Werken als GIS Specialist

Een Geografisch Informatie Systeem Specialist (GIS Specialist) is een belangrijke rol binnen organisaties die zich bezighouden met het verzamelen, analyseren en presenteren van geografische gegevens. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen, implementeren en onderhouden van GIS-strategieën en -systemen om geospatiale informatie te beheren en inzicht te verschaffen ter ondersteuning van de bedrijfsprestaties. Het salaris van GIS Specialisten kan variëren, afhankelijk van de industrie, functieomschrijving en vaardigheden.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Wat doet een GIS Specialist
GIS Specialisten zijn experts op het gebied van geografische informatiesystemen en geospatiale data-analyse. Ze helpen organisaties bij het ontwikkelen en implementeren van GIS-processen, beleid en technologieën om geografische informatie te beheren en te analyseren.

Hun taken omvatten onder meer:

 • Het ontwikkelen en implementeren van GIS-strategieën en -processen.
 • Het onderhouden en verbeteren van de kwaliteit en consistentie van geospatiale data.
 • Het beheren van GIS-projecten, inclusief planning, uitvoering en monitoring.
 • Het analyseren van geospatiale gegevens en het identificeren van patronen, trends en relaties.
 • Het samenwerken met IT-teams en andere stakeholders om de GIS-architectuur en -systemen te ontwikkelen en onderhouden.
 • Het bieden van training en ondersteuning aan gebruikers met betrekking tot GIS-praktijken en -tools.
Werken als GIS Specialist - DataJobs.nl
Functieprofiel van een GIS Specialist

Een typisch functieprofiel van een GIS Specialist omvat:

 • Een relevante academische opleiding, zoals geografie, geomatica, cartografie, ruimtelijke ordening of een gerelateerd vakgebied.
 • Ervaring met geografische informatiesystemen en geospatiale data-analyse.
 • Kennis van GIS-processen, -beleid en -technologieën.
 • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, om complexe GIS-kwesties op een begrijpelijke manier uit te leggen aan verschillende belanghebbenden.
 • Kennis van en ervaring met verschillende GIS-software, zoals ArcGIS, QGIS, MapInfo of ERDAS Imagine.
Wat verdient een GIS Specialist
Een GIS Specialist met enkele jaren ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 3.500,- en € 5.500,- per maand, met maxima rond € 7.000,-.
Carrièrepad en groeimogelijkheden als GIS Specialist
Een carrière als GIS Specialist biedt tal van groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring opdoet en je expertise op het gebied van geografische informatiesystemen verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals GIS Manager, GIS Analyst of GIS Projectleider. Je kunt je ook specialiseren in een bepaald domein, zoals stedelijke planning, milieu, infrastructuur of defensie.
GIS Specialist - DataJobs.nl
Opleiding en certificering voor GIS Specialisten
Om succesvol te zijn als GIS Specialist, is het belangrijk om continu te investeren in je kennis en vaardigheden. Naast een relevante academische opleiding, zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je expertise op het gebied van geografische informatiesystemen verder uit te breiden. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

Geographic Information Systems Professional (GISP)

Deze certificering richt zich op de kennis en vaardigheden die nodig zijn om effectief GIS te implementeren en te onderhouden.

Esri Technical Certification

Deze certificering wordt aangeboden door Esri, de ontwikkelaar van ArcGIS, en valideert je kennis en vaardigheden met betrekking tot Esri-softwareproducten.

QGIS Certified Professional

Deze certificering richt zich op het werken met de open-source GIS-software QGIS.
GIS Specialist - DataJobs.nl
Door het volgen van deze cursussen en het behalen van certificeringen, toon je aan potentiële werkgevers en klanten dat je over de nodige kennis en expertise beschikt om succesvol te zijn als GIS Specialist en bij te dragen aan hun geospatiale informatiebehoeften.
Netwerken en brancheorganisaties
Tot slot is het belangrijk om actief betrokken te blijven bij de GIS-community en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends op het gebied van geografische informatiesystemen. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals de GIS International Association (GISIA) of de International Society for Photogrammetry and Remote Sensing (ISPRS), het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere GIS Specialisten en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied. Bovendien zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar GIS Specialisten en professionals op het gebied van geospatiale informatie ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
GIS Specialist - DataJobs.nl
Vacatures voor GIS Specialisten
Bekijk hier alle actuele vacatures op DataJobs.nl