Werken als GIS Specialist

Een GIS Specialist analyseert, visualiseert en beheert geografische informatie met behulp van gespecialiseerde software. Een Geografisch Informatie Systeem Specialist (GIS Specialist) is een belangrijke rol binnen organisaties die zich bezighouden met het verzamelen, analyseren en presenteren van geografische gegevens. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen, implementeren en onderhouden van GIS-strategieën en -systemen om geospatiale informatie te beheren en inzicht te verschaffen ter ondersteuning van de bedrijfsprestaties. Het salaris van GIS Specialisten kan variëren, afhankelijk van de industrie, functieomschrijving en vaardigheden.

Deze functie is gerelateerd aan de functies Geospatial Analyst, Gegevensbeheerder Openbare Ruimte en Environmental Data Analyst.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

GIS Specialist - DataJobs.nl
Wat doet een GIS Specialist
GIS Specialisten zijn experts op het gebied van geografische informatiesystemen en geospatiale data-analyse. Ze helpen organisaties bij het ontwikkelen en implementeren van GIS-processen, beleid en technologieën om geografische informatie te beheren en te analyseren.

Hun taken omvatten onder meer:

 • Het ontwikkelen en implementeren van GIS-strategieën en -processen.
 • Het onderhouden en verbeteren van de kwaliteit en consistentie van geospatiale data.
 • Het beheren van GIS-projecten, inclusief planning, uitvoering en monitoring.
 • Het analyseren van geospatiale gegevens en het identificeren van patronen, trends en relaties.
 • Het samenwerken met IT-teams en andere stakeholders om de GIS-architectuur en -systemen te ontwikkelen en onderhouden.
 • Het bieden van training en ondersteuning aan gebruikers met betrekking tot GIS-praktijken en -tools.
Werken als GIS Specialist - DataJobs.nl
Functieprofiel van een GIS Specialist

Een typisch functieprofiel van een GIS Specialist omvat:

 • Een relevante academische opleiding, zoals geografie, geomatica, cartografie, ruimtelijke ordening of een gerelateerd vakgebied.
 • Ervaring met geografische informatiesystemen en geospatiale data-analyse.
 • Kennis van GIS-processen, -beleid en -technologieën.
 • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, om complexe GIS-kwesties op een begrijpelijke manier uit te leggen aan verschillende belanghebbenden.
 • Kennis van en ervaring met verschillende GIS-software, zoals ArcGIS, QGIS, MapInfo of ERDAS Imagine.
Welke tools gebruikt een GIS Specialist

GIS Software

De meest essentiële tool is natuurlijk de GIS software zelf. Er zijn verschillende GIS-softwarepakketten beschikbaar op de markt, met elk hun eigen sterke punten. ArcGIS van Esri is een van de meest gebruikte softwarepakketten. QGIS is een ander populair alternatief, dat open source is en dus vrij toegankelijk voor iedereen. Deze softwarepakketten kunnen worden gebruikt om ruimtelijke gegevens te verzamelen, te beheren en te analyseren, en om kaarten te maken.

Remote Sensing Software

Voor grootschalige projecten die grote geografische gebieden bestrijken, kan een GIS-specialist gebruik maken van remote sensing software zoals ENVI of ERDAS Imagine. Deze tools stellen specialisten in staat om gegevens van satellieten en luchtbeelden te verwerken en te analyseren.

Database Management Systems (DBMS)

Een GIS specialist moet ook bedreven zijn in het werken met DBMS, omdat geografische gegevens vaak opgeslagen worden in databases. Populaire DBMS-tools die in de GIS-wereld worden gebruikt, zijn bijvoorbeeld PostgreSQL met de PostGIS-extensie, Oracle met de Spatial-extensie, of Microsoft SQL Server.

Programmeertalen

Om op maat gemaakte analyses en automatiseringen te kunnen uitvoeren, maken veel GIS-specialisten gebruik van programmeertalen. Python is bijzonder populair in de GIS-wereld vanwege zijn gebruiksgemak en de krachtige bibliotheken zoals GDAL, Geopandas en Fiona. Ook R kan worden gebruikt, vooral voor statistische analyse van gegevens.

Webmapping Tools

Als de gegevens online moeten worden gedeeld, kan een GIS specialist gebruik maken van webmapping tools zoals Leaflet, Mapbox of de JavaScript API van ArcGIS om interactieve kaarten te creëren.

CAD Software

Voor projecten die een nauwkeurige geometrische ontwerpanalyse vereisen, zoals stadsplanning of civiele techniek, kan een GIS specialist ook CAD-software zoals AutoCAD gebruiken.

Data Visualisatie Tools

Om de analyse van gegevens te presenteren, kan een GIS specialist gebruik maken van datavisualisatie tools zoals Tableau, Power BI of zelfs ingebouwde mogelijkheden binnen ArcGIS en QGIS.

