Werken als BIM Modelleur

Een BIM Modelleur creëert en beheert gedetailleerde digitale bouwmodellen met alle bijbehorende informatie voor ontwerp, uitvoering en beheer van bouwprojecten. Een BIM Modelleur speelt een belangrijke rol in het bouwproces, door het creëren van gedetailleerde 3D-modellen die de basis vormen voor bouw- en constructieprojecten. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het nauwkeurig modelleren van gebouwen en constructies, het bijwerken en onderhouden van de modellen, en het oplossen van eventuele technische problemen. Het salaris van BIM Modelleurs kan variëren, afhankelijk van de sector, de specifieke functievereisten en de ervaring van de individuele BIM modelleur.

Deze functie is gerelateerd aan de functies Data Modelleur en GIS Specialist.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

BIM Modelleur - DataJobs.nl
BIM en data & analytics
Werken als BIM Modelleur - DataJobs.nl

BIM

BIM, ofwel Building Information Modeling, gaat over meer dan alleen 3D-modellering van bouwprojecten. Het speelt een cruciale rol in het verzamelen en beheren van data tijdens de volledige levenscyclus van een bouwproject, van het conceptuele ontwerp tot de uiteindelijke sloop en recycling. Deze data kan worden geanalyseerd om waardevolle inzichten te verkrijgen die het besluitvormingsproces ondersteunen en de efficiëntie van bouwprojecten verbeteren.

Data & analytics

Data & analytics komt in beeld wanneer de verzamelde BIM-data wordt geëxtraheerd, verwerkt en geanalyseerd om inzicht te verkrijgen in de prestaties van een project, om voorspellingen te doen over toekomstige prestaties, en om eventuele problemen of uitdagingen vroegtijdig te identificeren.

Praktijk cases

In de praktijk kan data-analyse in BIM bijvoorbeeld helpen bij het bepalen van de kosten- en tijdsefficiëntie van een project door het analyseren van data op verschillende punten in het bouwproces. Dit kan projectmanagers helpen bij het identificeren van knelpunten, het optimaliseren van de planning, en het beheren van de kosten.

Verbeteren duurzaamheid

Data-analyse kan ook bijdragen aan het verbeteren van de duurzaamheid van bouwprojecten. Door het analyseren van de BIM-data met betrekking tot het gebruik van materialen en energie, kan men inzicht krijgen in de milieueffecten van het project en maatregelen nemen om de duurzaamheid te verbeteren.

Voorspellende analyses

Bovendien kan de combinatie van BIM en data-analyse waardevol zijn in het faciliteren van voorspellende analyses. Door het bestuderen van trends en patronen in de BIM-data, kunnen analisten voorspellingen doen over toekomstige prestaties en mogelijke risico's, waardoor proactief beheer en planning mogelijk wordt.

AI en Machine Learning

Met de groeiende populariteit van kunstmatige intelligentie en machine learning in de bouwsector, wordt de rol van data-analyse in BIM nog belangrijker. Deze geavanceerde technologieën vereisen grote hoeveelheden nauwkeurige en gedetailleerde data - precies het soort data dat wordt gegenereerd en beheerd in BIM-processen. Door AI en machine learning te integreren met BIM, kunnen organisaties nog diepere en meer waardevolle inzichten verkrijgen uit hun projectdata, waardoor ze hun besluitvorming en projectresultaten verder kunnen verbeteren.
Werken als BIM Modelleur 2 - DataJobs.nl
Wat doet een BIM Modelleur
BIM Modelleurs zijn experts op het gebied van het creëren en beheren van 3D-modellen van bouwprojecten. Ze werken nauw samen met architecten, ingenieurs en bouwteams om nauwkeurige en gedetailleerde modellen te creëren die de basis vormen voor de bouw en constructie. Enkele van hun belangrijkste taken zijn:
  • Het creëren en onderhouden van gedetailleerde 3D-modellen van bouw- en constructieprojecten.
  • Het werken met architecten, ingenieurs en bouwteams om technische specificaties en ontwerpeisen te implementeren.
  • Het oplossen van technische problemen en het vinden van creatieve oplossingen om aan de projectvereisten te voldoen.
  • Het bijhouden van de nieuwste ontwikkelingen en trends in BIM-modellering en technologie.
Functieprofiel van een BIM Modelleur
Een typisch functieprofiel van een BIM Modelleur omvat:
  • Een relevante academische opleiding, zoals bouwkunde, civiele techniek, architectuur, of een gerelateerd vakgebied.
  • Ervaring met BIM-software, zoals Revit, AutoCAD, Tekla of ArchiCAD. Sterke technische en probleemoplossende vaardigheden.
  • Uitstekende communicatieve vaardigheden om samen te werken met verschillende stakeholders en om technische kwesties op een begrijpelijke manier uit te leggen.
  • Een goed begrip van bouwprocessen, -normen en -voorschriften.
Werken als BIM Modelleur 3 - DataJobs.nl
Welke tools gebruikt een BIM Modelleur

BIM Software

Dit zijn software tools ontworpen voor het creëren en beheren van 3D-modellen van bouwprojecten. Bekende voorbeelden zijn Revit, AutoCAD, Tekla en ArchiCAD.

Cloud-Based Collaboration Tools

BIM Modelleurs maken gebruik van cloud-gebaseerde samenwerkingstools, zoals BIM 360, BIMobject of Aconex, om modellen te delen en samen te werken met andere projectleden.

