Werken als Power BI Specialist

Een Power BI Specialist analyseert, visualiseert en rapporteert bedrijfsgegevens met behulp van Microsoft’s Power BI-software. Power BI Specialist is een belangrijke rol binnen organisaties die datagedreven beslissingen willen nemen om hun bedrijfsprestaties te verbeteren. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van oplossingen op basis van Power BI om inzichten uit data te genereren en visualisaties te creëren. Het salaris van Power BI Specialisten kan variëren, afhankelijk van de branche, taken en vaardigheden.

Deze functie is gerelateerd aan de functies Data Visualisatie Specialist, Business Intelligence Specialist en Analytics Engineer.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Power BI Specialist - DataJobs.nl
Wat doet een Power BI Specialist
Power BI Specialisten zijn experts op het gebied van data-analyse en visualisatie met behulp van Microsoft's Power BI tool. Ze helpen organisaties bij het ontwikkelen en implementeren van Power BI-oplossingen om inzichten te verkrijgen uit data en de besluitvorming te ondersteunen.

Hun taken omvatten onder meer:

  • Het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van Power BI-dashboards en -rapporten.
  • Het transformeren en modelleren van data met behulp van Power Query en DAX.
  • Het integreren van Power BI met andere databronnen en systemen.
  • Het waarborgen van de prestaties en betrouwbaarheid van Power BI-oplossingen.
  • Het bieden van training en ondersteuning aan gebruikers met betrekking tot Power BI-praktijken en -tools.
Werken als Power BI Specialist - DataJobs.nl
Functieprofiel van een Power BI Specialist

Een typisch functieprofiel van een Power BI Specialist omvat:

  • Een relevante academische opleiding, zoals informatiemanagement, informatietechnologie, bedrijfskunde of een gerelateerd vakgebied.
  • Ervaring met data-analyse en visualisatie, bij voorkeur met Power BI.
  • Kennis van Power Query, DAX en andere Power BI-gerelateerde technologieën.
  • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden.
  • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, om complexe data-analyse en visualisatiekwesties op een begrijpelijke manier uit te leggen aan verschillende belanghebbenden.
Welke tools gebruikt een Power BI Specialist

Power BI Desktop

Dit is de primaire tool die door Power BI-specialisten wordt gebruikt. Het stelt hen in staat om datasets te importeren, gegevens te modelleren, berekeningen te maken en aangepaste rapporten en dashboards te creëren. De gebruiksvriendelijke interface maakt het gemakkelijk om visuele analyses uit te voeren en interactieve gegevensvisualisaties te maken.

Power BI Service

Dit is een online platform waar Power BI-specialisten rapporten kunnen delen, gegevenssets kunnen publiceren en dashboards kunnen creëren. Het stelt teams en organisaties in staat om samen te werken aan gegevens en rapporten.

DAX (Data Analysis Expressions)

DAX is een functionele taal die in Power BI wordt gebruikt voor het creëren van aangepaste berekeningen op datasets. Het is een essentiële tool voor elke Power BI-specialist omdat het hen in staat stelt om complexe gegevensmanipulaties uit te voeren en krachtige, flexibele gegevensmodellen te creëren.

Power Query

Dit is een data-connectiviteit en gegevenstransformatie tool die in Power BI wordt gebruikt. Het stelt gebruikers in staat om gegevens uit verschillende bronnen te halen, deze te transformeren en te laden in Power BI. Het ondersteunt een breed scala aan gegevensbronnen, van SQL-databases tot Excel-bestanden tot cloud-services.

SQL (Structured Query Language)

Hoewel Power BI een uitgebreid scala aan gegevensverbindings- en transformatiefunctionaliteiten biedt, kan het voor een Power BI-specialist handig zijn om SQL te kennen. Met SQL kunnen ze direct communiceren met databases om gegevens op te halen of specifieke bewerkingen uit te voeren.

Python en R

Beide zijn programmeertalen die veel worden gebruikt in data-analyse. Ze kunnen worden geïntegreerd in Power BI, waardoor gebruikers complexere analyses kunnen uitvoeren en aangepaste visualisaties kunnen maken die niet beschikbaar zijn in de standaard Power BI-tools.

Power BI Mobile

Dit is een mobiele applicatie die Power BI-specialisten en eindgebruikers in staat stelt om toegang te krijgen tot hun rapporten en dashboards vanaf mobiele apparaten. Dit is vooral handig voor het bekijken van gegevens en inzichten onderweg.

