Werken als Sales Analist

Een sales analist analyseert en interpreteert verkoopdata om verkoopstrategieën te optimaliseren en zakelijke besluitvorming te ondersteunen. Sales analist is een belangrijke rol binnen bedrijven die de impact van verkoopstrategieën op klantbetrokkenheid en bedrijfsresultaten willen begrijpen. Het salaris van Sales Analisten kan variëren, afhankelijk van de industrie, functieomschrijving en vaardigheden.

Deze functie is gerelateerd aan de functies Marketing Intelligence Specialist, Pricing Analyst en Business Analist.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Sales Analist - DataJobs.nl
Wat doet een Sales Analist
Sales Analisten zijn experts op het gebied van het analyseren en interpreteren van verkoopdata. Ze helpen bedrijven bij het identificeren van trends, patronen en verbanden in verkoopdata, zoals verkoopvolumes, klantsegmentatie en winstmarges, om de effectiviteit van verkoopstrategieën te meten en te verbeteren.

Hun taken omvatten onder meer:

 • Het verzamelen, opschonen en analyseren van verkoopdata.
 • Het ontwikkelen en bijhouden van verkoopdashboards en rapporten.
 • Het identificeren van trends en patronen in verkoopdata om inzichten en aanbevelingen te genereren.
 • Het samenwerken met verkoop- en marketingteams om data-gedreven besluitvorming te ondersteunen.
 • Het evalueren van de effectiviteit van verkoopinitiatieven en het doen van aanbevelingen voor verbetering.
 • Het ontwikkelen van voorspellende modellen om toekomstige verkoopuitdagingen en kansen te identificeren.
Werken als Sales Analist - DataJobs.nl
Functieprofiel van een Sales Analist

Een typisch functieprofiel van een Sales Analist omvat:

 • Een relevante academische opleiding, zoals bedrijfskunde, economie, statistiek of een gerelateerd vakgebied.
 • Ervaring met het werken met verkoopdata en het gebruik van statistische analysemethoden.
 • Kennis van verkoopprocessen en -systemen.
 • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, om complexe verkoopdata kwesties op een begrijpelijke manier uit te leggen aan verschillende belanghebbenden.
 • Kennis van en ervaring met verschillende data-analysetools, zoals Excel, R, Python of SAS.
Een dag in het leven van een Sales Analist
Een Sales Analist begint vaak met het controleren van de meest recente verkoopgegevens en trends om prestaties van producten of diensten te meten. Met behulp van diverse softwaretools en databronnen duikt hij/zij diep in de gegevens om patronen te identificeren, forecastmodellen bij te werken of nieuwe kansen in de markt te spotten. Overleg met het verkoopteam is essentieel om interpretaties en inzichten te delen en hun feedback te verzamelen. Daarnaast is de Sales Analist betrokken bij strategische planning, waarbij hij/zij aanbevelingen doet voor prijsstrategieën, productlanceringen of promotiecampagnes. Communicatievaardigheden zijn cruciaal, aangezien zij hun bevindingen helder en beknopt moeten presenteren aan zowel technische teams als management. De dag sluit vaak af met het bijwerken van rapporten en voorbereidingen voor toekomstige projecten.
Werken als Sales Analist 2 - DataJobs.nl
Welke tools gebruikt een Sales Analist

CRM Software (Customer Relationship Management)

Essentieel voor sales analyse is CRM software, die helpt bij het beheren van interacties met huidige en toekomstige klanten. Voorbeelden van veelgebruikte CRM-software zijn Salesforce, HubSpot en Zoho CRM. Deze tools bieden inzicht in klantgedrag, verkoopfunnels en verkoopprestaties, en helpen bij het identificeren van verkoopkansen.

Verkoop en Marketing Automation Tools

Sales analisten gebruiken tools zoals Marketo, Pardot of ActiveCampaign voor het automatiseren van marketing- en verkoopprocessen. Deze tools helpen bij het volgen van klanttrajecten, leadgeneratie, en het meten van ROI van marketingcampagnes.

Data Visualisatie Tools

Sales analisten gebruiken ook data visualisatie tools zoals Tableau, Power BI en QlikView om data te visualiseren en begrijpelijke rapporten en dashboards te creëren voor het sales team en het management.

Voorspellende Analyse Tools

Tools die gebruik maken van voorspellende analyse, zoals Alteryx of RapidMiner, zijn ook essentieel voor sales analisten. Ze stellen analisten in staat om toekomstige verkoopprestaties en trends te voorspellen op basis van historische data, wat helpt bij het maken van datagedreven beslissingen.

Data Warehousing

Data warehousing tools zoals Amazon Redshift, Google BigQuery of Snowflake zijn cruciaal voor het beheren en analyseren van grote hoeveelheden verkoopdata en klantinformatie op een gecentraliseerde plek.

Excel/Google Sheets

Sales analisten blijven ook vertrouwen op Excel en Google Sheets voor het uitvoeren van specifieke analyses, datamanipulatie en het creëren van eenvoudige rapporten en dashboards.

Sales Intelligence Tools

Sales intelligence tools zoals LinkedIn Sales Navigator of InsideView voorzien sales analisten van bruikbare inzichten over potentiële klanten en bedrijven, wat helpt bij het identificeren van verkoopkansen en het optimaliseren van verkoopstrategieën.