Cloud Platforms

Voor projecten die enorme hoeveelheden gegevens vereisen, kan een GIS-specialist gebruik maken van cloudplatforms zoals AWS of Google Cloud Platform om gegevens op te slaan en te verwerken.
Werken als GIS Specialist 2 - DataJobs.nl
Een dag in het leven van een GIS Specialist
Een GIS Specialist brengt geografische gegevens in kaart, analyseert deze en onderhoudt geografische databases. Gedurende de dag werkt de specialist met geavanceerde software om geospatiale gegevens te verzamelen, te interpreteren en te visualiseren in kaartvorm. Ze werken nauw samen met projectteams om ervoor te zorgen dat de gegevens nauwkeurig en relevant zijn voor specifieke projectdoeleinden. Daarnaast kunnen ze veldwerk verrichten om data te verzamelen of de nauwkeurigheid van bestaande gegevens te verifiëren. Ze communiceren vaak met stakeholders om hun behoeften te begrijpen en leveren op maat gemaakte kaarten of rapporten. Doorlopende scholing is essentieel, aangezien de technologie en best practices in dit veld snel evolueren.
Wat verdient een GIS Specialist
Een GIS Specialist met enkele jaren ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 4.000,- en € 6.000,- per maand, met maxima rond € 7.500,-.
Werken als GIS Specialist 3 - DataJobs.nl
Carrièrepad en groeimogelijkheden als GIS Specialist
Een carrière als GIS Specialist biedt tal van groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring opdoet en je expertise op het gebied van geografische informatiesystemen verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals GIS Manager, GIS Analyst of GIS Projectleider. Je kunt je ook specialiseren in een bepaald domein, zoals stedelijke planning, milieu, infrastructuur of defensie.
Opleiding en certificering voor GIS Specialisten
Om succesvol te zijn als GIS Specialist, is het belangrijk om continu te investeren in je kennis en vaardigheden. Naast een relevante academische opleiding, zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je expertise op het gebied van geografische informatiesystemen verder uit te breiden. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

Geographic Information Systems Professional (GISP)

Deze certificering richt zich op de kennis en vaardigheden die nodig zijn om effectief GIS te implementeren en te onderhouden.

Esri Technical Certification

Deze certificering wordt aangeboden door Esri, de ontwikkelaar van ArcGIS, en valideert je kennis en vaardigheden met betrekking tot Esri-softwareproducten.

QGIS Certified Professional

Deze certificering richt zich op het werken met de open-source GIS-software QGIS.
Werken als GIS Specialist 4 - DataJobs.nl
Door het volgen van deze cursussen en het behalen van certificeringen, toon je aan potentiële werkgevers en klanten dat je over de nodige kennis en expertise beschikt om succesvol te zijn als GIS Specialist en bij te dragen aan hun geospatiale informatiebehoeften.
Netwerken en brancheorganisaties

Brancheorganisaties

Tot slot is het belangrijk om actief betrokken te blijven bij de GIS-community en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends op het gebied van geografische informatiesystemen. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals de GIS International Association (GISIA) of de International Society for Photogrammetry and Remote Sensing (ISPRS), het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere GIS Specialisten en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied.

Online

Bovendien zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar GIS Specialisten en professionals op het gebied van geospatiale informatie ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
Werken als GIS Specialist 5 - DataJobs.nl
Impact en maatschappelijke relevantie
Een GIS Specialist (Geografisch Informatiesysteem Specialist) speelt een cruciale rol in het begrijpen en visualiseren van ruimtelijke gegevens, wat essentieel is voor tal van maatschappelijke vraagstukken. Ze helpen bij het maken van datagedreven beslissingen in stedenbouw, milieubeheer, rampenbestrijding en nog veel meer. Door geografische gegevens te analyseren en te presenteren, maken ze complexe ruimtelijke informatie toegankelijk en begrijpelijk. Dit leidt tot beter geïnformeerde besluitvorming, of het nu gaat om het optimaliseren van openbaar vervoersroutes, het monitoren van klimaatverandering of het plannen van nieuwe infrastructuurprojecten. De maatschappelijke relevantie van een GIS Specialist ligt in hun vermogen om het samenspel van mens en omgeving zichtbaar te maken, wat bijdraagt aan duurzamere, veiligere en efficiëntere gemeenschappen.
Werken als GIS Specialist 6 - DataJobs.nl
GIS Specialist bij Gemeente Utrecht

Achtergrond

Anna werkt sinds 2016 als GIS Specialist bij de Gemeente Utrecht. Met een master in Geografische Informatie Systemen heeft ze een passie voor het verbinden van geografische data met stedelijke planning.

Dagelijkse Werkzaamheden

Anna's dagelijkse taken omvatten het analyseren van ruimtelijke gegevens om stadsplanning en infrastructuurprojecten te ondersteunen. Ze maakt gedetailleerde kaarten voor beleidsmakers, waarbij ze bijvoorbeeld de beste locaties voor nieuwe fietspaden in de stad identificeert, rekening houdend met bevolkingsdichtheid en verkeersstromen.

Impact

Dankzij Anna's inzichten heeft de gemeente diverse initiatieven gelanceerd om de stedelijke mobiliteit te verbeteren. Een recent project betrof het optimaliseren van busroutes op basis van GIS-analyse, wat resulteerde in een efficiënter openbaar vervoersnetwerk en tevreden inwoners.

Groei & Ontwikkeling

Anna volgt regelmatig cursussen om up-to-date te blijven met de nieuwste GIS-technologieën. Ze heeft onlangs een cursus in 3D-modellering afgerond, waarmee ze de gemeente nu helpt bij het visualiseren van toekomstige stadsontwikkelingsprojecten.
Vacatures voor GIS Specialisten
Bekijk hier alle actuele vacatures op DataJobs.nl