Werken als Web Analist

Een web analist analyseert en interpreteert websitegegevens om het gebruikersgedrag te begrijpen en aanbevelingen te doen ter verbetering van de online ervaring en bedrijfsresultaten. Een web analist is een essentiële rol binnen organisaties die hun online aanwezigheid en prestaties willen optimaliseren. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het analyseren van websitegegevens, het identificeren van trends en het voorstellen van verbeteringen om de gebruiksvriendelijkheid en conversie te verhogen. Het salaris van Web Analisten kan variëren, afhankelijk van de branche, functieomschrijving en vaardigheden. Lees er hier meer over.

Deze functie is gerelateerd aan de functies Marketing Intelligence Specialist, Sales Analist en HR Analytics Specialist.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Web Analyst - DataJobs.nl
Wat doet een Web Analist
Web Analisten zijn experts op het gebied van het analyseren en interpreteren van websitegegevens. Ze helpen organisaties bij het begrijpen van het gedrag van bezoekers, het meten van de effectiviteit van online marketinginspanningen en het verbeteren van de algehele websiteprestaties.

Hun taken omvatten onder meer:

 • Het verzamelen en analyseren van websitegegevens, zoals bezoekersaantallen, paginaweergaven, klikgedrag en conversieratio's.
 • Het identificeren van trends en patronen in websitegegevens om verbetermogelijkheden te ontdekken.
 • Het opstellen van rapporten en presentaties om de bevindingen en aanbevelingen aan belanghebbenden te communiceren.
 • Het samenwerken met webontwikkelaars, marketeers en andere belanghebbenden om aanbevelingen te implementeren en de websiteprestaties te verbeteren.
 • Het monitoren en evalueren van de effectiviteit van wijzigingen en optimalisaties op de website.
Werken als Web Analist - DataJobs.nl
Functieprofiel van een Web Analist

Een typisch functieprofiel van een Web Analist omvat:

 • Een relevante academische opleiding, zoals informatica, statistiek, marketing of een gerelateerd vakgebied.
 • Ervaring met webanalyse, online marketing of digitale strategie.
 • Kennis van webanalysetools, zoals Google Analytics, Adobe Analytics of Mixpanel.
 • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, om complexe webanalyses op een begrijpelijke manier uit te leggen aan verschillende belanghebbenden.
 • Kennis van en ervaring met A/B-testen, conversie-optimalisatie en webdesignprincipes.
Welke tools gebruikt een Web Analist

Google Analytics

Dit is een essentiële tool voor webanalisten. Google Analytics biedt gedetailleerde statistieken over websitebezoekers, waaronder hoe ze op de site terecht kwamen, hoe lang ze blijven, welke pagina's ze bezoeken, enz. Het helpt ook bij het volgen van conversies en het meten van het 'return on investment'.

Hotjar

Hotjar biedt 'heatmaps' die aangeven waar gebruikers op een pagina klikken, scrollen of hun muis bewegen. Het biedt ook sessieopnamen om individuele gebruikerssessies te bekijken en formulieranalyses om te begrijpen waar gebruikers mogelijk problemen ondervinden bij het invullen van formulieren op een website.

Google Tag Manager

Dit is een tool waarmee marketeers en webanalisten trackingcodes of 'tags' kunnen beheren zonder te hoeven rommelen met de code van de website. Dit kan alles omvatten van Google Analytics-trackingcodes tot remarketing-tags en conversie-tracking-tags.

Google Data Studio

Deze tool stelt webanalisten in staat om data uit verschillende bronnen te verzamelen en interactieve dashboards en rapporten te maken. Dit is bijzonder nuttig om data op een begrijpelijke manier aan stakeholders te presenteren.

Moz, SEMrush of Ahrefs

Deze SEO-tools zijn cruciaal voor het begrijpen van organisch verkeer en het opsporen van mogelijkheden voor verbetering op het gebied van zoekmachineoptimalisatie.

Microsoft Excel of Google Sheets

Ongeacht de geavanceerde mogelijkheden van andere tools, zijn spreadsheets vaak essentieel voor webanalisten om data te bewerken, manipuleren, analyseren en te presenteren.

AB Testing Tools zoals Optimizely of Google Optimize

Deze tools worden gebruikt voor het uitvoeren van AB-tests om te bepalen welke versie van een webpagina of element het best presteert.

