Show me the money
Show me the money!

Waarom is het noemen van een salarisbedrag in een vacature nog steeds een taboe? Sla als werkgever dit belangrijke selectiecriterium niet over en onderscheid jezelf door het juist wel te doen. Het bespaart een hoop extra tijd en irritatie. En je wordt gelijk beste maatjes met “Google for Jobs”.

Salarisindicaties

Vanaf vandaag zijn ze op DataJobs.nl prominent te zien, direct bovenaan bij iedere vacature. Ik heb het over de salarisindicaties die bij de vacatures horen. Tenminste, dat is de bedoeling…

Een marktconform arbeidsvoorwaardenpakket

Want toen ik zojuist vol goede moed op DataJobs.nl de nieuwe velden ging vullen viel me dat – eerlijk gezegd – nog wel een beetje tegen. Slechts enkele tientallen organisaties zetten bij hun vacatures namelijk duidelijke salarisbedragen. De meesten vervallen in platitudes als: ‘een marktconform arbeidsvoorwaardenpakket’ of ‘uitstekende arbeidsvoorwaarden’.

Barista

Sommigen roemen wel uitgebreid de heerlijke (Barista!?!) koffie die ze hebben, de ‘Deutsche Meister Fussbaltafel’ en de schitterende wandeling die je in het nabijgelegen park kunt maken. Maar een salarisbedrag noemen? Ho maar!

Afvinken functie-eisen

Het viel me zelfs op dat sommige organisaties helemaal niet noemen wat ze te bieden hebben. De vacature is alleen een lijstje met functie eisen! Het enige wat nog mist zijn de vakjes waar ze de eisen kunnen afvinken als je tegenover ze zit.

Extra tijd en irritatie

Dat kan anders en dat moet anders. En ja, ik vind ook dat salaris nooit het belangrijkste argument moet zijn om op een baan te solliciteren. Maar het (helemaal) niet noemen van een salarisbedrag is wat vreemd. Want het is net zo’n belangrijk selectiecriterium voor de sollicitant als bijvoorbeeld: de werklocatie, het aantal werkuren etc. Het verzuimen van het benoemen van dit criterium kan voor een hoop extra tijd en irritatie zorgen. En daar zit niemand op te wachten, toch?

Je gaat als Rotterdammer toch ook niet op een vaste baan in Groningen of Maastricht solliciteren? Zo ga je – als iemand die € 6.000,- bruto per maand gewend is – ook niet op een baan solliciteren waar het maximum salaris € 3.500,- is. Tenzij je daar een hele goede reden of motivatie voor hebt natuurlijk. Maar dan is het een bewuste keuze.

Wat schuift dat?

Dus bij deze een oproep aan alle organisaties die vacatures hebben. “Show me the money!” Laat zien “wat het schuift”. Onthul de “cashflow”. En zie het wel noemen van een bedrag juist als een kans om jezelf positief te onderscheiden van de ‘markconformen’.

Wees klaar voor Google for Jobs

Daarbij schijnt het zo te zijn dat je bij het veel gevreesde “Google for Jobs”, dat nog steeds in aantocht lijkt te zijn in Nederland, extra punten gaat scoren als je een salarisbedrag bij je vacature hebt staan. Doen dus!

Volg ons via LinkedIn, Facebook of Twitter en blijf op de hoogte van alle vacatures voor dataspecialisten. Of meld je aan voor de wekelijkse e-mail nieuwsbrief via deze link.

Ook een vacature aanmelden op DataJobs.nl? Dat kan hier.

Raymond te Veldhuis

CheckData en DataJobs.nl

Volg onze DataJobs.nl groep op LinkedIn:

10/09/2019
Raymond te Veldhuis
geen reacties