Project Management Tools

BIM Modelleurs kunnen ook gebruik maken van projectmanagementtools zoals Trello, Asana, of Jira om hun werk te organiseren en te coördineren.
Een dag in het leven van een BIM Modelleur
Een BIM Modelleur speelt een cruciale rol in het bouwproces door het creëren, ontwikkelen en bijwerken van digitale 3D-modellen van bouwprojecten met gebruik van Building Information Modeling (BIM) software. Gedurende een gemiddelde dag werkt de modelleur nauw samen met architecten, constructeurs en andere stakeholders om ervoor te zorgen dat het model volledig en accuraat is. Hij/zij controleert de aangeleverde informatie, past wijzigingen toe en zorgt voor consistentie binnen het model. Door middel van dit model worden potentiële problemen in het ontwerp geïdentificeerd en opgelost voordat de daadwerkelijke bouw begint. Daarnaast kan de BIM Modelleur ook betrokken zijn bij het geven van presentaties of trainingen aan teams over het gebruik en de voordelen van BIM. Het werk vereist een combinatie van technische vaardigheden, aandacht voor detail en effectieve communicatie.
Wat verdient een BIM Modelleur
Een BIM Modelleur met enkele jaren ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 4.000,- en € 5.000,- per maand, met maxima rond € 6.500,-.
Wat doet een BIM Modelleur3 - DataJobs.nl
Carrièrepad en groeimogelijkheden als BIM Modelleur
Een carrière als BIM Modelleur biedt tal van groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring en expertise op het gebied van BIM-modellering groeit, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals BIM Manager, Projectleider of Ontwerper.
Werken als BIM Modelleur 4 - DataJobs.nl
Opleiding en certificering voor BIM Modelleurs
Naast een relevante academische opleiding, zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je kennis en vaardigheden op het gebied van BIM-modellering verder te ontwikkelen. Een paar populaire certificeringen en cursussen zijn:

Autodesk Certified Professional: Revit for Architectural Design Exam

Deze certificering bewijst dat je de vaardigheden en kennis hebt om professioneel te werken met Revit, een van de meest gebruikte BIM-software tools.

Tekla Structures Basic Training

Deze training leert je hoe je Tekla Structures kunt gebruiken, een andere populaire BIM-software tool.
Netwerken en brancheorganisaties
Brancheorganisaties zoals de Royal Institute of Dutch Architects (BNA) of de Dutch Association of Interior Architects (BNI) bieden mogelijkheden om up-to-date te blijven met de nieuwste ontwikkelingen, best practices en trends in BIM-modellering. Online platforms zoals LinkedIn-groepen, online forums en sociale mediaplatforms bieden mogelijkheden om te netwerken en kennis en ervaringen te delen met andere professionals in het veld.
Werken als BIM Modelleur 5 - DataJobs.nl
Impact en maatschappelijke relevantie
Een BIM Modelleur speelt een cruciale rol in de bouwsector door het creëren van gedetailleerde digitale modellen van gebouwen en infrastructuren. Deze modellen bevorderen niet alleen de efficiëntie en nau
Werken als BIM Modelleur 6 - DataJobs.nl
wkeurigheid tijdens de bouwfase, maar zorgen ook voor een duurzamere en veiligere gebouwde omgeving. Dankzij BIM kunnen fouten vroegtijdig worden geïdentificeerd, waardoor de verspilling van materialen en tijd wordt verminderd. Maatschappelijk gezien draagt de functie bij aan het verlagen van de ecologische voetafdruk van bouwprojecten en het optimaliseren van energieprestaties van gebouwen. Daarnaast zorgt de nauwkeurigheid van BIM-modellering voor veiligere bouwplaatsen en resulteert het in structuren die beter bestand zijn tegen de uitdagingen van de toekomst. De BIM Modelleur staat daarmee centraal in het vormgeven van de duurzame en veerkrachtige stedelijke omgevingen van morgen.
Case Study: BIM Modelleur

Achtergrond

In een groeiende stedelijke omgeving kreeg een vastgoedontwikkelingsbedrijf de opdracht om een multifunctioneel complex te ontwerpen dat zowel residentiële als commerciële ruimtes zou omvatten. De uitdaging? Een efficiënt ontwerp dat past bij de beperkte ruimte en voldoet aan alle wettelijke normen.

Interventie

Een ervaren BIM (Building Information Modeling) Modelleur werd ingeschakeld. Met behulp van geavanceerde BIM-software modelleerde hij het volledige complex, rekening houdend met alle technische specificaties. Dit 3D-model hielp bij het identificeren van mogelijke conflicten in het ontwerp, zoals overlappende leidingen of structurele problemen.

Resultaat

Dankzij de expertise van de BIM Modelleur werden knelpunten in het ontwerp tijdig herkend en aangepakt. Dit leidde niet alleen tot een efficiënter bouwproces, maar ook tot aanzienlijke kostenbesparingen, omdat dure wijzigingen tijdens de bouwfase werden voorkomen. Het project werd met lof ontvangen, waarbij de rol van de BIM Modelleur cruciaal bleek voor het succes.  
Vacatures voor BIM Modelleurs
Bekijk hier alle actuele vacatures op DataJobs.nl