen, deze data transformeren naar een bruikbaar formaat, en vervolgens laden in een datamagazijn. De impact van deze functie is aanzienlijk: zonder ETL Developers zou het bijna onmogelijk zijn om grote hoeveelheden data uit verschillende bronnen samen te voegen en te analyseren, wat essentieel is voor besluitvorming in organisaties. Hun werk heeft maatschappelijke relevantie omdat het organisaties in staat stelt om geïnformeerde beslissingen te nemen die invloed hebben op klanten, werknemers en stakeholders. Of het nu gaat om het verbeteren van klantenservice, het voorspellen van trends, of het optimaliseren van operationele processen, de expertise van ETL Developers draagt direct bij aan het verbeteren van bedrijfsresultaten en, in bredere zin, de maatschappij.
Werken als ETL Developer 5 - DataJobs.nl
Case Study: ETL Developer bij TechGlobal Solutions

Achtergrond

Bij TechGlobal Solutions, een vooraanstaand IT-consultancybedrijf, zijn data cruciaal voor operationele efficiëntie en strategische besluitvorming. Met groeiende databronnen had het bedrijf een ervaren ETL Developer nodig om gegevens uit verschillende systemen te extraheren, te transformeren en te laden naar hun centrale datawarehouse.

Uitdaging

Diverse afdelingen van het bedrijf gebruikten verschillende systemen en dataformats, waardoor dataverzameling en -analyse tijdrovend en inconsistent waren. Het bedrijf zocht naar uniformiteit en snellere data-integratie.

Actie

De ETL Developer implementeerde een reeks geavanceerde ETL-processen. Door gebruik te maken van tools zoals Talend en Informatica, ontwierp en ontwikkelde hij pijplijnen die gegevens uit CRM, ERP en andere operationele systemen extraheerden, transformeerden en efficiënt in het datawarehouse laadden.

Resultaat

Dankzij de expertise van de ETL Developer kon TechGlobal nu in realtime betrouwbare en geconsolideerde gegevens verkrijgen, wat resulteerde in verbeterde bedrijfsanalyses en strategische inzichten. Het project verbeterde ook de samenwerking tussen afdelingen en droeg bij aan een meer datagedreven bedrijfscultuur.
Werken als ETL Developer 6 - DataJobs.nl
Vacatures voor ETL Developers
Bekijk hier alle actuele vacatures op DataJobs.nl