Werken als Business Analist

Business analist is een functie die een cruciale rol speelt in de zakelijke wereld. Business analisten fungeren als bruggenbouwers tussen de verschillende afdelingen van een organisatie, zoals IT, marketing, finance en management. Ze zorgen ervoor dat bedrijfsprocessen efficiënter verlopen en helpen bij het identificeren en oplossen van problemen. Afhankelijk van de sector, functieomschrijving en vaardigheden kunnen de salarissen van business analisten aanzienlijk variëren.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Wat doet een Business Analist
Business analisten analyseren en verbeteren bedrijfsprocessen en systemen. Ze hebben inzicht in zowel de technische als de zakelijke aspecten van een organisatie en kunnen deze kennis gebruiken om problemen te identificeren en oplossingen voor te stellen. Een goede business analist moet niet alleen analytisch sterk zijn, maar ook uitstekende communicatieve vaardigheden hebben om complexe concepten te kunnen uitleggen aan mensen zonder technische achtergrond. Bovendien moet een business analist in staat zijn om samen te werken met verschillende afdelingen en belanghebbenden binnen een organisatie.
Werken als Business Analist - DataJobs.nl
Functieprofiel van een Business Analist

Een typisch functieprofiel van een business analist omvat:

 • Een relevante academische opleiding, zoals bedrijfskunde, informatiemanagement, of een aanverwant veld.
 • Sterk analytisch en probleemoplossend vermogen.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk.
 • Ervaring met het werken met verschillende afdelingen en belanghebbenden binnen een organisatie.
 • Kennis van bedrijfsprocessen en -systemen, en de vaardigheid om deze te analyseren en te verbeteren.
 • Ervaring met projectmanagement en het leiden van teams.
 • Kennis van datamodellering en data-analysetools, zoals Microsoft Excel, SQL, en Power BI.
 • Begrip van IT-infrastructuren en -systemen.
Wat verdient een Business Analist
Een business analist met enkele jaren ervaring kan tussen de € 3.500,- en € 6.000,- bruto per maand verdienen, met maxima rond € 7.000,-.
Hoe word je een Business Analist
Als je geïnteresseerd bent in een carrière als business analist, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om je voor te bereiden op deze uitdagende en lonende rol:

Opleiding

Overweeg het behalen van een bachelor- of masterdiploma in bedrijfskunde, informatiemanagement, informatica, of een gerelateerd vakgebied. Sommige universiteiten en hogescholen bieden gespecialiseerde programma's aan die specifiek gericht zijn op business analyse.

Certificeringen

Het behalen van certificeringen kan een belangrijke stap zijn om je kennis en vaardigheden als business analist aan te tonen. Enkele populaire certificeringen zijn onder andere:
 • Certified Business Analysis Professional (CBAP) van het International Institute of Business Analysis (IIBA)
 • Professional in Business Analysis (PMI-PBA) van het Project Management Institute (PMI)
 • Agile Analysis Certification (AAC) van het International Institute of Business Analysis (IIBA)

Praktijkervaring

Zoek naar stages, vrijwilligerswerk, of tijdelijke projecten waar je ervaring kunt opdoen in een rol die lijkt op die van een business analist. Dit kan je helpen om je vaardigheden in een realistische omgeving toe te passen en je cv te versterken.

Netwerken

Sluit je aan bij professionele organisaties en netwerkgroepen voor business analisten, zoals het International Institute of Business Analysis (IIBA) of het Project Management Institute (PMI). Dit kan je helpen om waardevolle contacten te leggen en op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen in het vakgebied.

Blijf leren

Business analyse is een vakgebied dat voortdurend evolueert. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van de nieuwste tools, technieken en best practices door het volgen van cursussen, workshops en webinars.
Business Analist - DataJobs.nl
Potentiële carrièrepaden voor Business Analisten
Naarmate je ervaring opdoet en je vaardigheden als business analist verder ontwikkelt, zijn er verschillende carrièrepaden die je kunt overwegen:

Senior business analist

In deze rol krijg je meer verantwoordelijkheid en begeleid je junior business analisten bij het uitvoeren van hun werk. Je kunt ook verantwoordelijk worden voor het beheer van grotere projecten en het nemen van strategische beslissingen.

Business architect

Business architecten zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen en implementeren van bedrijfsstrategieën en -processen op organisatieniveau. Ze werken nauw samen met management- en IT-teams om bedrijfsdoelstellingen te realiseren.

Projectmanager

Als projectmanager ben je verantwoordelijk voor het plannen, uitvoeren en afronden van projecten binnen een organisatie. Je zorgt ervoor dat projecten op tijd, binnen het budget en volgens de vereiste kwaliteitsnormen worden voltooid.

Product owner/manager

In deze rol ben je verantwoordelijk voor het beheren van de levenscyclus van een product of dienst, van ideevorming tot marktintroductie en doorlopende ondersteuning. Je werkt samen met verschillende teams, zoals ontwikkeling, marketing en verkoop, om ervoor te zorgen dat het product aan de behoeften van klanten voldoet en succesvol is in de markt.

Business intelligence analist

Business intelligence analisten richten zich op het verzamelen, analyseren en rapporteren van gegevens om bedrijfsbeslissingen te ondersteunen. Ze gebruiken geavanceerde analytische tools en technieken om inzichten te genereren die de strategie en prestaties van een organisatie kunnen verbeteren.

Data-analist

Data-analisten verzamelen, verwerken en analyseren grote datasets om waardevolle inzichten te genereren die kunnen worden gebruikt om zakelijke beslissingen te nemen. Ze gebruiken vaak statistische methoden en geavanceerde softwaretools om patronen en trends in de gegevens te identificeren.

Consultant

Als business analyse consultant werk je voor een adviesbureau of als zelfstandige en bied je je expertise aan verschillende klanten. Je kunt je specialiseren in een bepaald aspect van business analyse of in een specifieke sector, zoals financiën, gezondheidszorg, technologie of productie.

Opleiding en ontwikkeling

Met ervaring en expertise in business analyse, kun je ervoor kiezen om anderen op te leiden en te begeleiden in het vakgebied. Dit kan betekenen dat je cursussen of workshops geeft, lesmateriaal ontwikkelt of als mentor fungeert voor junior business analisten.
Business Analist - DataJobs.nl
Vacatures voor business analisten
Kijk hier voor actuele vacatures voor business analisten op DataJobs.nl.