Werken als Business Intelligence Specialist

Een Business Intelligence Specialist analyseert en transformeert bedrijfsdata in bruikbare inzichten om besluitvorming te ondersteunen. Een Business Intelligence (BI) Specialist is een essentiële rol binnen organisaties die streven naar datagedreven besluitvorming. Het salaris van Business Intelligence Specialisten kan variëren op basis van de industrie, functieomschrijving en vaardigheden.

Deze functie is gerelateerd aan de functies Data Visualisatie Specialist, Analytics Engineer en Data Analist.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Business Intelligence Specialist - DataJobs.nl
Wat doet een Business Intelligence Specialist
Business Intelligence Specialisten zijn experts op het gebied van gegevensverwerking en -analyse. Ze helpen organisaties bij het identificeren van trends en patronen in hun gegevens, zodat ze beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.

Hun taken omvatten onder meer:

 • Het verzamelen en verwerken van gegevens uit verschillende bronnen, zoals databases, spreadsheets en andere gegevensbronnen.
 • Het ontwikkelen en onderhouden van rapporten, dashboards en andere datavisualisaties om gegevens op een begrijpelijke manier te presenteren aan belanghebbenden.
 • Het analyseren van gegevens om zakelijke inzichten te genereren en aanbevelingen te doen op basis van de bevindingen.
 • Het samenwerken met andere afdelingen om ervoor te zorgen dat de juiste gegevens worden verzameld en gebruikt voor besluitvorming.
 • Het voortdurend verbeteren van de BI-processen en -tools om de efficiëntie en effectiviteit van de dataverwerking en -analyse te verhogen.
Werken als Business Intelligence Specialist - DataJobs.nl
Functieprofiel van een Business Intelligence Specialist

Een typisch functieprofiel van een Business Intelligence Specialist omvat:

 • Een relevante academische opleiding, zoals informatica, bedrijfskunde, wiskunde of een gerelateerd vakgebied.
 • Ervaring met BI-tools zoals Tableau, Power BI, QlikView of vergelijkbare software.
 • Kennis van SQL en andere programmeertalen voor gegevensverwerking en -analyse.
 • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden om gegevensinzichten effectief over te brengen aan niet-technische belanghebbenden.
 • Ervaring met projectmanagement en het werken in multidisciplinaire teams.
Een dag in het leven van een Business Intelligence Specialist
Een Business Intelligence (BI) Specialist begint de dag vaak met het controleren van de huidige rapportages en dashboards om ervoor te zorgen dat alle gegevens correct en actueel zijn. Gedurende de dag werkt hij/zij nauw samen met verschillende afdelingen om hun datavraagstukken te begrijpen en om op maat gemaakte oplossingen te bieden. Dit kan variëren van het bouwen van nieuwe dashboards tot het verfijnen van bestaande gegevensmodellen. De BI Specialist test en valideert gegevens om nauwkeurigheid te waarborgen en houdt zich bezig met het verbeteren van dataverzameling en -verwerking. Trainingen geven aan collega's over hoe ze de BI-tools kunnen gebruiken kan ook deel uitmaken van de taken. De dag wordt vaak afgesloten met een review van nieuwe data-aanvragen of geplande verbeteringen aan de huidige systemen.
Werken als Business Intelligence Specialist 2 - DataJobs.nl
Welke tools gebruikt een Business Intelligence Specialist

ETL Tools (Extract, Transform, Load)

Voor het verwerken van data gebruiken Business Intelligence Specialisten ETL-tools zoals Apache Nifi, Microsoft SSIS of Talend. Deze tools stellen specialisten in staat om data te extraheren, te transformeren en te laden van de ene database of bron naar de andere, om zo gestructureerde data sets voor analyse te creëren.

Data Analyse Tools

BI-specialisten maken vaak gebruik van data-analyse tools zoals SQL, Python en R voor het uitvoeren van gegevensquery's en analytische modellering. SQL wordt veel gebruikt om te communiceren met databases, terwijl Python en R populair zijn voor hun data-analyse en machine learning bibliotheken.

