Werken als Sales Analist

Sales Analist is een belangrijke rol binnen bedrijven die de impact van verkoopstrategieën op klantbetrokkenheid en bedrijfsresultaten willen begrijpen. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het verzamelen, analyseren en interpreteren van verkoopgerelateerde data om inzichten te verkrijgen en strategische beslissingen te ondersteunen. Het salaris van Sales Analisten kan variëren, afhankelijk van de industrie, functieomschrijving en vaardigheden.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Wat doet een Sales Analist
Sales Analisten zijn experts op het gebied van het analyseren en interpreteren van verkoopdata. Ze helpen bedrijven bij het identificeren van trends, patronen en verbanden in verkoopdata, zoals verkoopvolumes, klantsegmentatie en winstmarges, om de effectiviteit van verkoopstrategieën te meten en te verbeteren.

Hun taken omvatten onder meer:

 • Het verzamelen, opschonen en analyseren van verkoopdata.
 • Het ontwikkelen en bijhouden van verkoopdashboards en rapporten.
 • Het identificeren van trends en patronen in verkoopdata om inzichten en aanbevelingen te genereren.
 • Het samenwerken met verkoop- en marketingteams om data-gedreven besluitvorming te ondersteunen.
 • Het evalueren van de effectiviteit van verkoopinitiatieven en het doen van aanbevelingen voor verbetering.
 • Het ontwikkelen van voorspellende modellen om toekomstige verkoopuitdagingen en kansen te identificeren.
Data Analist Sales - DataJobs.nl
Functieprofiel van een Sales Analist

Een typisch functieprofiel van een Sales Analist omvat:

 • Een relevante academische opleiding, zoals bedrijfskunde, economie, statistiek of een gerelateerd vakgebied.
 • Ervaring met het werken met verkoopdata en het gebruik van statistische analysemethoden.
 • Kennis van verkoopprocessen en -systemen.
 • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, om complexe verkoopdata kwesties op een begrijpelijke manier uit te leggen aan verschillende belanghebbenden.
 • Kennis van en ervaring met verschillende data-analysetools, zoals Excel, R, Python of SAS.
Wat verdient een Sales Analist
Een Sales Analist met enkele jaren ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 3.800,- en € 5.500,- per maand, met maxima rond € 7.000,-.
Sales Analyst - DataJobs.nl
Carrièrepad en groeimogelijkheden als Sales Analist
Een carrière als Sales Analist biedt tal van groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring opdoet en je expertise op het gebied van verkoopdata-analyse verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals Sales Analytics Manager, Sales Director of Head of Sales Operations. Je kunt je ook specialiseren in een bepaald verkoopdomein, zoals accountmanagement, prijsstrategie of marktonderzoek.
Opleiding en certificering voor Sales Analisten
Om succesvol te zijn als Sales Analist, is het belangrijk om continu te investeren in je kennis en vaardigheden. Naast een relevante academische opleiding, zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je expertise op het gebied van verkoopanalyse verder uit te breiden. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

Sales Analytics Professional Certificate

Deze certificering richt zich op de methoden, tools en technieken die nodig zijn om verkoopdata effectief te analyseren en te interpreteren.

Customer Analytics Certificate

Deze certificering richt zich op het gebruik van analytics om klantgedrag te begrijpen en de impact van verkoopinitiatieven op klantbetrokkenheid en bedrijfsresultaten te meten en te verbeteren.

Certified Pricing Analyst

Deze certificering richt zich op het gebruik van data-analyse om prijsstrategieën en -processen te optimaliseren.
Werken als Sales Analist - DataJobs.nl
Door het volgen van deze cursussen en het behalen van certificeringen, toon je aan potentiële werkgevers en klanten dat je over de nodige kennis en expertise beschikt om succesvol te zijn als Sales Analist en bij te dragen aan de effectiviteit van verkoopstrategieën en -initiatieven binnen hun organisatie.
Netwerken en brancheorganisaties
Tot slot is het belangrijk om actief betrokken te blijven bij de verkoopanalyse community en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends op het gebied van verkoopdata-analyse. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals de Association of Professional Sales Analysts of de Sales Management Association, het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere Sales Analisten en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied. Bovendien zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar Sales Analisten en professionals op het gebied van verkoopdata-analyse ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
Werken als Sales Analyst - DataJobs.nl
Vacatures voor Sales Analisten
Bekijk hier alle actuele vacatures op DataJobs.nl
Sales Analist - DataJobs.nl