SQL of Python

Hoewel dit technischer is, zijn SQL (voor het werken met databases) en Python (voor geavanceerdere data-analyse en datamanipulatie) nuttige vaardigheden voor webanalisten.
Werken als Web Analist 2 - DataJobs.nl
Een dag in het leven van een Web Analist
Een Web Analist duikt diep in de digitale voetafdrukken van gebruikers om inzicht te krijgen in hun gedrag op websites en apps. Een gemiddelde dag begint vaak met het controleren van dashboards en rapportages om afwijkingen of trends in verkeer en gebruikersgedrag te identificeren. Deze inzichten kunnen duiden op technische problemen, nieuwe kansen voor contentoptimalisatie of verbeterpunten in de gebruikservaring. Communicatie is cruciaal: een Web Analist werkt nauw samen met marketing, UX-designers en IT-teams, deelt bevindingen en doet aanbevelingen. Het testen van hypotheses, vaak door A/B-testen, is ook een essentieel onderdeel van het werk. De dag eindigt vaak met het updaten of opzetten van nieuwe trackingmechanismen, het opstellen van rapporten of het voorbereiden van presentaties voor stakeholders.
Wat verdient een Web Analist
Een Web Analist met enkele jaren ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 4.000,- en € 5.500,- per maand, met maxima rond € 7.500,-.
Carrièrepad en groeimogelijkheden als Web Analist
Een carrière als Web Analist biedt tal van groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring opdoet en je expertise op het gebied van webanalyse verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals Senior Web Analist, Web Analytics Manager of Digital Marketing Manager. Je kunt je ook specialiseren in een bepaald domein, zoals SEO-analyse, social media-analyse of e-commerce-analyse.
Werken als Web Analist 3 - DataJobs.nl
Opleiding en certificering voor Web Analisten
Om succesvol te zijn als Web Analist, is het belangrijk om continu te investeren in je kennis en vaardigheden. Naast een relevante academische opleiding, zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je expertise op het gebied van webanalyse verder uit te breiden. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

Google Analytics Individual Qualification (GAIQ)

Deze certificering richt zich op de functionaliteiten en toepassingen van Google Analytics, inclusief het verzamelen, analyseren en interpreteren van websitegegevens.

Adobe Analytics Business Practitioner

Deze certificering richt zich op de functionaliteiten en toepassingen van Adobe Analytics, waaronder het analyseren van websitegegevens en het optimaliseren van online ervaringen.

Digital Analytics Association (DAA) Certified Web Analyst

Deze certificering omvat een breed scala aan webanalyse-onderwerpen, zoals het verzamelen van gegevens, het interpreteren van resultaten, het opstellen van rapporten en het implementeren van verbeteringen.
Werken als Web Analist 4 - DataJobs.nl
Door het volgen van deze cursussen en het behalen van certificeringen, toon je aan potentiële werkgevers en klanten dat je over de nodige kennis en expertise beschikt om succesvol te zijn als Web Analist en bij te dragen aan de optimalisatie van hun online aanwezigheid en prestaties.
Netwerken en brancheorganisaties

Brancheorganisaties

Ten slotte is het belangrijk om actief betrokken te blijven bij de webanalyse-community en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends op het gebied van webanalyse. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals de Digital Analytics Association (DAA) of het Web Analytics Demystified netwerk, het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere Web Analisten en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied.

Online

Bovendien zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar Web Analisten en professionals op het gebied van digitale marketing en analytics ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Enkele voorbeelden van dergelijke platforms zijn het Google Analytics Help Forum, het Adobe Analytics Community Forum en de Digital Analytics Association (DAA) LinkedIn Group. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
Werken als Web Analist 5 - DataJobs.nl
Impact en maatschappelijke relevantie
Een Web Analist speelt een cruciale rol in het digitale tijdperk. Door het gedrag van gebruikers op websites en applicaties te analyseren, helpt de Web Analist organisaties te begrijpen hoe ze hun online aanwezigheid kunnen optimaliseren. Deze inzichten leiden tot betere gebruikerservaringen, wat cruciaal is in een wereld waarin consumenten steeds meer online interacteren. De maatschappelijke relevantie ligt in het feit dat, door het werk van de Web Analist, consumenten efficiënter, effectiever en veiliger gebruik kunnen maken van digitale platformen. Daarnaast draagt het bij aan eerlijke concurrentie tussen bedrijven, doordat zij gelijke kansen krijgen om zich te verbeteren op basis van data. In een bredere context versterkt een Web Analist dus zowel de digitale economie als het vertrouwen van de consument in online diensten.
Case Study: De Web Analist bij TechShop B.V.

Introductie

TechShop B.V., een toonaangevend e-commerce platform, wilde haar online gebruikerservaring optimaliseren om de verkoop te verhogen en klantbetrokkenheid te verbeteren. Ze besloten een Web Analist in te schakelen om inzicht te krijgen in het gedrag van hun bezoekers.

Analyse en Ontdekking

De Web Analist gebruikte tools als Google Analytics en Hotjar om gedetailleerde gegevens te verzamelen over bezoekersstromen, uitstappercentages en klikgedrag. Hieruit ontdekte hij dat gebruikers vaak de site verlieten bij de afrekenpagina, wat wees op mogelijke gebruikersonvriendelijkheden in het afrekenproces.

Actie en Implementatie

Op basis van de analyses stelde de Web Analist verbeteringen voor in het design en de functionaliteit van de afrekenpagina. Ook adviseerde hij A/B-testen uit te voeren om te bepalen welke veranderingen het meest effectief waren.

Resultaat

Na implementatie van de aanbevelingen zag TechShop B.V. een stijging van 15% in hun conversieratio en een duidelijke verbetering in klantfeedback over het afrekenproces. De rol van de Web Analist was cruciaal voor dit succes.
Werken als Web Analist 6 - DataJobs.nl
Vacatures voor Web Analisten
Bekijk hier alle actuele vacatures op DataJobs.nl