Werken als Business Analist

Een Business Analist identificeert bedrijfsbehoeften en vindt technische oplossingen om bedrijfsprocessen te verbeteren en doelstellingen te bereiken. Business analist is een functie die een cruciale rol speelt in de zakelijke wereld. Business analisten fungeren als bruggenbouwers tussen de verschillende afdelingen van een organisatie, zoals IT, marketing, finance en management. Ze zorgen ervoor dat bedrijfsprocessen efficiënter verlopen en helpen bij het identificeren en oplossen van problemen. Afhankelijk van de sector, functieomschrijving en vaardigheden kunnen de salarissen van business analisten aanzienlijk variëren.

Deze functie is gerelateerd aan de functies Informatie Analist, Business Intelligence Specialist en Data Analist.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Business Analist - DataJobs.nl
Wat doet een Business Analist
Business analisten analyseren en verbeteren bedrijfsprocessen en systemen. Ze hebben inzicht in zowel de technische als de zakelijke aspecten van een organisatie en kunnen deze kennis gebruiken om problemen te identificeren en oplossingen voor te stellen. Een goede business analist moet niet alleen analytisch sterk zijn, maar ook uitstekende communicatieve vaardigheden hebben om complexe concepten te kunnen uitleggen aan mensen zonder technische achtergrond. Bovendien moet een business analist in staat zijn om samen te werken met verschillende afdelingen en belanghebbenden binnen een organisatie.
Werken als Business Analist - DataJobs.nl
Functieprofiel van een Business Analist

Een typisch functieprofiel van een business analist omvat:

 • Een relevante academische opleiding, zoals bedrijfskunde, informatiemanagement, of een aanverwant veld.
 • Sterk analytisch en probleemoplossend vermogen.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk.
 • Ervaring met het werken met verschillende afdelingen en belanghebbenden binnen een organisatie.
 • Kennis van bedrijfsprocessen en -systemen, en de vaardigheid om deze te analyseren en te verbeteren.
 • Ervaring met projectmanagement en het leiden van teams.
 • Kennis van datamodellering en data-analysetools, zoals Microsoft Excel, SQL, en Power BI.
 • Begrip van IT-infrastructuren en -systemen.
Een dag in het leven van een Business Analist
Een gemiddelde dag voor een Business Analist draait om het begrijpen van bedrijfsbehoeften en het vertalen ervan naar datagerichte oplossingen. De dag start vaak met het controleren van e-mails en bijwerken van lopende projecten. Gedurende de dag, is er nauw overleg met verschillende afdelingen om zakelijke vereisten te verzamelen en te verduidelijken. Hierbij kan de analist diepgaande interviews houden of workshops organiseren. Tussen de vergaderingen door analyseert en modelleert de analist data, identificeert trends en stelt rapportages of dashboards op. Ze werken nauw samen met IT en data teams om ervoor te zorgen dat systemen en databases aan de zakelijke behoeften voldoen. Communicatie staat centraal, waarbij zij hun inzichten en aanbevelingen presenteren aan zowel technische teams als het management. De dag eindigt vaak met het plannen van de volgende stappen en het voorbereiden van toekomstige sessies of presentaties.
Werken als Business Analist 2 - DataJobs.nl
Welke tools gebruikt een Business Analist

Data Query Tools

Business Analisten maken gebruik van data query tools zoals SQL of NoSQL om direct met databases te communiceren en data te extraheren voor analyse. Hiermee kunnen ze vragen stellen aan databases en de benodigde informatie ophalen voor hun analyses.

BI & Rapportage Tools

Voor rapportage en business intelligence (BI) gebruiken Business Analisten vaak tools zoals Microsoft Power BI, Tableau, of QlikView. Deze stellen hen in staat om data te visualiseren, trends te identificeren, en inzichtelijke rapporten en dashboards te creëren voor stakeholders.

Data Analyse Software

Voor geavanceerde data-analyse gebruiken Business Analisten software zoals R, Python of Excel. Deze tools stellen hen in staat om data te onderzoeken, patronen te herkennen en voorspellende modellen te ontwikkelen om toekomstige trends te anticiperen.

Excel/Google Sheets

Excel en Google Sheets zijn cruciaal voor veel Business Analisten, aangezien ze worden gebruikt voor het uitvoeren van een breed scala aan taken zoals data-analyse, budgettering, en forecasting. Ze bieden ook een breed scala aan functionaliteiten voor het beheren en analyseren van data op een toegankelijke manier.

