Werken als CDD Analist

Een Customer Due Diligence (CDD) Analist speelt een cruciale rol binnen financiële instellingen, verantwoordelijk voor het beoordelen van de risico’s die verbonden zijn aan klanten. Ze zijn degenen die ervoor zorgen dat de organisatie voldoet aan wettelijke eisen, met name met betrekking tot witwaspraktijken en terrorismefinanciering. Het salaris van CDD Analisten varieert, afhankelijk van de sector, de specifieke rol en de ervaring en vaardigheden van de individuele professional.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Wat doet een CDD Analist
Een CDD Analist is gespecialiseerd in het beoordelen en monitoren van klantprofielen binnen financiële instellingen.

Hun taken omvatten onder andere:

  • Het uitvoeren van risicoanalyses op klanten en transacties.
  • Het onderzoeken en beoordelen van nieuwe en bestaande klanten om te voldoen aan de CDD-normen.
  • Het identificeren van eventuele verdachte activiteiten en het melden hiervan volgens de juiste procedures.
  • Het opstellen van gedetailleerde rapporten over hun bevindingen.
  • Het bijhouden van de nieuwste trends en ontwikkelingen in de wet- en regelgeving.
CDD Analist - DataJobs.nl
Functieprofiel van een CDD Analist

Een typisch functieprofiel voor een CDD Analist omvat:

  • Een relevante academische opleiding, zoals financiën, economie, rechten of criminologie.
  • Ervaring met het werken met klantgegevens en het uitvoeren van risicobeoordelingen.
  • Kennis van de relevante wet- en regelgeving, zoals de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).
  • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden.
  • Uitstekende communicatieve vaardigheden om complexe risicokwesties uit te leggen aan verschillende stakeholders.
Wat verdient een CDD Analist
Een CDD Analist met enkele jaren ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 3.500,- en € 5.000,- per maand, met maxima rond € 6.500,-.
KYC Analist - DataJobs.nl
Carrièrepad en groeimogelijkheden als CDD Analist
Als CDD Analist heb je verschillende mogelijkheden om door te groeien. Naarmate je meer ervaring opdoet, kun je doorgroeien naar senior of leidinggevende rollen, zoals CDD Teamleider of Compliance Officer. Daarnaast kun je je specialiseren in bepaalde aspecten van CDD, zoals de analyse van hoog risico klanten of internationale risicobeoordelingen.
Opleiding en certificering voor CDD Analisten
Er zijn diverse certificeringen en cursussen beschikbaar om je vaardigheden als CDD Analist verder te ontwikkelen. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

Certified Anti-Money Laundering Specialist (CAMS)

Deze certificering is een wereldwijde standaard voor professionals in anti-witwasbeleid en wordt erkend door werkgevers in de financiële sector.

Certified Financial Crime Specialist (CFCS)

Deze certificering richt zich op een breed scala aan financiële misdrijven, waaronder witwassen, corruptie, fraude en cybercriminaliteit.

CDD voor Professionals

Dit is een specifieke cursus die zich richt op de basisprincipes van Customer Due Diligence.
Werken als CDD Analist - DataJobs.nl
Door deze cursussen te volgen en certificeringen te behalen, toon je aan potentiële werkgevers en klanten dat je de kennis en vaardigheden bezit om succesvol te zijn als CDD Analist en dat je kunt bijdragen aan het naleven van de regelgeving binnen hun organisatie.
Netwerken en brancheorganisaties
Het is ook belangrijk om betrokken te blijven bij de community van CDD-analisten en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en beste praktijken op het gebied van CDD. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals de Association of Certified Anti-Money Laundering Specialists (ACAMS) of de Association of Certified Financial Crime Specialists (ACFCS), het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere CDD Analisten en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied.
Vacatures voor CDD Analisten
Bekijk hier alle actuele vacatures op DataJobs.nl
Customer Due Diligence Analist (CDD) - DataJobs.nl