Werken als Data Platform Specialist

Data Platform Specialist is een belangrijke functie binnen organisaties die zich bezighouden met het beheren, integreren en analyseren van grote hoeveelheden data. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen, bouwen en onderhouden van data-platforms die het bedrijf in staat stellen waardevolle inzichten te verkrijgen. Afhankelijk van de industrie, functieomschrijving en vaardigheden kan het salaris van Data Platform Specialists sterk variëren.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Wat doet een Data Platform Specialist
Data Platform Specialisten zijn experts op het gebied van data-architectuur, gegevensintegratie en gegevensbeheer. Ze zorgen ervoor dat organisaties beschikken over een efficiënt, schaalbaar en veilig data-platform dat voldoet aan de behoeften van het bedrijf.

Hun taken omvatten onder meer:

 • Het ontwerpen en implementeren van data-platforms die geschikt zijn voor het opslaan, verwerken en analyseren van grote hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde data.
 • Het waarborgen van de prestaties, beschikbaarheid en veiligheid van het data-platform.
 • Het adviseren van het management over de beste technologieën en architectuurkeuzes voor het bouwen en onderhouden van data-platforms.
 • Het samenwerken met data-analisten, data scientists en andere data-professionals om de benodigde gegevens beschikbaar te stellen en te integreren voor analyse en rapportage.
 • Het continu optimaliseren en up-to-date houden van het data-platform om te voldoen aan de veranderende behoeften van het bedrijf en de nieuwste technologische ontwikkelingen.
Werken als Data Platform Specialist - DataJobs.nl
Functieprofiel van een Data Platform Specialist

Een typisch functieprofiel van een Data Platform Specialist omvat:

 • Een relevante academische opleiding, zoals informatica, data science, informatietechnologie of een gerelateerd vakgebied.
 • Ervaring met het ontwerpen en implementeren van data-platforms, bij voorkeur in cloudomgevingen (bijv. AWS, Azure, Google Cloud Platform).
 • Kennis van databasetechnologieën, zoals relationele databases (bijv. SQL Server, PostgreSQL, MySQL) en NoSQL databases (bijv. MongoDB, Cassandra, Couchbase).
 • Ervaring met data-integratie en ETL/ELT-tools (bijv. Apache NiFi, Talend, Informatica).
 • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, om complexe technische concepten uit te leggen aan verschillende belanghebbenden.
Wat verdient een Data Platform Specialist
Een Data Platform Specialist met enkele jaren ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 4.000,- en € 7.000,- per maand, met maxima rond € 8.500,-.
Carrièrepad en groeimogelijkheden als Data Platform Specialist
Een carrière als Data Platform Specialist biedt tal van groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring opdoet en je expertise op het gebied van data-architectuur en gegevensbeheer verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals Data Architect, Data Engineering Manager of Chief Data Officer. Je kunt er ook voor kiezen om je te specialiseren in een bepaalde industrie of sector, zoals de gezondheidszorg, financiële dienstverlening of technologie. Naast het opbouwen van een succesvolle carrière binnen een organisatie, kunnen Data Platform Specialists ook als zelfstandig consultant of adviseur werken, waarbij ze hun expertise aanbieden aan verschillende klanten en bedrijven. Dit kan zorgen voor een grotere flexibiliteit en diversiteit in werkzaamheden.
Data Platform Specialist - DataJobs.nl
Opleiding en certificering voor Data Platform Specialisten
Om succesvol te zijn als Data Platform Specialist, is het belangrijk om continu te investeren in je kennis en vaardigheden. Naast een relevante academische opleiding, zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je expertise op het gebied van data-architectuur, gegevensbeheer en gegevensintegratie verder uit te breiden. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

AWS Certified Data Analytics - Specialty

Deze certificering van Amazon Web Services (AWS) is gericht op het valideren van uw kennis en vaardigheden op het gebied van data-analyse in de AWS-cloudomgeving.

Google Cloud - Professional Data Engineer

Deze certificering van Google Cloud Platform (GCP) richt zich op het aantonen van uw expertise in het ontwerpen, bouwen en beheren van data-oplossingen op het GCP.

Microsoft Certified: Azure Data Engineer Associate

Deze certificering van Microsoft Azure is bedoeld voor professionals die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen en implementeren van data-oplossingen op het Azure-platform.
Data Platform Specialist - DataJobs.nl
Door het volgen van deze cursussen en het behalen van certificeringen, toon je aan potentiële werkgevers en klanten dat je over de nodige kennis en expertise beschikt om succesvol te zijn als Data Platform Specialist en bij te dragen aan het opbouwen en onderhouden van efficiënte data-platforms binnen hun organisatie.
Netwerken en brancheorganisaties
Tenslotte is het belangrijk om actief betrokken te blijven bij de data platform community en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends op het gebied van data-architectuur en gegevensbeheer. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals Data Management Association (DAMA) of Data Science Association, het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere Data Platform Specialists en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied. Bovendien zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar Data Platform Specialisten en professionals op het gebied van data-architectuur en gegevensbeheer ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
Data Platform Specialist - DataJobs.nl
Vacatures voor Data Platform Specialisten
Kijk hier voor actuele vacatures voor Data Platform Specialisten op DataJobs.nl.