Data Visualisatie Software

Om inzichtelijke rapporten en dashboards te creëren, wordt gebruik gemaakt van data visualisatie tools zoals Tableau, Power BI, QlikView of Sisense. Deze tools stellen specialisten in staat om gegevens op een begrijpelijke en visuele manier te presenteren aan niet-technische stakeholders.

Database Management Systemen

BI-specialisten gebruiken ook Database Management Systemen (DBMS) zoals Microsoft SQL Server, MySQL, or PostgreSQL voor het opslaan, ophalen en beheren van data die wordt gebruikt in hun analyses.

Business Intelligence Platforms

Platforms zoals SAS Business Intelligence, IBM Cognos of Oracle BI helpen bij het integreren en analyseren van gegevens uit diverse bronnen. Deze tools bieden ook functionaliteiten zoals rapportage, analytics, data mining, en proces- en prestatiebeheer.

Data Warehousing Tools

Voor de opslag en analyse van grote volumes aan data, maken BI-specialisten gebruik van data warehousing tools zoals Google BigQuery, Amazon Redshift of Snowflake. Deze tools bieden een gecentraliseerde opslag en beheer van grote datasets en staan bekend om hun vermogen om snel complexe queries uit te voeren.

Data Modeling Tools

Om data modellen te creëren en te beheren, worden data modeling tools zoals Erwin Data Modeler, IBM Data Architect of SAP PowerDesigner gebruikt. Deze tools stellen BI-specialisten in staat om complexe data landschappen te ontwerpen en de structuur van data storage te optimaliseren.

Collaboration & Project Management Tools

Tenslotte, voor samenwerking en projectbeheer, kunnen BI-specialisten tools zoals Microsoft Teams, Slack, Jira of Asana gebruiken om hun projecten te organiseren, taken te beheren en effectief samen te werken met teamleden en stakeholders.
Wat verdient een Business Intelligence Specialist
Een Business Intelligence Specialist met enkele jaren ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 3.500,- en € 6.000,- per maand, met maxima rond € 7.500,-.
Carrièrepad en groeimogelijkheden als Business Intelligence Specialist
Een carrière als Business Intelligence Specialist biedt diverse groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring opdoet en je expertise in data-analyse en -visualisatie verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals Business Intelligence Manager, Data Architect of Chief Data Officer. Je kunt er ook voor kiezen om je te specialiseren in een bepaalde industrie of sector, zoals de gezondheidszorg, financiële dienstverlening of technologie. Naast het opbouwen van een succesvolle carrière binnen een organisatie, kunnen Business Intelligence Specialisten ook als zelfstandig consultant of adviseur werken, waarbij ze hun expertise aanbieden aan verschillende klanten en bedrijven. Dit kan zorgen voor een grotere flexibiliteit en diversiteit in werkzaamheden.
Werken als Business Intelligence Specialist 3 - DataJobs.nl
Opleiding en certificering voor Business Intelligence Specialisten
Om succesvol te zijn als Business Intelligence Specialist, is het belangrijk om continu te investeren in je kennis en vaardigheden. Naast een relevante academische opleiding, zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je expertise op het gebied van gegevensverwerking, -analyse en -visualisatie verder uit te breiden. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

Certified Business Intelligence Professional (CBIP)

Aangeboden door TDWI, is deze certificering gericht op het bieden van uitgebreide kennis over BI-concepten, -methoden en -technieken.

Tableau Desktop Specialist of Certified Associate

Aangeboden door Tableau, richten deze certificeringen zich op het aantonen van vaardigheden en kennis in het gebruik van Tableau-software voor gegevensvisualisatie en -analyse.

