Werken als Marketing Intelligence Specialist

Een Marketing Intelligence Specialist analyseert en interpreteert markt- en klantgegevens om zakelijke besluitvorming te ondersteunen en marketingstrategieën te optimaliseren. Deze professionals spelen een cruciale rol bij het verbeteren van de marketingprestaties en het vergroten van het marktaandeel van een bedrijf. Afhankelijk van de branche, functieomschrijving en vaardigheden kan het salaris van Marketing Intelligence Specialisten sterk variëren.

Deze functie is gerelateerd aan de functies Sales Analist, Web Analist en Business Intelligence Specialist.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Marketing Intelligence Specialist - DataJobs.nl
Wat doet een Marketing Intelligence Specialist
Marketing Intelligence Specialisten zijn experts op het gebied van marktonderzoek, data-analyse en het genereren van bruikbare inzichten om de marketingstrategie te optimaliseren.

Hun taken omvatten onder meer:

 • Het verzamelen en analyseren van marktgegevens, waaronder concurrentieanalyse, consumentengedrag en markttrends.
 • Het identificeren van kansen en bedreigingen in de markt en het vertalen van deze inzichten naar gerichte marketingstrategieën.
 • Het monitoren en analyseren van marketingcampagnes om de effectiviteit te meten en aanbevelingen te doen voor optimalisatie.
 • Het samenwerken met andere afdelingen, zoals sales en productontwikkeling, om geïntegreerde marketingstrategieën te ontwikkelen.
 • Het presenteren van marktonderzoeksresultaten en aanbevelingen aan het management en andere belanghebbenden.
Werken als Marketing Intelligence Specialist - DataJobs.nl
Functieprofiel van een Marketing Intelligence Specialist

Een typisch functieprofiel van een Marketing Intelligence Specialist omvat:

 • Een relevante academische opleiding, zoals marketing, bedrijfskunde, economie, statistiek of een gerelateerd vakgebied.
 • Ervaring met marktonderzoek, data-analyse en het genereren van bruikbare inzichten.
 • Kennis van marketingprincipes en -strategieën, evenals consumentengedrag en markttrends.
 • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, om complexe marktinzichten op een begrijpelijke manier uit te leggen aan verschillende belanghebbenden.
 • Ervaring met het gebruik van data-analyse tools, zoals Excel, SPSS, R, Python of SQL.
 • Het vermogen om effectief samen te werken met andere afdelingen en belanghebbenden binnen de organisatie.
Werken als Marketing Intelligence Specialist 2 - DataJobs.nl
Welke tools gebruikt een Marketing Intelligence Specialist

Data-analyse tools

Programma's zoals Microsoft Excel, Google Sheets, en statistische software zoals SPSS en R zijn essentieel voor data-analyse. Ze stellen marketingspecialisten in staat om gegevens te verzamelen, te ordenen, te analyseren en visualisaties te maken.

Database software

SQL is een standaardtaal voor het beheren van databases. Kennis van SQL stelt een marketingspecialist in staat om complexe gegevens uit databases te extraheren en te manipuleren.

Data visualisatie tools

Voor het presenteren van data op een visueel aantrekkelijke manier zijn tools zoals Tableau, Power BI en Looker van onschatbare waarde. Ze helpen bij het transformeren van rauwe data naar informatieve, makkelijk te begrijpen grafieken en diagrammen.

Web analytics tools

Deze tools, zoals Google Analytics, helpen bij het meten en analyseren van webverkeer. Ze geven inzicht in hoe gebruikers omgaan met websites en welke marketingstrategieën effectief zijn.

Customer Relationship Management (CRM) systemen

CRM-tools zoals Salesforce en HubSpot helpen bij het beheren en analyseren van klantrelaties en -gegevens. Ze bieden waardevolle inzichten in klantgedrag, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van effectieve marketingstrategieën.

Machine Learning (ML) en Artificial Intelligence (AI) tools

Deze tools helpen bij het voorspellen van consumentengedrag en markttrends. Programma's zoals Python en TensorFlow zijn nuttig voor het bouwen van voorspellende modellen.

Marktonderzoek tools

Software zoals SurveyMonkey en Qualtrics wordt gebruikt om enquêtes te ontwerpen en uit te voeren. Deze tools verzamelen kwalitatieve en kwantitatieve gegevens rechtstreeks van consumenten.
Wat doet een Marketing Intelligence Specialist - DataJobs.nl
Een dag in het leven van een Marketing Intelligence Specialist
Een Marketing Intelligence Specialist begint de dag vaak met het controleren van dashboards en rapporten om de laatste trends en resultaten van marketingcampagnes te analyseren. Daarnaast werken ze nauw samen met het marketingteam om data-gedreven inzichten te leveren die de marketingstrategieën kunnen verfijnen. Ze duiken regelmatig diep in de data om de klantreis te begrijpen, segmenteren doelgroepen en identificeren kansen om de klantbetrokkenheid te verhogen. Gedurende de dag voeren ze ook A/B-tests uit, optimaliseren ze marketingautomatiseringstools en modelleren ze prognoses. Communicatie is essentieel: ze presenteren hun bevindingen en aanbevelingen aan interne stakeholders, zodat besluitvorming altijd is gebaseerd op concrete data. Het bijhouden van nieuwe tools en technieken binnen het vakgebied zorgt ervoor dat ze altijd een stap voor blijven in de snel veranderende wereld van marketingdata.
Wat verdient een Marketing Intelligence Specialist
Een Marketing Intelligence Specialist met enkele jaren ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 4.000,- en € 6.500,- per maand, met maxima rond € 8.000,-.
Carrièrepad en groeimogelijkheden als Marketing Intelligence Specialist
Een carrière als Marketing Intelligence Specialist biedt tal van groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring opdoet en je expertise op het gebied van marktonderzoek en data-analyse verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals Marketing Intelligence Manager, Marketing Analytics Manager of Head of Marketing Intelligence. Je kunt er ook voor kiezen om je te specialiseren in een bepaalde industrie of sector, zoals retail, technologie, gezondheidszorg of financiële dienstverlening. Naast het opbouwen van een succesvolle carrière binnen een organisatie, kunnen Marketing Intelligence Specialisten ook als zelfstandig consultant of adviseur werken, waarbij ze hun expertise aanbieden aan verschillende klanten en bedrijven. Dit kan zorgen voor een grotere flexibiliteit en diversiteit in werkzaamheden.
Werken als Marketing Intelligence Specialist 3 - DataJobs.nl
Opleiding en certificering voor Marketing Intelligence Specialisten
Om succesvol te zijn als Marketing Intelligence Specialist, is het belangrijk om continu te investeren in je kennis en vaardigheden. Naast een relevante academische opleiding, zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je expertise op het gebied van marktonderzoek en data-analyse verder uit te breiden. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

