Werken als Risk Analist

Een Risk Analist is een cruciale rol binnen organisaties die zich bezighouden met het identificeren, evalueren en beheren van potentiële risico’s die de bedrijfsvoering kunnen beïnvloeden. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het analyseren van verschillende soorten risico’s en het ontwikkelen van strategieën om deze risico’s te beheersen en te verminderen. Het salaris van Risk Analisten kan variëren, afhankelijk van de industrie, functieomschrijving en vaardigheden.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Wat doet een Risk Analist
Risk Analisten zijn experts op het gebied van risicobeoordeling en -management. Ze helpen organisaties bij het identificeren, analyseren en beheren van potentiële bedreigingen en risico's voor de bedrijfsvoering.

Hun taken omvatten onder meer:

 • Het identificeren en evalueren van potentiële risico's in de organisatie.
 • Het ontwikkelen en implementeren van risicomanagement-strategieën en -processen.
 • Het monitoren en analyseren van risicoprestatiemetingen en het identificeren van verbetermogelijkheden.
 • Het samenwerken met verschillende afdelingen om risicomanagement praktijken te integreren in de bedrijfsprocessen.
 • Het communiceren van risicobeoordelingen en aanbevelingen aan belanghebbenden en het management.
 • Het bieden van training en ondersteuning aan medewerkers met betrekking tot risicomanagement-praktijken en -tools.
Werken als Risk Analist - DataJobs.nl
Functieprofiel van een Risk Analist

Een typisch functieprofiel van een Risk Analist omvat:

 • Een relevante academische opleiding, zoals bedrijfskunde, economie, financiën, statistiek of een gerelateerd vakgebied.
 • Ervaring met risicomanagement, financiële analyse of gerelateerde disciplines.
 • Kennis van risicomanagement-processen, -beleid en -technologieën.
 • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, om complexe risicokwesties op een begrijpelijke manier uit te leggen aan verschillende belanghebbenden.
 • Kennis van en ervaring met verschillende risicomanagement-tools, zoals risk analytics software, risico-indicatoren en risicobeoordelingsmodellen.
Wat verdient een Risk Analist
Een Risk Analist met enkele jaren ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 3.500,- en € 5.500,- per maand, met maxima rond € 7.000,-.
Carrièrepad en groeimogelijkheden als Risk Analist
Een carrière als Risk Analist biedt tal van groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring opdoet en je expertise op het gebied van risicomanagement verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals Risk Manager, Senior Risk Analyst, of Chief Risk Officer. Je kunt je ook specialiseren in een bepaald domein, zoals operationeel risico, kredietrisico, marktrisico of IT-risico.
Risk Analist - DataJobs.nl
Opleiding en certificering voor Risk Analisten
Om succesvol te zijn als Risk Analist, is het belangrijk om continu te investeren in je kennis en vaardigheden. Naast een relevante academische opleiding, zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je expertise op het gebied van risicomanagement verder uit te breiden. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

Financial Risk Manager (FRM)

Deze certificering richt zich op de methoden, tools en technieken die nodig zijn om effectief financieel risicomanagement te implementeren en te onderhouden.

Professional Risk Manager (PRM)

Deze certificering richt zich op de principes en praktijken van risicomanagement, inclusief het beheer van operationele, krediet- en marktrisico's.

Certified in Risk and Information Systems Control (CRISC)

Deze certificering is gericht op IT-risicomanagement en controle en is met name geschikt voor professionals die zich willen specialiseren in IT-risico.
Risk Analyst - DataJobs.nl
Door het volgen van deze cursussen en het behalen van certificeringen, toon je aan potentiële werkgevers en klanten dat je over de nodige kennis en expertise beschikt om succesvol te zijn als Risk Analist en bij te dragen aan het beheer en de beheersing van risico's binnen hun organisatie.
Netwerken en brancheorganisaties
Tenslotte is het belangrijk om actief betrokken te blijven bij de risicomanagement community en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends op het gebied van risicomanagement. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals de Global Association of Risk Professionals (GARP) of het Institute of Risk Management (IRM), het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere Risk Analisten en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied. Bovendien zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar Risk Analisten en professionals op het gebied van risicomanagement ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
Risk Analist - DataJobs.nl
Vacatures voor Risk Analisten
Bekijk hier alle actuele vacatures op DataJobs.nl