Wat verdient Data Scientist
Wat verdient een Data Scientist nu echt?

En een Data Architect? Of een Business Analyst?

Op DataJobs wijzen wij werkgevers, werknemers, sollicitanten en andere geïnteresseerden al jaren de weg in de wereld van data- vacatures en data specialisten.

Gelukkig is Inmiddels in zo’n 80% van de vacatures op DataJobs een salarisindicatie te lezen. Daarbij hebben we het voordeel dat er geen ‘vervuiling’ is omdat er op ons jobboard geen vacatures staan van recruitment organisaties (met eventuele onjuiste salarisindicaties).

we lieten onze Data Scientist los op de data van zo’n 1200 vacatures

Om een goed antwoord te kunnen geven op de vraag waarmee we dit blog begonnen baseren we ons daarom graag op onze eigen data. Zo lieten we onze Data Scientist los op de data van zo’n 1200 vacatures van de afgelopen twee jaar. Zijn analyse hebben we gevisualiseerd in de infographic ‘salarissen vacatures voor data specialisten’ die onderaan dit artikel te zien is. Uiteraard ben je vrij om deze te downloaden of te delen met je netwerk.

Salarissen data specialisten

In de infographic geven we per functiegroep de salarisranges zoals we die uit ál die vacatures hebben gedestilleerd. Daarbij maken we onderscheid tussen vacatures op lager niveau (grijze muntjes) en vacatures op hoger niveau (blauwe muntjes).

Bijvoorbeeld: een junior/startend Data Analyst zit op een jaarsalaris van gemiddeld zo’n 35K en een zeer ervaren Data Analyst op 85K. Voor de functies Data Scientist en zeker Data Architect kunnen we natuurlijk niet spreken van junior/startend maar daar gaat het meer om het onderscheid tussen minder ervaren en zeer ervaren Data Architects.

En om de vraag uit de titel ‘wat verdient een Data Scientist nu echt’ te beantwoorden: een Data Scientist verdient tussen de 35 en 100K per jaar.

Wat valt ons op?

Ten eerste dat de functie Data Engineer qua salarisindicatie een enórme brede range heeft. Er zijn beginnende Data Engineers die 30K verdienen en er zijn ervaren Data Engineers die richting de 100K verdienen. Dat is bijzonder voor zo’n puur technische rol.

Daarbij valt ook op dat er veel overeenkomsten zijn tussen de salarissen van de Data Engineer en de Data Scientist. Dat heeft wellicht te maken met het feit dat veel vacatures met de titel ‘Data Scientist’ eigenlijk ‘Data Engineer’ vacatures zijn (of ‘Data Analyst’ vacatures: daar hebben we het al eerder over gehad).

Tenslotte valt ons op dat de Data Analyst en Business Analyst redelijk gelijk op gaan. Maar dat de laatste functie vooral aan de bovenkant van de salarisrange wat meer ‘rek’ heeft.

Wat valt jullie op in de infographic? En welke zaken zouden jullie verder nog geanalyseerd willen zien? Laat het ons weten!

Raymond te Veldhuis

DataJobs.nl

Volg ook ons netwerk voor data specialisten op LinkedIn!

Download hier de PDF versie.

18/11/2021
Raymond te Veldhuis
geen reacties