GIS Software
De meest essentiële tool is natuurlijk de GIS software zelf. Er zijn verschillende GIS-softwarepakketten beschikbaar op de markt, met elk hun eigen sterke punten. ArcGIS van Esri is een van de meest gebruikte softwarepakketten. QGIS is een ander populair alternatief, dat open source is en dus vrij toegankelijk voor iedereen. Deze softwarepakketten kunnen worden gebruikt om ruimtelijke gegevens te verzamelen, te beheren en te analyseren, en om kaarten te maken.
Remote Sensing Software
Voor grootschalige projecten die grote geografische gebieden bestrijken, kan een GIS-specialist gebruik maken van remote sensing software zoals ENVI of ERDAS Imagine. Deze tools stellen specialisten in staat om gegevens van satellieten en luchtbeelden te verwerken en te analyseren.
Database Management Systems (DBMS)
Een GIS specialist moet ook bedreven zijn in het werken met DBMS, omdat geografische gegevens vaak opgeslagen worden in databases. Populaire DBMS-tools die in de GIS-wereld worden gebruikt, zijn bijvoorbeeld PostgreSQL met de PostGIS-extensie, Oracle met de Spatial-extensie, of Microsoft SQL Server.
Programmeertalen
Om op maat gemaakte analyses en automatiseringen te kunnen uitvoeren, maken veel GIS-specialisten gebruik van programmeertalen.
Python is bijzonder populair in de GIS-wereld vanwege zijn gebruiksgemak en de krachtige bibliotheken zoals GDAL, Geopandas en Fiona. Ook
R kan worden gebruikt, vooral voor statistische analyse van gegevens.
Webmapping Tools
Als de gegevens online moeten worden gedeeld, kan een GIS specialist gebruik maken van webmapping tools zoals Leaflet, Mapbox of de JavaScript API van ArcGIS om interactieve kaarten te creëren.
CAD Software
Voor projecten die een nauwkeurige geometrische ontwerpanalyse vereisen, zoals stadsplanning of civiele techniek, kan een GIS specialist ook CAD-software zoals AutoCAD gebruiken.
Data Visualisatie Tools
Om de analyse van gegevens te presenteren, kan een GIS specialist gebruik maken van datavisualisatie tools zoals Tableau, Power BI of zelfs ingebouwde mogelijkheden binnen ArcGIS en QGIS.
Cloud Platforms
Voor projecten die enorme hoeveelheden gegevens vereisen, kan een GIS-specialist gebruik maken van cloudplatforms zoals
AWS of
Google Cloud Platform om gegevens op te slaan en te verwerken.