Google Analytics Individual Qualification (GAIQ)

Deze certificering, aangeboden door Google, toont aan dat je over uitgebreide kennis van Google Analytics beschikt en in staat bent om bruikbare inzichten te genereren uit webverkeersgegevens.

Professional Certified Marketer (PCM)

Deze certificering, aangeboden door de American Marketing Association (AMA), richt zich op het ontwikkelen van vaardigheden in marketingstrategie, planning, implementatie en het meten van marketingprestaties.

Data Science en Machine Learning Bootcamp (met R of Python)

Deze intensieve cursussen, aangeboden door diverse aanbieders, helpen je om je vaardigheden in data-analyse, statistiek en machine learning verder te ontwikkelen met behulp van populaire programmeertalen zoals R of Python.
Werken als Marketing Intelligence Specialist 4 - DataJobs.nl
Door het volgen van deze cursussen en het behalen van certificeringen, toon je aan potentiële werkgevers en klanten dat je over de nodige kennis en expertise beschikt om succesvol te zijn als Marketing Intelligence Specialist en bij te dragen aan het verbeteren van de marketingprestaties binnen hun organisatie.
Netwerken en brancheorganisaties

AMA

Tenslotte is het belangrijk om actief betrokken te blijven bij de marketing intelligence community en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends op het gebied van marktonderzoek en data-analyse. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals de AMA, het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere Marketing Intelligence Specialisten en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied.

Online

Bovendien zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar Marketing Intelligence Specialisten en professionals op het gebied van marktonderzoek en data-analyse ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
Werken als Marketing Intelligence Specialist 5 - DataJobs.nl
Impact en maatschappelijke relevantie
Een Marketing Intelligence Specialist speelt een cruciale rol in het begrijpen en beïnvloeden van consumentengedrag. Door het analyseren van data kunnen ze markttrends, klantvoorkeuren en effectiviteit van marketingcampagnes inzichtelijk maken. Hierdoor kunnen bedrijven hun strategieën verfijnen, wat leidt tot meer doelgerichte en efficiënte marketing. De maatschappelijke relevantie komt naar voren in het creëren van een evenwichtige marktdynamiek. Door inzicht te geven in consumentenbehoeften, dragen ze bij aan het ontwikkelen van producten en diensten die daadwerkelijk waarde toevoegen voor de eindgebruiker. Daarnaast kan hun werk bijdragen aan transparantere en eerlijkere reclamepraktijken, wat het vertrouwen van consumenten in de markt versterkt. In een digitaliserende wereld waar data centraal staat, helpt de Marketing Intelligence Specialist bedrijven ethisch en effectief te navigeren door het complexe landschap van consumenteninformatie.
Case Study: De Rol van Marketing Intelligence Specialist

Achtergrond

Binnen BlueWave, een innoverend bedrijf in de maritieme industrie, was er een groeiende behoefte aan inzichtelijke marketingdata om het bedrijf te leiden door dynamische marktveranderingen. De marketingafdeling had toegang tot een immense hoeveelheid ruwe data, maar miste de middelen en expertise om deze om te zetten in strategische inzichten.

De Uitdaging

Verschillende marketingkanalen produceerden een overvloed aan data, maar er was geen geïntegreerd systeem om deze informatie effectief te analyseren en te benutten voor marketingstrategie en campagneontwikkeling. Hierdoor miste BlueWave kansen om haar marketinginspanningen te optimaliseren en de ROI te maximaliseren.

Actie door de Marketing Intelligence Specialist

Lucas, aangesteld als Marketing Intelligence Specialist, begon met het centraliseren van alle marketingdata in een toegankelijk en veilig datawarehouse. Hij ontwikkelde dashboards en analytische modellen die hielpen bij het identificeren van klantgedrag, markttrends en campagneprestaties. Hierbij werkte hij samen met marketingteams om ervoor te zorgen dat de analyses in lijn waren met strategische doelstellingen.

Resultaat

Dankzij Lucas' inspanningen kon BlueWave haar marketingstrategieën en campagnes nu baseren op data-gedreven inzichten, wat leidde tot meer gerichte en kostenefficiënte marketinginspanningen. Het bedrijf zag een merkbare verbetering in campagne ROI en een verhoogde klanttevredenheid, wat uiteindelijk bijdroeg aan een steviger marktaandeel in een concurrerende omgeving. Lucas' rol bewees dat het integreren van intelligentie in marketing onmisbaar is voor het navigeren door een complex en veranderlijk marktlandschap.
Werken als Marketing Intelligence Specialist 6 - DataJobs.nl
Vacatures voor Marketing Intelligence Specialisten
Kijk hier voor actuele vacatures voor Marketing Intelligence Specialisten op DataJobs.nl.