ASML

Werken als Data en Analytics Specialist bij ASML betekent werken bij de voorhoede van technologische innovatie. Bij ASML krijg je de kans om grote hoeveelheden data te analyseren en om te zetten in bruikbare inzichten die bijdragen aan de ontwikkeling en verbetering van geavanceerde lithografie-machines, essentieel voor de halfgeleiderindustrie. Je speelt een cruciale rol in het optimaliseren van productieprocessen, kwaliteitsbeheersing en machine performance door gebruik te maken van geavanceerde data-analyse en machine learning technieken. Daarnaast werk je in een omgeving die voortdurend innoveert en de nieuwste technologieën omarmt.

Wil je meer weten over alle mogelijke beroepen in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Of ben je op zoek naar je droombaan in data en analytics? Bekijk dan hier alle actuele mogelijkheden.

Over ASML
ASML, opgericht in 1984, is een Nederlands bedrijf en de grootste leverancier ter wereld van fotolithografie-systemen voor de halfgeleiderindustrie. Deze machines zijn nodig voor de productie van geïntegreerde schakelingen of chips. ASML speelt een belangrijke rol in de wereldwijde technologische infrastructuur, ondersteunend bij de ontwikkeling van betere en goedkopere elektronica. Daarnaast streeft ASML ernaar om op een verantwoorde en duurzame manier te opereren, met respect voor mens en milieu.
Analytics specialist bij ASML - DataJobs.nl
Data en analytics bij ASML
Data en analytics zijn van essentieel belang voor ASML in haar missie om de meest geavanceerde lithografie-machines te leveren aan de halfgeleiderindustrie. Door middel van geavanceerde data-analyse technieken kunnen complexe productieprocessen worden geoptimaliseerd, technische problemen worden voorspeld en opgelost, en kan de efficiëntie en betrouwbaarheid van machines worden verhoogd. Data en analytics helpen ASML ook bij het sturen van strategische besluitvorming en bedrijfsontwikkeling. In een steeds meer datagedreven wereld blijven data en analytics een belangrijk onderdeel van ASML's operaties, waardoor het bedrijf zijn positie als wereldleider in de technologische sector kan behouden.
Cultuur
Werken bij ASML betekent deel uitmaken van een dynamische en innovatieve cultuur waarbij samenwerking, voortdurend leren en streven naar uitmuntendheid centraal staan. ASML waardeert diversiteit en gelooft dat een breed scala aan perspectieven bijdraagt aan de ontwikkeling van innovatieve oplossingen. Er is een sterke nadruk op persoonlijke en professionele ontwikkeling, met talrijke mogelijkheden voor opleiding en loopbaangroei.
Werken als data en analytics specialist bij ASML - DataJobs.nl
Voorbeeld data en analytics project
Een voorbeeld van een concreet data en analytics project bij ASML zou kunnen zijn de ontwikkeling van een voorspellend onderhoudsmodel voor hun lithografie-machines. Lithografie-machines zijn complexe apparaten die een cruciale rol spelen in de halfgeleiderproductie. Deze machines zijn zeer duur en eventuele stilstand kan leiden tot aanzienlijke productieverliezen voor klanten. In dit project zouden Data Scientists en Data Engineers van ASML samenwerken om historische machine- en onderhoudsdata te analyseren en modellen te ontwikkelen die in staat zijn om mogelijke storingen of prestatieproblemen te voorspellen voordat ze zich voordoen. Deze voorspellende modellen zouden machine learning algoritmen kunnen gebruiken om patronen en correlaties te identificeren die wijzen op toekomstige problemen.
Data specialist bij ASML - DataJobs.nl
Het voorspellend onderhoudsmodel zou dan worden geïntegreerd in het onderhoudsschema van de machines, waardoor potentiële problemen kunnen worden verholpen voordat ze leiden tot productieonderbrekingen. Dit zou kunnen resulteren in aanzienlijke kostenbesparingen voor ASML en haar klanten, evenals verbeterde machine-efficiëntie en productiviteit. Verder zou de Business Intelligence Specialist nauw samenwerken met het team om dashboards en rapporten te ontwikkelen. Deze tools zouden real-time inzichten bieden in de prestaties van de machines en de effectiviteit van het voorspellende onderhoudsmodel, waardoor continue verbetering en optimalisatie mogelijk wordt. Dit is slechts een voorbeeld van hoe data en analytics kunnen worden toegepast bij ASML, en de specifieke details van dergelijke projecten kunnen variëren op basis van specifieke bedrijfsbehoeften en beschikbare gegevens.
Data en analytics functies bij ASML
Bij ASML zijn er verschillende functies die zich richten op data en analytics. Deze rollen variëren in mate van technische expertise en focus op specifieke gebieden. Hier zijn enkele van de belangrijkste rollen:

Data Scientist

Data Scientists bij ASML gebruiken geavanceerde statistische technieken en machine learning algoritmen om patronen en trends in grote datasets te identificeren. Ze zijn betrokken bij het ontwikkelen van voorspellende modellen en het creëren van inzichten die bijdragen aan de verbetering van de productieprocessen en machine performance.

Data Analist

Data Analisten bij ASML zijn verantwoordelijk voor het verzamelen, verwerken en analyseren van data. Ze ontwikkelen en implementeren datagerichte oplossingen om zakelijke vragen te beantwoorden en informeren stakeholders over hun bevindingen door middel van duidelijke, begrijpelijke rapporten en presentaties.

Data Engineer

Data Engineers bij ASML ontwerpen, bouwen en onderhouden de datanetwerken en architecturen die de datastroom binnen het bedrijf ondersteunen. Ze zorgen ervoor dat data op een efficiënte en veilige manier worden opgeslagen, overgedragen en toegankelijk zijn voor analyse.

Machine Learning Engineer

Deze specialisten ontwikkelen en implementeren machine learning-modellen. Ze werken vaak nauw samen met data scientists om de modellen te optimaliseren en te implementeren in productie.

Data Architect

De Data Architect bij ASML zorgt ervoor dat de datanetwerken en architecturen goed ontworpen, schaalbaar en robuust zijn. Ze zorgen ook voor de compatibiliteit tussen verschillende databronnen en systemen.

Business Intelligence Specialist

Deze professionals ontwikkelen en onderhouden BI-oplossingen (zoals dashboards en rapporten) die de besluitvorming ondersteunen. Ze werken nauw samen met bedrijfsteams om hun rapportagebehoeften te begrijpen en relevante oplossingen te leveren.

Data Governance Officer

Deze rol houdt toezicht op alle data-gerelateerde activiteiten om ervoor te zorgen dat ze in lijn zijn met interne en externe regelgeving. Ze ontwikkelen en implementeren data governance-strategieën en -beleid.
Data en analytics ASML - DataJobs.nl