Werken als Business Intelligence Specialist

Een Business Intelligence (BI) Specialist is een essentiële rol binnen organisaties die streven naar datagedreven besluitvorming. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het verzamelen, analyseren en presenteren van gegevens om zakelijke inzichten te genereren en betere beslissingen te ondersteunen. Het salaris van Business Intelligence Specialisten kan variëren op basis van de industrie, functieomschrijving en vaardigheden.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Wat doet een Business Intelligence Specialist
Business Intelligence Specialisten zijn experts op het gebied van gegevensverwerking en -analyse. Ze helpen organisaties bij het identificeren van trends en patronen in hun gegevens, zodat ze beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.

Hun taken omvatten onder meer:

 • Het verzamelen en verwerken van gegevens uit verschillende bronnen, zoals databases, spreadsheets en andere gegevensbronnen.
 • Het ontwikkelen en onderhouden van rapporten, dashboards en andere datavisualisaties om gegevens op een begrijpelijke manier te presenteren aan belanghebbenden.
 • Het analyseren van gegevens om zakelijke inzichten te genereren en aanbevelingen te doen op basis van de bevindingen.
 • Het samenwerken met andere afdelingen om ervoor te zorgen dat de juiste gegevens worden verzameld en gebruikt voor besluitvorming.
 • Het voortdurend verbeteren van de BI-processen en -tools om de efficiëntie en effectiviteit van de dataverwerking en -analyse te verhogen.
Werken als Business Intelligence Specialist - DataJobs.nl
Functieprofiel van een Business Intelligence Specialist

Een typisch functieprofiel van een Business Intelligence Specialist omvat:

 • Een relevante academische opleiding, zoals informatica, bedrijfskunde, wiskunde of een gerelateerd vakgebied.
 • Ervaring met BI-tools zoals Tableau, Power BI, QlikView of vergelijkbare software.
 • Kennis van SQL en andere programmeertalen voor gegevensverwerking en -analyse.
 • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden om gegevensinzichten effectief over te brengen aan niet-technische belanghebbenden.
 • Ervaring met projectmanagement en het werken in multidisciplinaire teams.
Wat verdient een Business Intelligence Specialist
Een Business Intelligence Specialist met enkele jaren ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 3.500,- en € 6.000,- per maand, met maxima rond € 7.500,-.
Carrièrepad en groeimogelijkheden als Business Intelligence Specialist
Een carrière als Business Intelligence Specialist biedt diverse groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring opdoet en je expertise in data-analyse en -visualisatie verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals Business Intelligence Manager, Data Architect of Chief Data Officer. Je kunt er ook voor kiezen om je te specialiseren in een bepaalde industrie of sector, zoals de gezondheidszorg, financiële dienstverlening of technologie. Naast het opbouwen van een succesvolle carrière binnen een organisatie, kunnen Business Intelligence Specialisten ook als zelfstandig consultant of adviseur werken, waarbij ze hun expertise aanbieden aan verschillende klanten en bedrijven. Dit kan zorgen voor een grotere flexibiliteit en diversiteit in werkzaamheden.
Business Intelligence Specialist - DataJobs.nl
Opleiding en certificering voor Business Intelligence Specialisten
Om succesvol te zijn als Business Intelligence Specialist, is het belangrijk om continu te investeren in je kennis en vaardigheden. Naast een relevante academische opleiding, zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je expertise op het gebied van gegevensverwerking, -analyse en -visualisatie verder uit te breiden. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

Certified Business Intelligence Professional (CBIP)

Aangeboden door TDWI, is deze certificering gericht op het bieden van uitgebreide kennis over BI-concepten, -methoden en -technieken.

Tableau Desktop Specialist of Certified Associate

Aangeboden door Tableau, richten deze certificeringen zich op het aantonen van vaardigheden en kennis in het gebruik van Tableau-software voor gegevensvisualisatie en -analyse.

Microsoft Certified: Data Analyst Associate (Power BI)

Aangeboden door Microsoft, richt deze certificering zich op het aantonen van vaardigheden en kennis in het gebruik van Power BI-software voor gegevensvisualisatie en -analyse.
Business Intelligence Specialist - DataJobs.nl
Door het volgen van deze cursussen en het behalen van certificeringen, toon je aan potentiële werkgevers en klanten dat je over de nodige kennis en expertise beschikt om succesvol te zijn als Business Intelligence Specialist en bij te dragen aan het genereren van waardevolle inzichten uit gegevens binnen hun organisatie.
Netwerken en brancheorganisaties
Tenslotte is het belangrijk om actief betrokken te blijven bij de Business Intelligence community en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends op het gebied van gegevensanalyse en -visualisatie. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals TDWI of DAMA, het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere Business Intelligence Specialisten en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied. Bovendien zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar Business Intelligence Specialisten en professionals op het gebied van gegevensanalyse ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
Business Intelligence Specialist - DataJobs.nl
Vacatures voor Business Intelligence Specialisten
Bekijk hier actuele vacatures op DataJobs.nl