Werken als Marketing Intelligence Specialist

Marketing Intelligence Specialist is een belangrijke functie binnen organisaties die zich richten op het verzamelen, analyseren en interpreteren van marktgegevens om zo betere marketingstrategieën te ontwikkelen. Deze professionals spelen een cruciale rol bij het verbeteren van de marketingprestaties en het vergroten van het marktaandeel van een bedrijf. Afhankelijk van de industrie, functieomschrijving en vaardigheden kan het salaris van Marketing Intelligence Specialisten sterk variëren.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Wat doet een Marketing Intelligence Specialist
Marketing Intelligence Specialisten zijn experts op het gebied van marktonderzoek, data-analyse en het genereren van bruikbare inzichten om de marketingstrategie te optimaliseren.

Hun taken omvatten onder meer:

 • Het verzamelen en analyseren van marktgegevens, waaronder concurrentieanalyse, consumentengedrag en markttrends.
 • Het identificeren van kansen en bedreigingen in de markt en het vertalen van deze inzichten naar gerichte marketingstrategieën.
 • Het monitoren en analyseren van marketingcampagnes om de effectiviteit te meten en aanbevelingen te doen voor optimalisatie.
 • Het samenwerken met andere afdelingen, zoals sales en productontwikkeling, om geïntegreerde marketingstrategieën te ontwikkelen.
 • Het presenteren van marktonderzoeksresultaten en aanbevelingen aan het management en andere belanghebbenden.
Werken als Marketing Intelligence Specialist - DataJobs.nl
Functieprofiel van een Marketing Intelligence Specialist

Een typisch functieprofiel van een Marketing Intelligence Specialist omvat:

 • Een relevante academische opleiding, zoals marketing, bedrijfskunde, economie, statistiek of een gerelateerd vakgebied.
 • Ervaring met marktonderzoek, data-analyse en het genereren van bruikbare inzichten.
 • Kennis van marketingprincipes en -strategieën, evenals consumentengedrag en markttrends.
 • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, om complexe marktinzichten op een begrijpelijke manier uit te leggen aan verschillende belanghebbenden.
 • Ervaring met het gebruik van data-analyse tools, zoals Excel, SPSS, R, Python of SQL.
 • Het vermogen om effectief samen te werken met andere afdelingen en belanghebbenden binnen de organisatie.
Wat verdient een Marketing Intelligence Specialist
Een Marketing Intelligence Specialist met enkele jaren ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 3.500,- en € 6.000,- per maand, met maxima rond € 7.500,-.
Carrièrepad en groeimogelijkheden als Marketing Intelligence Specialist
Een carrière als Marketing Intelligence Specialist biedt tal van groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring opdoet en je expertise op het gebied van marktonderzoek en data-analyse verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals Marketing Intelligence Manager, Marketing Analytics Manager of Head of Marketing Intelligence. Je kunt er ook voor kiezen om je te specialiseren in een bepaalde industrie of sector, zoals retail, technologie, gezondheidszorg of financiële dienstverlening. Naast het opbouwen van een succesvolle carrière binnen een organisatie, kunnen Marketing Intelligence Specialisten ook als zelfstandig consultant of adviseur werken, waarbij ze hun expertise aanbieden aan verschillende klanten en bedrijven. Dit kan zorgen voor een grotere flexibiliteit en diversiteit in werkzaamheden.
Marketing Intelligence Specialist - DataJobs.nl
Opleiding en certificering voor Marketing Intelligence Specialisten
Om succesvol te zijn als Marketing Intelligence Specialist, is het belangrijk om continu te investeren in je kennis en vaardigheden. Naast een relevante academische opleiding, zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je expertise op het gebied van marktonderzoek en data-analyse verder uit te breiden. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

Google Analytics Individual Qualification (GAIQ)

Deze certificering, aangeboden door Google, toont aan dat je over uitgebreide kennis van Google Analytics beschikt en in staat bent om bruikbare inzichten te genereren uit webverkeersgegevens.

Professional Certified Marketer (PCM)

Deze certificering, aangeboden door de American Marketing Association (AMA), richt zich op het ontwikkelen van vaardigheden in marketingstrategie, planning, implementatie en het meten van marketingprestaties.

Data Science en Machine Learning Bootcamp (met R of Python)

Deze intensieve cursussen, aangeboden door diverse aanbieders, helpen je om je vaardigheden in data-analyse, statistiek en machine learning verder te ontwikkelen met behulp van populaire programmeertalen zoals R of Python.
Marketing Intelligence Specialist - DataJobs.nl
Door het volgen van deze cursussen en het behalen van certificeringen, toon je aan potentiële werkgevers en klanten dat je over de nodige kennis en expertise beschikt om succesvol te zijn als Marketing Intelligence Specialist en bij te dragen aan het verbeteren van de marketingprestaties binnen hun organisatie.
Netwerken en brancheorganisaties
Tenslotte is het belangrijk om actief betrokken te blijven bij de marketing intelligence community en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends op het gebied van marktonderzoek en data-analyse. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals de AMA, het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere Marketing Intelligence Specialisten en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied. Bovendien zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar Marketing Intelligence Specialisten en professionals op het gebied van marktonderzoek en data-analyse ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
Marketing Intelligence Specialist - DataJobs.nl
Vacatures voor Marketing Intelligence Specialisten
Kijk hier voor actuele vacatures voor Marketing Intelligence Specialisten op DataJobs.nl.