WERKEN ALS DATA ANALIST

Wat doet een Data Analist?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden hebben we gekeken naar een aantal vacatures voor Data Analist die het afgelopen jaar op DataJobs.nl voorbij kwamen. Hieronder meer uitleg over de rol van data analist bij diverse soorten organisaties.

Ben je als organisatie op zoek naar een Data Analist? Plaats dan je vacature hier

Data Analist bij een grote Communicatieprovider

Op strategisch niveau inzicht geven in de customer journey. Dankzij heldere data-analyses en voorspelmodellen laat jij zien hoe we ervoor staan. We willen graag weten hoe we ervoor staan. We doen het goed, alleen moeten jouw analyses en voorspellende modellen ons daar een beter beeld bij geven. Het antwoord vinden op wáárom we het goed doen. Die ga jij geven. Want als Data Analist ben jij de schakel die onze hele business monitort. Hoeveel klanten nemen contact met ons op, bezoeken onze website of worden geholpen via onze backoffice? Jouw rapportages geven ons de feitelijke kennis en zijn van invloed om de klanttevredenheid te verhogen.

Data Analist bij een grote Finance organisatie

Niet alleen maar signaleren, maar zorgen voor structurele datakwaliteit en meer awareness hiervoor binnen de organisatie. In je werk hou je je bezig met data definities en requirements, data rules en datakwaliteit, data profiling, afstemming met verschillende projecten over datakwaliteitsissues en gebruik van externe databronnen. Je werkt binnen de Business Unit die verantwoordelijk is voor het ontwikkelen, verbeteren en beheren van producten en diensten en IT oplossingen, conform de (data)strategie en architectuur van onze organisatie en de behoeften van de klant. Dit met als doel het verhogen van marktaandeel en winstgevendheid van producten en diensten op zowel korte als lange termijn op een maatschappelijk verantwoorde wijze.

Data Analist bij een organisatie in de Zorg

Gaan jouw ogen glimmen van code schrijven, data ophalen, dashboards bouwen en prognoses maken? Dan word je vast blij van deze vacature, want dit komt allemaal voorbij op een doorsnee werkdag van een data-analist bij onze organisatie. Deze vacature heeft meerwaarde voor jouw persoonlijke ontwikkeling, en ook voor de maatschappij. Want doordat jij de juiste gegevens boven tafel haalt en deze vertaalt naar waardevolle rapportages en inzichten, kunnen onze klanten de kwaliteit, toegankelijkheid én betaalbaarheid van de zorg in Nederland verbeteren. Samen met je collega’s doe je onderzoek voor de overheid, zorgverzekeraars en brancheorganisaties binnen de zorg. Zo maak je de ene keer statistische analyses van de kosten van de zorg, de andere keer duik je volop in kwaliteitsindicatoren, verzekerdenmobiliteit of het gebruik van dure geneesmiddelen. Jij maakt ons en je (interne) klant wegwijs in de groeiende massa data.

Data Analist bij een organisatie in de Hypotheekwereld

Heb jij een visie op datamanagement? Ben jij in staat om van onze organisatie een datavaardige organisatie te maken? Ben je ondernemend en een veranderaar? Wil je dat jouw werk het verschil maakt? Dan zijn wij op zoek naar jou! Je start de dag met een stand up met het scrumteam, dit scrumteam wil inzicht in de potentie van verschillende doelgroepen krijgen aan de hand van data. Je neemt dit mee naar het Datamanagementteam waar je met je collega’s spart over de mogelijkheden en aanpak. Vervolgens ga je direct aan de slag om een eerste concept te maken. Tijdens de lunch geniet je van een wandeling in de zon met collega’s door het centrum van Utrecht. In de middag heb je afspraken met enkele collega’s van verschillende afdelingen waarin het beantwoorden van de vraag ‘welke rol speelt data in het realiseren van de NHG doelstellingen?’ centraal staat. Inspirerende gesprekken die belangrijke input zijn voor de datastrategie en roadmap. Aan het einde van de dag komt er een externe dataleverancier langs om potentiele samenwerking te bespreken

Data Analist bij een onderdeel van een grote Gemeente

Jij analyseert zelfstandig en in teamverband interne en externe databronnen m.b.t. dit thema en combineert statistische kennis met kennis van de onderliggende bronsystemen. Je verwerkt duiding van deze data door de professionals uit de wijk, zoals de wijkagent, medewerkers van toezicht en handhaving, jongerenwerk en collega’s bij de directie Veiligheid. Je bent vaardig in het communiceren van de uitkomsten van de door jou uitgevoerde analyses. De vragen van de professionals uit de wijk vertaal jij naar concrete antwoorden waarbij je oog hebt voor de bredere context van deze vraag en helder communiceert over de grenzen van de geleverde inzichten. Je vertaalt de door jou uitgevoerde analyses naar relevante inzichten en toepassingen voor de professionals. Samenwerken, vooral intern maar ook extern is hierin essentieel. In samenwerking met de collega’s uit de wijk ontwikkel je analyses en dashboards die helpen de wijken in Rotterdam veiliger te maken. Relevante informatie breng je proactief samen en je weet deze informatie te duiden en je collega’s en partners daarover te informeren. Je analyseert de data en presenteert de resultaten begrijpelijk en toegankelijk aan de collega’s in de wijk. Signaleren en adviseren over nieuwe ontwikkelingen en fenomenen op het terrein van veiligheid is in deze functie van belang. Constructieve samenwerking met collega’s uit het team, van de directie Veiligheid en van andere partners uit het veiligheidsdomein is vanzelfsprekend evenals het zelfstandig uitvoeren van (deel)projecten.

Wat we in de meeste vacatures voor data analist voorbij zien komen zijn de volgende elementen:

 • Analyseren;
 • datamanagement;
 • communiceren / visualiseren;
 • samenwerken met andere collega’s / afdelingen (vaak in een Agile omgeving);
 • relevante domeinkennis.

Gemiddelde functie-eisen voor een Data Analist

 • Minimaal een afgeronde HBO / WO opleiding (Informatica, Bedrijfskunde, Wiskunde, Statistiek, Econometrie of vergelijkbaar);
 • ervaring met tools voor rapportages/dashboarding en datavisualisatie;
 • ervaring met datamanagement;
 • sterke communicatie- en presentatievaardigheden;
 • ervaring met Scrum of andere vormen van Agile werken;
 • relevante domeinkennis.

Wat is het verschil tussen een Data Analist en een Data Scientist?

Dat is een lastige vraag. We merken dat veel organisaties vacatures uitzetten voor Data Scientists terwijl ze in feite op zoek zijn naar Data Analisten. Andersom zien we ook wel eens gebeuren.

Voor meer informatie hierover zie dit artikel waarin ik uitleg wat ik zelf versta onder een data scientist. En in dit stuk ga ik nog even in op de verschillen tussen de data analist en en de data scientist.

Kijk hier voor alle actuele vacatures voor Data Analist op DataJobs.nl