Werken als Data Platform Specialist

Een Data Platform Specialist ontwerpt, implementeert en beheert dataplatforms om gegevens efficiënt op te slaan, op te halen en te analyseren. Data Platform Specialist is een belangrijke functie binnen organisaties die zich bezighouden met het beheren, integreren en analyseren van grote hoeveelheden data. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen, bouwen en onderhouden van data-platforms die het bedrijf in staat stellen waardevolle inzichten te verkrijgen. Afhankelijk van de branche, functieomschrijving en vaardigheden kan het salaris van Data Platform Specialists sterk variëren.

Deze functie is gerelateerd aan de functies Data Engineer, Big Data Engineer en Data Warehouse Developer.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Data Platform Specialist - DataJobs.nl
Wat doet een Data Platform Specialist
Data Platform Specialisten zijn experts op het gebied van data-architectuur, gegevensintegratie en gegevensbeheer. Ze zorgen ervoor dat organisaties beschikken over een efficiënt, schaalbaar en veilig data-platform dat voldoet aan de behoeften van het bedrijf.

Hun taken omvatten onder meer:

 • Het ontwerpen en implementeren van data-platforms die geschikt zijn voor het opslaan, verwerken en analyseren van grote hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde data.
 • Het waarborgen van de prestaties, beschikbaarheid en veiligheid van het data-platform.
 • Het adviseren van het management over de beste technologieën en architectuurkeuzes voor het bouwen en onderhouden van data-platforms.
 • Het samenwerken met data-analisten, data scientists en andere data-professionals om de benodigde gegevens beschikbaar te stellen en te integreren voor analyse en rapportage.
 • Het continu optimaliseren en up-to-date houden van het data-platform om te voldoen aan de veranderende behoeften van het bedrijf en de nieuwste technologische ontwikkelingen.
Werken als Data Platform Specialist - DataJobs.nl
Functieprofiel van een Data Platform Specialist

Een typisch functieprofiel van een Data Platform Specialist omvat:

 • Een relevante academische opleiding, zoals informatica, data science, informatietechnologie of een gerelateerd vakgebied.
 • Ervaring met het ontwerpen en implementeren van data-platforms, bij voorkeur in cloudomgevingen (bijv. AWS, Azure, Google Cloud Platform).
 • Kennis van databasetechnologieën, zoals relationele databases (bijv. SQL Server, PostgreSQL, MySQL) en NoSQL databases (bijv. MongoDB, Cassandra, Couchbase).
 • Ervaring met data-integratie en ETL/ELT-tools (bijv. Apache NiFi, Talend, Informatica).
 • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, om complexe technische concepten uit te leggen aan verschillende belanghebbenden.
Welke tools gebruikt een Data Platform Specialist

Database Management Systemen (DBMS)

SQL-gebaseerde systemen zoals MySQL, PostgreSQL en SQL Server worden vaak gebruikt voor relationele databanken. Voor NoSQL-databases kunnen zij MongoDB, Cassandra of Redis gebruiken. Het is de taak van de specialist om deze systemen te beheren, te optimaliseren en eventuele problemen op te lossen.

Data Warehousing Tools

Voor grote hoeveelheden data is een datawarehouse essentieel. Tools zoals Google BigQuery, Amazon Redshift of Microsoft Azure SQL Data Warehouse zijn hier bijzonder nuttig.

Extract, Transform, Load (ETL) Tools

Deze tools worden gebruikt om data te verzamelen uit verschillende bronnen, deze te transformeren naar een bruikbaar formaat en ze vervolgens te laden in een databank of datawarehouse. Populaire ETL-tools omvatten Talend, Informatica en Microsoft SQL Server Integration Services (SSIS).

Data Modeling Tools

Om de datastructuren te ontwerpen en visualiseren, zijn datamodelleringstools noodzakelijk. Voorbeelden hiervan zijn ER/Studio en Sparx Systems Enterprise Architect.

Data Analytics en BI Tools

Voor de analyse van de verzamelde en opgeslagen data zijn tools zoals Tableau, Power BI en Looker zeer nuttig. Ze stellen de specialist in staat om bruikbare inzichten te genereren uit de ruwe data.

Data Governance Tools

Deze tools helpen om de kwaliteit en consistentie van de data te behouden, evenals de naleving van de regelgeving. Voorbeelden zijn Collibra en Informatica Axon.

Programmeertalen

Data Platform Specialisten hebben vaak kennis van verschillende programmeertalen, zoals Python en R, die gebruikt worden voor data-analyse en machinaal leren.

