Werken als HR Analytics Specialist

HR Analytics Specialist is een belangrijke rol binnen organisaties die de impact van HR-beleid en -praktijken op medewerkers en bedrijfsprestaties willen begrijpen. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het verzamelen, analyseren en interpreteren van HR-gerelateerde data om inzichten te verkrijgen en strategische beslissingen te ondersteunen. Het salaris van HR Analytics Specialisten kan variëren, afhankelijk van de industrie, functieomschrijving en vaardigheden.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Wat doet een HR Analytics Specialist
HR Analytics Specialisten zijn experts op het gebied van het analyseren en interpreteren van HR-data. Ze helpen organisaties bij het identificeren van trends, patronen en verbanden in HR-data, zoals verloop, betrokkenheid en prestaties, om zo de effectiviteit van HR-strategieën te meten en te verbeteren.

Hun taken omvatten onder meer:

 • Het verzamelen, opschonen en analyseren van HR-data.
 • Het ontwikkelen en bijhouden van HR-dashboards en rapporten.
 • Het identificeren van trends en patronen in HR-data om inzichten en aanbevelingen te genereren.
 • Het samenwerken met HR-teams en andere stakeholders om data-gedreven besluitvorming te ondersteunen.
 • Het evalueren van de effectiviteit van HR-initiatieven en het doen van aanbevelingen voor verbetering.
 • Het ontwikkelen van voorspellende modellen om toekomstige HR-uitdagingen en kansen te identificeren.
Werken als HR Analytics Specialist - DataJobs.nl
Functieprofiel van een HR Analytics Specialist

Een typisch functieprofiel van een HR Analytics Specialist omvat:

 • Een relevante academische opleiding, zoals human resources, bedrijfskunde, psychologie, sociologie, statistiek of een gerelateerd vakgebied.
 • Ervaring met het werken met HR-data en het gebruik van statistische analysemethoden.
 • Kennis van HR-processen, -systemen en -wetgeving.
 • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, om complexe HR-datakwesties op een begrijpelijke manier uit te leggen aan verschillende belanghebbenden.
 • Kennis van en ervaring met verschillende data-analysetools, zoals Excel, R, Python of SAS.
Wat verdient een HR Analytics Specialist
Een HR Analytics Specialist met enkele jaren ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 3.500,- en € 5.000,- per maand, met maxima rond € 6.500,-.
Carrièrepad en groeimogelijkheden als HR Analytics Specialist
Een carrière als HR Analytics Specialist biedt tal van groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring opdoet en je expertise op het gebied van HR-data-analyse verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals HR Analytics Manager, HR Business Partner of Head of People Analytics. Je kunt je ook specialiseren in een bepaalde HR-domein, zoals talentmanagement, diversiteit en inclusie, of arbeidsrelaties.
HR Analytics Specialist - DataJobs.nl
Opleiding en certificering voor HR Analytics Specialisten
Om succesvol te zijn als HR Analytics Specialist, is het belangrijk om continu te investeren in je kennis en vaardigheden. Naast een relevante academische opleiding, zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je expertise op het gebied van HR-analytics verder uit te breiden. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

HR Analytics Professional Certificate

Deze certificering richt zich op de methoden, tools en technieken die nodig zijn om HR-data effectief te analyseren en te interpreteren.

People Analytics Certificate

Deze certificering richt zich op het gebruik van analytics om de impact van HR-initiatieven op medewerkers en bedrijfsresultaten te meten en te verbeteren.

Certified Talent Management Analyst

Deze certificering richt zich op het gebruik van data-analyse om talentmanagementprocessen, zoals werving, selectie en ontwikkeling, te optimaliseren.
Wat doet een HR Analytics specialist - DataJobs.n
Door het volgen van deze cursussen en het behalen van certificeringen, toon je aan potentiële werkgevers en klanten dat je over de nodige kennis en expertise beschikt om succesvol te zijn als HR Analytics Specialist en bij te dragen aan de effectiviteit van HR-strategieën en -initiatieven binnen hun organisatie.
Netwerken en brancheorganisaties
Tenslotte is het belangrijk om actief betrokken te blijven bij de HR-analytics community en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends op het gebied van HR-data-analyse. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals de Society for Human Resource Management (SHRM) of de HR Metrics & Analytics Association, het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere HR Analytics Specialisten en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied. Bovendien zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar HR Analytics Specialisten en professionals op het gebied van HR-data-analyse ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
HR Analytics Specialist - DataJobs.nl
Vacatures voor HR Analytics Specialisten
Bekijk hier alle actuele vacatures op DataJobs.nl