Werken als Data Governance Specialist

De rol van Data Governance Specialist wordt steeds belangrijker in organisaties die data inzetten om bedrijfsprocessen en resultaten te verbeteren. Deze specialisten beheren, bewaken en verbeteren de datakwaliteit en -integriteit binnen een organisatie. Ze zorgen voor effectief en veilig datagebruik, in overeenstemming met wet- en regelgeving. Het salaris van Data Governance Specialisten varieert op basis van industrie, functieomschrijving en vaardigheden.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Wat doet een Data Governance Specialist
Data Governance Specialisten zijn experts op het gebied van het beheer en de bescherming van data binnen een organisatie. Ze helpen bedrijven bij het identificeren van risico's en het waarborgen van de kwaliteit, consistentie en veiligheid van hun data.

Hun taken omvatten onder meer:

  • Het ontwikkelen en implementeren van data governance beleid en procedures.
  • Het samenwerken met verschillende afdelingen om datakwaliteit en -integriteit te waarborgen.
  • Het monitoren en analyseren van data om kwaliteitsproblemen te identificeren en op te lossen.
  • Het beheren van dataclassificatie, data lineage en dataprivacy in overeenstemming met wet- en regelgeving.
  • Het adviseren van management en andere belanghebbenden over best practices op het gebied van data governance.
Werken als Data Governance Specialist - DataJobs.nl
Functieprofiel van een Data Governance Specialist

Een typisch functieprofiel van een Data Governance Specialist omvat:

  • Een relevante academische opleiding, zoals informatica, bedrijfskunde, informatiemanagement, data science of een gerelateerd vakgebied.
  • Ervaring met het werken met data en het toepassen van data governance principes en methoden.
  • Kennis van en ervaring met relevante wet- en regelgeving, zoals GDPR.
  • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden om datakwaliteit en -integriteit te waarborgen.
  • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, om data governance beleid en procedures effectief te communiceren en uit te leggen aan diverse belanghebbenden.
Wat verdient een Data Governance Specialist
Een Data Governance Specialist met enkele jaren ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 3.800,- en € 5.500,- per maand, met maxima rond € 7.000,-.
Carrièrepad en groeimogelijkheden als Data Governance Specialist
Een carrière als Data Governance Specialist biedt tal van groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring opdoet en je expertise op het gebied van data governance verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals Data Governance Manager, Chief Data Officer of Data Strategist. Je kunt je ook specialiseren in een bepaald domein, zoals dataprivacy, informatiebeveiliging, datakwaliteit of data-architectuur.
Data Governance Specialist - DataJobs.nl
Opleiding en certificering voor Data Governance Specialisten
Om succesvol te zijn als Data Governance Specialist, is het belangrijk om continu te investeren in je kennis en vaardigheden. Naast een relevante academische opleiding, zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je expertise op het gebied van data governance verder uit te breiden. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

Data Governance Professional Certificate

Deze certificering richt zich op de principes, methoden en best practices op het gebied van data governance, datakwaliteit en datamanagement.

Certified Information Privacy Professional (CIPP)

Deze certificering richt zich op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden op het gebied van dataprivacy en gegevensbeschermingswetgeving.

Certified Information Systems Security Professional (CISSP)

Deze certificering richt zich op het ontwikkelen van geavanceerde kennis en vaardigheden op het gebied van informatiebeveiliging en cybersecurity.
Data Governance Specialist - DataJobs.nl
Door het volgen van deze cursussen en het behalen van certificeringen, toon je aan potentiële werkgevers en klanten dat je over de nodige kennis en expertise beschikt om succesvol te zijn als Data Governance Specialist en bij te dragen aan het waarborgen van de kwaliteit en integriteit van data binnen hun organisatie.
Netwerken en brancheorganisaties
Tenslotte is het belangrijk om actief betrokken te blijven bij de data governance community en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends op het gebied van data governance en datamanagement. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals de Data Governance Institute, de Data Management Association of de Information Systems Audit and Control Association, het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere Data Governance Specialisten en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied. Bovendien zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar Data Governance Specialisten en professionals op het gebied van datamanagement ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
Data Governance Specialist - DataJobs.nl
Vacatures voor Data Governance Specialisten
Bekijk hier alle actuele vacatures op DataJobs.nl