Git en GitHub

Hoewel dit geen specifieke Power BI-tools zijn, kunnen Git en GitHub worden gebruikt voor versiebeheer en samenwerking aan Power BI-projecten. Ze zijn vooral handig bij grotere projecten of wanneer meerdere mensen aan dezelfde rapporten of dashboards werken.
Werken als Power BI Specialist 2 - DataJobs.nl
Een dag in het leven van een Power BI Specialist
Een Power BI Specialist begint de dag vaak met het controleren van bestaande dashboards en rapporten om te zorgen dat deze naar behoren werken en de data correct wordt weergegeven. Gedurende de dag werken ze nauw samen met stakeholders en teamleden om de data-analysebehoeften te begrijpen en deze om te zetten in visuele rapportages. Ze houden zich bezig met het verzamelen, opschonen en transformeren van ruwe data uit verschillende bronnen en gebruiken Power BI om deze data om te zetten in inzichtelijke dashboards. Daarnaast zijn ze betrokken bij het geven van trainingen of uitleg aan gebruikers en het up-to-date houden van hun kennis over de laatste ontwikkelingen binnen Power BI en aanverwante technologieën. Feedback ontvangen en verbeteringen aanbrengen aan bestaande rapporten vormt ook een belangrijk onderdeel van hun takenpakket.
Wat verdient een Power BI Specialist
Een Power BI Specialist met enkele jaren ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 4.000,- en € 6.000,- per maand, met maxima rond € 7.500,-.
Carrièrepad en groeimogelijkheden als Power BI Specialist
Een carrière als Power BI Specialist biedt tal van groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring opdoet en je expertise op het gebied van Power BI verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals Data Analytics Manager, Business Intelligence Manager of Chief Data Officer. Je kunt je ook specialiseren in een bepaald domein, zoals financiële data-analyse, marketingdata-analyse of productiegegevensanalyse.
Werken als Power BI Specialist 3 - DataJobs.nl
Opleiding en certificering voor Power BI Specialisten
Om succesvol te zijn als Power BI Specialist, is het belangrijk om continu te investeren in je kennis en vaardigheden. Naast een relevante academische opleiding zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je expertise op het gebied van Power BI verder uit te breiden. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

Microsoft Certified: Data Analyst Associate

Deze certificering richt zich op het ontwikkelen van vaardigheden in data-analyse en visualisatie met Power BI en omvat het gebruik van Power Query, DAX en andere gerelateerde technologieën.

Power BI-trainingen en workshops

Er zijn tal van trainingen en workshops beschikbaar, zowel online als offline, die gericht zijn op het leren van de basisprincipes van Power BI, geavanceerde technieken en best practices.
Werken als Power BI Specialist 4 - DataJobs.nl
Door het volgen van deze cursussen en het behalen van certificeringen, toon je aan potentiële werkgevers en klanten dat je over de nodige kennis en expertise beschikt om succesvol te zijn als Power BI Specialist en waarde toe te voegen aan hun datagedreven besluitvormingsprocessen.
Netwerken en brancheorganisaties

Brancheorganisaties

Tot slot is het belangrijk om actief betrokken te blijven bij de Power BI-community en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends op het gebied van data-analyse en visualisatie. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals de Data Visualization Society of de International Institute for Analytics, het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere Power BI Specialisten en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied.

Online

Bovendien zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar Power BI Specialisten en professionals op het gebied van data-analyse en visualisatie ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
Werken als Power BI Specialist 5 - DataJobs.nl
Impact en maatschappelijke relevantie
Een Power BI Specialist speelt een cruciale rol in de hedendaagse datagestuurde wereld door organisaties in staat te stellen gegevens visueel en begrijpelijk te presenteren. De impact van deze functie is tweeledig. Ten eerste stelt het bedrijven in staat om geïnformeerde beslissingen te nemen, wat leidt tot betere bedrijfsresultaten en efficiëntie. Door complexe data om te zetten in heldere visualisaties, kunnen trends, problemen en kansen snel worden geïdentificeerd. Ten tweede heeft het maatschappelijke relevantie omdat, in een tijdperk waarin informatie overvloedig aanwezig is, het vermogen om data begrijpelijk en toegankelijk te maken essentieel is. Dit draagt bij aan transparantie en begrip tussen organisaties en hun stakeholders, variërend van klanten en medewerkers tot het bredere publiek. Zo kan een Power BI Specialist invloed uitoefenen op zowel zakelijke besluitvorming als maatschappelijke perceptie.
Werken als Power BI Specialist 6 - DataJobs.nl
Case Study: Power BI Specialist bij TechnoCorp

Achtergrond

Bij TechnoCorp, een vooruitstrevend techbedrijf, was de behoefte aan datavisualisatie enorm toegenomen. Managers wilden snel inzicht in complexe datasets zonder uren te besteden aan het doorspitten van rauwe data. Het bedrijf besloot een Power BI Specialist, Eva Jansen, aan te trekken om deze uitdaging aan te gaan.

Project

Eva kreeg als opdracht om de verkoopdata van de laatste vijf jaar om te zetten in een interactief dashboard. Ze moest de gegevens uit verschillende databases combineren en op een zinvolle manier presenteren, zodat trends, pieken en dalen direct zichtbaar waren.

Resultaat

Binnen twee maanden implementeerde Eva een dynamisch Power BI-dashboard. Hierdoor konden teams de verkoopprestaties realtime volgen, voorspellingen doen en snelle beslissingen nemen. De leiding van TechnoCorp erkende dat de introductie van Power BI niet alleen tijd bespaarde, maar ook leidde tot beter geïnformeerde besluiten.

Reflectie

Eva's werk bij TechnoCorp benadrukt het belang van een Power BI Specialist in moderne organisaties. Met de juiste tools en expertise kunnen data en analytics direct worden vertaald naar bruikbare zakelijke inzichten.
Vacatures voor Power BI Specialisten
Bekijk hier alle actuele vacatures op DataJobs.nl