Cloud Platforms

Veel dataworkloads worden nu in de cloud uitgevoerd, dus ervaring met cloud-platforms zoals AWS, Google Cloud Platform of Microsoft Azure is ook belangrijk.
Werken als Data Platform Specialist 2 - DataJobs.nl
Een dag in het leven van een Data Platform Specialist
Een Data Platform Specialist focust zich op het beheren, optimaliseren en waarborgen van de betrouwbaarheid van dataplatformen. De dag begint vaak met het controleren van meldingen en logboeken om te zorgen dat alle systemen naar behoren functioneren. Eventuele problemen worden geanalyseerd en opgelost. De specialist werkt ook aan het ontwerpen en implementeren van nieuwe datamodellen en -infrastructuren. Samenwerking met data engineers en data scientists is cruciaal om te zorgen dat de platformen voldoen aan de eisen voor dataverwerking en -analyse. Verder kan de dag besteed worden aan het updaten van software, het waarborgen van data-integriteit en het implementeren van beveiligingsprotocollen. Voortdurende scholing is essentieel, gezien de snelle technologische ontwikkelingen binnen het vakgebied.
Wat verdient een Data Platform Specialist
Een Data Platform Specialist met enkele jaren ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 4.000,- en € 7.000,- per maand, met maxima rond € 8.500,-.
Carrièrepad en groeimogelijkheden als Data Platform Specialist
Een carrière als Data Platform Specialist biedt tal van groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring opdoet en je expertise op het gebied van data-architectuur en gegevensbeheer verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals Data Architect, Data Engineering Manager of Chief Data Officer. Je kunt er ook voor kiezen om je te specialiseren in een bepaalde industrie of sector, zoals de gezondheidszorg, financiële dienstverlening of technologie. Naast het opbouwen van een succesvolle carrière binnen een organisatie, kunnen Data Platform Specialists ook als zelfstandig consultant of adviseur werken, waarbij ze hun expertise aanbieden aan verschillende klanten en bedrijven. Dit kan zorgen voor een grotere flexibiliteit en diversiteit in werkzaamheden.
Werken als Data Platform Specialist 3 - DataJobs.nl
Opleiding en certificering voor Data Platform Specialisten
Om succesvol te zijn als Data Platform Specialist, is het belangrijk om continu te investeren in je kennis en vaardigheden. Naast een relevante academische opleiding, zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je expertise op het gebied van data-architectuur, gegevensbeheer en gegevensintegratie verder uit te breiden. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

AWS Certified Data Analytics - Specialty

Deze certificering van Amazon Web Services (AWS) is gericht op het valideren van uw kennis en vaardigheden op het gebied van data-analyse in de AWS-cloudomgeving.

Google Cloud - Professional Data Engineer

Deze certificering van Google Cloud Platform (GCP) richt zich op het aantonen van uw expertise in het ontwerpen, bouwen en beheren van data-oplossingen op het GCP.

Microsoft Certified: Azure Data Engineer Associate

Deze certificering van Microsoft Azure is bedoeld voor professionals die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen en implementeren van data-oplossingen op het Azure-platform.
Werken als Data Platform Specialist 4 - DataJobs.nl
Door het volgen van deze cursussen en het behalen van certificeringen, toon je aan potentiële werkgevers en klanten dat je over de nodige kennis en expertise beschikt om succesvol te zijn als Data Platform Specialist en bij te dragen aan het opbouwen en onderhouden van efficiënte data-platforms binnen hun organisatie.
Netwerken en brancheorganisaties

DAMA

Tenslotte is het belangrijk om actief betrokken te blijven bij de data platform community en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends op het gebied van data-architectuur en gegevensbeheer. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals Data Management Association (DAMA) of Data Science Association, het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere Data Platform Specialists en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied.

Online

Bovendien zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar Data Platform Specialisten en professionals op het gebied van data-architectuur en gegevensbeheer ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
Werken als Data Platform Specialist 5 - DataJobs.nl
Impact en maatschappelijke relevantie
De functie van Data Platform Specialist is van groot belang in een datagedreven samenleving. Deze specialisten zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen, implementeren en beheren van platforms waarop grote hoeveelheden data worden opgeslagen en geanalyseerd. Door de optimale werking van deze platforms is het mogelijk voor organisaties om beter geïnformeerde beslissingen te nemen, waardoor efficiëntie, innovatie en groei worden gestimuleerd. Maatschappelijk gezien dragen ze bij aan diverse sectoren, van gezondheidszorg en onderwijs tot transport en energie, door het mogelijk maken van datagedreven oplossingen voor complexe vraagstukken. In een wereld waarin data als het 'nieuwe goud' wordt beschouwd, speelt de Data Platform Specialist een cruciale rol bij het waarborgen van de integriteit, veiligheid en toegankelijkheid van deze data, met directe gevolgen voor zowel economische als sociale vooruitgang.
Case Study: De Rol van Data Platform Specialist

Achtergrond

Bij FinSolve, een financieel adviesbureau, groeide de complexiteit en hoeveelheid van data exponentieel door de toename van klanten en financiële producten. Het bedrijf merkte dat het zonder een robuust data platform lastig was om data effectief te analyseren en om te zetten in bruikbare inzichten.

De Uitdaging

Er was geen uniform platform waarop data uit verschillende bronnen geïntegreerd en geanalyseerd kon worden. Dit resulteerde in gefragmenteerde analyses, waarbij strategische beslissingen vaak werden genomen op basis van incomplete of achterhaalde informatie. Hierdoor liep FinSolve waardevolle inzichten en kansen mis.

Actie door de Data Platform Specialist

Bram, de Data Platform Specialist, identificeerde eerst de diverse databronnen en vormde een strategie om deze te consolideren op één centraal platform. Hij implementeerde een cloud-based data platform waarop data uit diverse bronnen geïntegreerd, opgeschoond en getransformeerd kon worden voor analyse. Bram zorgde ook voor een veilige en compliant opslag van de data en maakte het voor analisten mogelijk om eenvoudig toegang te krijgen tot en interactie te hebben met de data, zonder technische barrières.

Resultaat

Met het nieuwe data platform kon FinSolve sneller, accurater en vollediger analyses maken, wat leidde tot beter geïnformeerde besluitvorming. Bram’s werk stelde het bedrijf in staat om nieuwe marktkansen te identificeren, risico’s te minimaliseren en de algehele efficiëntie te verhogen door een meer datagedreven aanpak.
Werken als Data Platform Specialist 6 - DataJobs.nl
Vacatures voor Data Platform Specialisten
Kijk hier voor actuele vacatures voor Data Platform Specialisten op DataJobs.nl.