Werken als Web Analist

Een Web Analist is een essentiële rol binnen organisaties die hun online aanwezigheid en prestaties willen optimaliseren. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het analyseren van websitegegevens, het identificeren van trends en het voorstellen van verbeteringen om de gebruiksvriendelijkheid en conversie te verhogen. Het salaris van Web Analisten kan variëren, afhankelijk van de industrie, functieomschrijving en vaardigheden. Lees er hier meer over.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Wat doet een Web Analist
Web Analisten zijn experts op het gebied van het analyseren en interpreteren van websitegegevens. Ze helpen organisaties bij het begrijpen van het gedrag van bezoekers, het meten van de effectiviteit van online marketinginspanningen en het verbeteren van de algehele websiteprestaties.

Hun taken omvatten onder meer:

 • Het verzamelen en analyseren van websitegegevens, zoals bezoekersaantallen, paginaweergaven, klikgedrag en conversieratio's.
 • Het identificeren van trends en patronen in websitegegevens om verbetermogelijkheden te ontdekken.
 • Het opstellen van rapporten en presentaties om de bevindingen en aanbevelingen aan belanghebbenden te communiceren.
 • Het samenwerken met webontwikkelaars, marketeers en andere belanghebbenden om aanbevelingen te implementeren en de websiteprestaties te verbeteren.
 • Het monitoren en evalueren van de effectiviteit van wijzigingen en optimalisaties op de website.
Werken als Web Analist - DataJobs.nl
Functieprofiel van een Web Analist

Een typisch functieprofiel van een Web Analist omvat:

 • Een relevante academische opleiding, zoals informatica, statistiek, marketing of een gerelateerd vakgebied.
 • Ervaring met webanalyse, online marketing of digitale strategie.
 • Kennis van webanalysetools, zoals Google Analytics, Adobe Analytics of Mixpanel.
 • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, om complexe webanalyses op een begrijpelijke manier uit te leggen aan verschillende belanghebbenden.
 • Kennis van en ervaring met A/B-testen, conversie-optimalisatie en webdesignprincipes.
Wat verdient een Web Analist
Een Web Analist met enkele jaren ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 3.500,- en € 5.000,- per maand, met maxima rond € 7.000,-.
Carrièrepad en groeimogelijkheden als Web Analist
Een carrière als Web Analist biedt tal van groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring opdoet en je expertise op het gebied van webanalyse verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals Senior Web Analist, Web Analytics Manager of Digital Marketing Manager. Je kunt je ook specialiseren in een bepaald domein, zoals SEO-analyse, social media-analyse of e-commerce-analyse.
Web Analist - DataJobs.nl
Opleiding en certificering voor Web Analisten
Om succesvol te zijn als Web Analist, is het belangrijk om continu te investeren in je kennis en vaardigheden. Naast een relevante academische opleiding, zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je expertise op het gebied van webanalyse verder uit te breiden. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

Google Analytics Individual Qualification (GAIQ)

Deze certificering richt zich op de functionaliteiten en toepassingen van Google Analytics, inclusief het verzamelen, analyseren en interpreteren van websitegegevens.

Adobe Analytics Business Practitioner

Deze certificering richt zich op de functionaliteiten en toepassingen van Adobe Analytics, waaronder het analyseren van websitegegevens en het optimaliseren van online ervaringen.

Digital Analytics Association (DAA) Certified Web Analyst

Deze certificering omvat een breed scala aan webanalyse-onderwerpen, zoals het verzamelen van gegevens, het interpreteren van resultaten, het opstellen van rapporten en het implementeren van verbeteringen.
Webanalist - DataJobs.nl
Door het volgen van deze cursussen en het behalen van certificeringen, toon je aan potentiële werkgevers en klanten dat je over de nodige kennis en expertise beschikt om succesvol te zijn als Web Analist en bij te dragen aan de optimalisatie van hun online aanwezigheid en prestaties.
Netwerken en brancheorganisaties
Ten slotte is het belangrijk om actief betrokken te blijven bij de webanalyse-community en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends op het gebied van webanalyse. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals de Digital Analytics Association (DAA) of het Web Analytics Demystified netwerk, het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere Web Analisten en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied. Bovendien zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar Web Analisten en professionals op het gebied van digitale marketing en analytics ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Enkele voorbeelden van dergelijke platforms zijn het Google Analytics Help Forum, het Adobe Analytics Community Forum en de Digital Analytics Association (DAA) LinkedIn Group. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
Web Analist - DataJobs.nl
Vacatures voor Web Analisten
Bekijk hier alle actuele vacatures op DataJobs.nl