CRM Software

Customer Relationship Management (CRM) software zoals Salesforce, HubSpot, of Microsoft Dynamics 365 worden ook vaak gebruikt door Business Analisten om klantgegevens en interacties te beheren en analyseren, waardoor ze inzicht krijgen in klantgedrag en voorkeuren.

ERP Systemen

Enterprise Resource Planning (ERP) systemen zoals SAP, Oracle, of Microsoft Dynamics zijn integraal voor het beheer van bedrijfsprocessen en worden vaak gebruikt door Business Analisten om operationele data te analyseren en optimaliseren.

Project Management Tools

Om projecten effectief te beheren en teams te coördineren, gebruiken Business Analisten projectmanagementtools zoals Jira, Asana, of Trello. Deze tools helpen hen bij het volgen van projectvoortgang, het beheren van taken, en het waarborgen dat projectdoelen worden behaald.

Data Warehousing Tools

Om te werken met grote datavolumes en deze te analyseren, maken Business Analisten gebruik van data warehousing tools zoals Google BigQuery, Amazon Redshift, of Snowflake. Deze tools stellen hen in staat om data op een schaalbare manier te beheren en snel analyses uit te voeren op grote datasets.

Communicatie- en Presentatietools

Om hun bevindingen en aanbevelingen effectief te communiceren naar stakeholders, maken Business Analisten gebruik van communicatie- en presentatietools zoals Microsoft PowerPoint, Google Slides, of Prezi, en maken ze vaak gebruik van grafieken en visuals om hun punten duidelijk over te brengen.
Werken als Business Analist 3 - DataJobs.nl
Wat verdient een Business Analist
Een business analist met enkele jaren ervaring kan tussen de € 3.500,- en € 6.000,- bruto per maand verdienen, met maxima rond € 7.000,-.
Hoe word je een Business Analist
Als je geïnteresseerd bent in een carrière als business analist, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om je voor te bereiden op deze uitdagende en lonende rol:

Opleiding

Overweeg het behalen van een bachelor- of masterdiploma in bedrijfskunde, informatiemanagement, informatica, of een gerelateerd vakgebied. Sommige universiteiten en hogescholen bieden gespecialiseerde programma's aan die specifiek gericht zijn op business analyse.

Certificeringen

Het behalen van certificeringen kan een belangrijke stap zijn om je kennis en vaardigheden als business analist aan te tonen. Enkele populaire certificeringen zijn onder andere:
 • Certified Business Analysis Professional (CBAP) van het International Institute of Business Analysis (IIBA)
 • Professional in Business Analysis (PMI-PBA) van het Project Management Institute (PMI)
 • Agile Analysis Certification (AAC) van het International Institute of Business Analysis (IIBA)

Praktijkervaring

Zoek naar stages, vrijwilligerswerk, of tijdelijke projecten waar je ervaring kunt opdoen in een rol die lijkt op die van een business analist. Dit kan je helpen om je vaardigheden in een realistische omgeving toe te passen en je cv te versterken.

Netwerken

Sluit je aan bij professionele organisaties en netwerkgroepen voor business analisten, zoals het International Institute of Business Analysis (IIBA) of het Project Management Institute (PMI). Dit kan je helpen om waardevolle contacten te leggen en op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen in het vakgebied.

Blijf leren

Business analyse is een vakgebied dat voortdurend evolueert. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van de nieuwste tools, technieken en best practices door het volgen van cursussen, workshops en webinars.
Werken als Business Analist 4 - DataJobs.nl
Potentiële carrièrepaden voor Business Analisten
Naarmate je ervaring opdoet en je vaardigheden als business analist verder ontwikkelt, zijn er verschillende carrièrepaden die je kunt overwegen:

Senior business analist

In deze rol krijg je meer verantwoordelijkheid en begeleid je junior business analisten bij het uitvoeren van hun werk. Je kunt ook verantwoordelijk worden voor het beheer van grotere projecten en het nemen van strategische beslissingen.

Business architect

Business architecten zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen en implementeren van bedrijfsstrategieën en -processen op organisatieniveau. Ze werken nauw samen met management- en IT-teams om bedrijfsdoelstellingen te realiseren.

Projectmanager

Als projectmanager ben je verantwoordelijk voor het plannen, uitvoeren en afronden van projecten binnen een organisatie. Je zorgt ervoor dat projecten op tijd, binnen het budget en volgens de vereiste kwaliteitsnormen worden voltooid.