Microsoft Certified: Data Analyst Associate (Power BI)

Aangeboden door Microsoft, richt deze certificering zich op het aantonen van vaardigheden en kennis in het gebruik van Power BI-software voor gegevensvisualisatie en -analyse.
Werken als Business Intelligence Specialist 4 - DataJobs.nl
Door het volgen van deze cursussen en het behalen van certificeringen, toon je aan potentiële werkgevers en klanten dat je over de nodige kennis en expertise beschikt om succesvol te zijn als Business Intelligence Specialist en bij te dragen aan het genereren van waardevolle inzichten uit gegevens binnen hun organisatie.
Netwerken en brancheorganisaties

TDWI of DAMA

Tenslotte is het belangrijk om actief betrokken te blijven bij de Business Intelligence community en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends op het gebied van gegevensanalyse en -visualisatie. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals TDWI of DAMA, het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere Business Intelligence Specialisten en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied.

Online

Bovendien zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar Business Intelligence Specialisten en professionals op het gebied van gegevensanalyse ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
Werken als Business Intelligence Specialist 5 - DataJobs.nl
Impact en maatschappelijke relevantie
Een Business Intelligence Specialist speelt een cruciale rol in het omzetten van ruwe data naar waardevolle inzichten voor organisaties. Deze inzichten stellen bedrijven in staat om strategische beslissingen te nemen, efficiëntie te verhogen en hun concurrentiepositie te versterken. De impact van deze functie strekt zich verder uit dan alleen de zakelijke wereld; het draagt bij aan de maatschappelijke relevantie. Door bijvoorbeeld het optimaliseren van productieketens kunnen grondstoffen efficiënter worden gebruikt, wat leidt tot duurzamere productie. Of door het analyseren van klantgedrag kunnen producten en diensten beter afgestemd worden op behoeften, wat bijdraagt aan consumententevredenheid. Bovendien kan, door het analyseren van grote datasets, maatschappelijke trends en uitdagingen, zoals energieverbruik of zorgvraag, in kaart worden gebracht. Hierdoor kunnen beleidsmakers en stakeholders beter geïnformeerde beslissingen nemen die de samenleving ten goede komen.
Case Study: De Rol van Business Intelligence Specialist

Achtergrond

TechFlare, een innovatief softwarebedrijf, produceerde massa’s data door haar uitgebreide klantenportfolio en diverse operationele activiteiten. Het omzetten van deze data in waardevolle inzichten om datagestuurde besluitvorming te ondersteunen, werd een prominente noodzaak gezien de toenemende concurrentie en marktdynamiek.

De Uitdaging

Het bedrijf werd geconfronteerd met een overvloed aan ruwe data uit verschillende bronnen die niet efficiënt werd benut. Teams misten de nodige inzichten om hun beslissingen te onderbouwen, wat resulteerde in gemiste kansen en suboptimale prestaties op verschillende bedrijfsniveaus.

Actie door de Business Intelligence Specialist

Joris, in de rol van Business Intelligence Specialist, nam de taak op zich om een coherent BI-framework te creëren. Hij onderzocht de data-assets, stelde KPI’s op, en ontwikkelde dashboards en rapporten die gerichte inzichten verschaften. Joris faciliteerde ook trainingssessies om de teams te onderwijzen in het interpreteren en toepassen van deze inzichten in hun strategieën en tactieken.

Resultaat

Dankzij de ingevoerde BI-oplossingen, werden data getransformeerd in toegankelijke en begrijpelijke inzichten voor alle relevante stakeholders. TechFlare realiseerde een merkbare verbetering in hun strategische planning, operationele efficiëntie en klanttevredenheid. Joris’ expertise als Business Intelligence Specialist was onmisbaar om een cultuur van datagestuurde besluitvorming te vestigen, wat de prestaties en concurrentiepositie van het bedrijf versterkte.
Werken als Business Intelligence Specialist 6 - DataJobs.nl
Vacatures voor Business Intelligence Specialisten
Bekijk hier actuele vacatures op DataJobs.nl