Project Management Tools

Om projecten en taken efficiënt te beheren, gebruiken sales analisten projectmanagementtools zoals Asana, Trello of Jira. Dit helpt om taken te traceren, samenwerking te vergemakkelijken en de workflow binnen het team te beheren.
Wat verdient een Sales Analist
Een Sales Analist met enkele jaren ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 3.800,- en € 5.500,- per maand, met maxima rond € 7.000,-.
Carrièrepad en groeimogelijkheden als Sales Analist
Een carrière als Sales Analist biedt tal van groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring opdoet en je expertise op het gebied van verkoopdata-analyse verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals Sales Analytics Manager, Sales Director of Head of Sales Operations. Je kunt je ook specialiseren in een bepaald verkoopdomein, zoals accountmanagement, prijsstrategie of marktonderzoek.
Werken als Sales Analist 3 - DataJobs.nl
Opleiding en certificering voor Sales Analisten
Om succesvol te zijn als Sales Analist, is het belangrijk om continu te investeren in je kennis en vaardigheden. Naast een relevante academische opleiding, zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je expertise op het gebied van verkoopanalyse verder uit te breiden. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

Sales Analytics Professional Certificate

Deze certificering richt zich op de methoden, tools en technieken die nodig zijn om verkoopdata effectief te analyseren en te interpreteren.

Customer Analytics Certificate

Deze certificering richt zich op het gebruik van analytics om klantgedrag te begrijpen en de impact van verkoopinitiatieven op klantbetrokkenheid en bedrijfsresultaten te meten en te verbeteren.

Certified Pricing Analyst

Deze certificering richt zich op het gebruik van data-analyse om prijsstrategieën en -processen te optimaliseren.
Werken als Sales Analist 4 - DataJobs.nl
Door het volgen van deze cursussen en het behalen van certificeringen, toon je aan potentiële werkgevers en klanten dat je over de nodige kennis en expertise beschikt om succesvol te zijn als Sales Analist en bij te dragen aan de effectiviteit van verkoopstrategieën en -initiatieven binnen hun organisatie.
Netwerken en brancheorganisaties

Brancheorganisaties

Tot slot is het belangrijk om actief betrokken te blijven bij de verkoopanalyse community en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends op het gebied van verkoopdata-analyse. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals de Association of Professional Sales Analysts of de Sales Management Association, het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere Sales Analisten en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied.

Online

Bovendien zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar Sales Analisten en professionals op het gebied van verkoopdata-analyse ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
Werken als Sales Analist 5 - DataJobs.nl
Impact en maatschappelijke relevantie
Een Sales Analist speelt een cruciale rol in het bedrijfsleven door verkoopdata te analyseren en inzichten te bieden die strategische beslissingen sturen. Hun werk heeft directe impact op bedrijfsgroei, efficiëntie en winstgevendheid. Vanuit een maatschappelijk perspectief draagt een Sales Analist bij aan de economische gezondheid van bedrijven en, bij uitbreiding, aan werkgelegenheid en economische stabiliteit. Ze helpen bedrijven te begrijpen welke producten of diensten het meest gewenst zijn, welke markttrends zich voordoen en waar investeringen het beste kunnen worden gedaan. Hierdoor kunnen bedrijven beter inspelen op de behoeften van consumenten, wat leidt tot verbeterde producten, diensten en klanttevredenheid. In een steeds competitievere wereldmarkt stelt de functie van Sales Analist bedrijven in staat om bewuster en meer doelgericht te opereren, wat ten goede komt aan zowel de economie als de samenleving als geheel.
Case Study: De Rol van Sales Analist

Achtergrond

ElectroWorld, een toonaangevend retailer in elektronica, zag een fluctuerende trend in de verkoop van verschillende productcategorieën. Om marktposities te behouden en te verbeteren, werd de noodzaak voor diepgaande verkoopanalyses duidelijk. Data, verstopt in diverse verkoopplatformen, moest worden omgezet in bruikbare inzichten om strategische beslissingen te sturen.

De Uitdaging

Verkoopteams bij ElectroWorld hanteerden uiteenlopende methoden om verkoopdata bij te houden en te analyseren, wat resulteerde in gefragmenteerde en soms tegenstrijdige inzichten. Het gebrek aan een centraal, gestandaardiseerd analyseproces maakte het lastig om data-gedreven beslissingen te nemen en proactieve strategieën te ontwikkelen.

Actie door de Sales Analist

Bram, ingehuurd als Sales Analist, initieerde de consolidatie van verkoopdata uit alle kanalen om een holistisch beeld van de verkoopprestaties te creëren. Door geavanceerde data-analysemethoden toe te passen, identificeerde hij patronen, correlaties en key performance indicators die eerder over het hoofd waren gezien. Bram werkte vervolgens samen met verkoop- en marketingteams om de bevindingen te vertalen naar strategische initiatieven.

Resultaat

Met de geïmplementeerde datagedreven aanpak wist ElectroWorld productlijnen die onderpresteerden te revitaliseren en winstgevende lijnen te optimaliseren, wat resulteerde in een omzetstijging van 15% in het volgende kwartaal. De rol van Bram als Sales Analist was essentieel om niet alleen data samen te voegen en te analyseren, maar ook om een brug te slaan tussen ruwe data en strategische uitvoering.
Werken als Sales Analist 6 - DataJobs.nl
Vacatures voor Sales Analisten
Bekijk hier alle actuele vacatures op DataJobs.nl