Product owner/manager

In deze rol ben je verantwoordelijk voor het beheren van de levenscyclus van een product of dienst, van ideevorming tot marktintroductie en doorlopende ondersteuning. Je werkt samen met verschillende teams, zoals ontwikkeling, marketing en verkoop, om ervoor te zorgen dat het product aan de behoeften van klanten voldoet en succesvol is in de markt.

Business intelligence analist

Business intelligence analisten richten zich op het verzamelen, analyseren en rapporteren van gegevens om bedrijfsbeslissingen te ondersteunen. Ze gebruiken geavanceerde analytische tools en technieken om inzichten te genereren die de strategie en prestaties van een organisatie kunnen verbeteren.

Data-analist

Data-analisten verzamelen, verwerken en analyseren grote datasets om waardevolle inzichten te genereren die kunnen worden gebruikt om zakelijke beslissingen te nemen. Ze gebruiken vaak statistische methoden en geavanceerde softwaretools om patronen en trends in de gegevens te identificeren.

Consultant

Als business analyse consultant werk je voor een adviesbureau of als zelfstandige en bied je je expertise aan verschillende klanten. Je kunt je specialiseren in een bepaald aspect van business analyse of in een specifieke sector, zoals financiën, gezondheidszorg, technologie of productie.

Opleiding en ontwikkeling

Met ervaring en expertise in business analyse, kun je ervoor kiezen om anderen op te leiden en te begeleiden in het vakgebied. Dit kan betekenen dat je cursussen of workshops geeft, lesmateriaal ontwikkelt of als mentor fungeert voor junior business analisten.
Werken als Business Analist 5 - DataJobs.nl
Impact en maatschappelijke relevantie
Een Business Analist speelt een cruciale rol in het overbruggen van de kloof tussen bedrijfsbehoeften en technologische oplossingen. Door de wensen en behoeften van een organisatie te analyseren en te vertalen naar bruikbare strategieën, dragen ze direct bij aan bedrijfsgroei en efficiëntie. Op maatschappelijk niveau kan de impact van een Business Analist worden gezien in de verbeterde diensten en producten die bedrijven aanbieden als gevolg van hun analyses. Denk aan gebruiksvriendelijkere software, betere klantenservice of innovatieve producten die aan de wensen van consumenten voldoen. Daarnaast helpt hun werk bij het identificeren van kostenbesparingen, wat leidt tot economische stabiliteit binnen organisaties. Door organisaties te helpen zich aan te passen aan veranderende marktbehoeften, dragen Business Analisten bij aan een veerkrachtigere en adaptievere economie.
Case Study: De Rol van Business Analist

Achtergrond

FinCo, een snel groeiende financiële instelling, kampte met uitdagingen in het efficiënt benutten van beschikbare data om klantgedrag te begrijpen en diensten daarop af te stemmen. Met een toenemend klantenbestand en diversifiërende dienstverlening was er een urgentie om data-gestuurde inzichten te verwerven voor het optimaliseren van klantinteracties en -diensten.

De Uitdaging

FinCo gebruikte talrijke datapunten van klanten zonder deze effectief te koppelen of analyseren om patronen en voorkeuren te identificeren. Het resultaat was een suboptimaal klantbelevings- en retentiebeleid, met een stagnerende groei en verhoogde klantuitstroom als gevolg.

Actie door de Business Analist

Jeroen, als Business Analist, nam het voortouw om de diverse datapunten te consolideren en patronen te ontdekken die het klantgedrag in kaart brachten. Door gebruik te maken van data-analyse en modelleringstechnieken, identificeerde hij trends en voorspelde klantbehoeften. Hij faciliteerde bovendien de implementatie van een nieuw CRM-systeem dat, door het integreren van analytics, in staat was om data direct om te zetten naar actionable klantinzichten.

Resultaat

Jeroen’s analytische benadering en het implementeren van het nieuwe CRM-systeem stelde FinCo in staat om klantinteracties en -ervaringen te personaliseren, waardoor de klanttevredenheid en -retentie toenamen. De inzichten die voortvloeiden uit de door Jeroen geleide data-analyse werden integraal in de strategie en besluitvorming, wat resulteerde in een veerkrachtiger en klantgerichter bedrijfsmodel.
Werken als Business Analist 6 - DataJobs.nl
Vacatures voor business analisten
Kijk hier voor actuele vacatures voor business analisten op DataJobs.nl.