Ben je een Data Scientist of een Data Analist?

De term Big Data wordt steeds minder gebruikt. Al is de data scientist ‘here to stay’. Wel is de functietitel flink aan het verwateren. Wat is nu een data scientist? En wat niet? Lees verder.

Wie durft er in Nederland nog hardop uit te spreken dat hij met Big Data bezig is? Juist. Het is bijna een vies woord geworden. Typisch Nederlands natuurlijk, doe maar gewoon: het is gewoon veel data. Oké heel veel data, steeds meer (ongestructureerde) data zelfs, waar we ook steeds meer mee kunnen. De vele bedrijven en websites en bedrijven die om dit hype woord heen gebouwd zijn zullen zich vast wel eens achter de oren krabben. En wij prijzen onszelf natuurlijk gelukkig dat we vijf jaar geleden niet voor ‘bigdatajobs’ kozen bijvoorbeeld.

Data Scientist

Even was ik bang dat het met de functietitel data scientist dezelfde kant op zou gaan. Gewoon omdat het ook zo’n hype was in de media en omdat het zo nauw verweven leek met dat woord Big Data.

Maar de functietitel data scientist is uiteraard zo solide als wat. Gewoon een datawetenschapper, hoe simpel wil je het hebben? Zoals ik had verwacht wordt het vakgebied data science wel steeds duidelijker opgedeeld in verschillende expertisegebieden. Zo hebben we de data engineers. Dat zijn de mannen en vrouwen die in feite de datapijplijn ontwerpen, bouwen en onderhouden. De pijplijn die in feite uit komt bij de data scientists die er vervolgens hun wiskundige / statistische formules op los laten. En die zo doende betekenis geven aan het kostbare goedje wat uit de pijplijn afkomstig is. Zodat de andere mensen met deze kennis bijvoorbeeld belangrijke beslissingen kunnen nemen.

Verder hebben we natuurlijk nog steeds de data analisten, master data specialisten en allerlei aanverwante functies voor dataspecialisten. Ook komen er weer nieuwe rollen bij zoals bijvoorbeeld de citizen data scientists en analytics translators.

Functietitel Data Scientist verwatert

Maar nog even terug naar die functie data scientist. Want ik vind wel dat de term ernstig aan het verwateren is. Regelmatig spreek ik mensen met deze functietitel die in feite data engineer of data analist zijn. Even waardevolle rollen, begrijp me niet verkeerd, maar het zijn – in mijn ogen – geen data scientists.

Wat is dan wel een data scientist? We deden een klein onderzoekje door een tiental recente vacatures voor data scientists op DataJobs.nl eens nader te bekijken.

Wat is een Data Scientist?

Een data scientist is Universitair geschoold, is een Statisticus/Wiskundige, beheerst basis programmeer/scripting talen én kan goed adviseren en presenteren.

Hij of zij werkt met datasets, past hier statistische modellen op toe, zoekt naar verbanden en patronen én visualiseert en presenteert de inzichten die hier uit ontstaan.

Daarbij is een goede data scientist creatief, flexibel, initiatiefrijk en leergierig!

Klik hier voor de uitgebreide beschrijving.

Kijk voor een actueel beeld van alle vacatures van dataspecialisten op www.datajobs.nl of volg ons via de gelijknamige LinkedIn en/of Facebook groep.

Zoek je hulp bij het vinden van de juiste dataspecialisten, informeer dan naar onze maatwerk dienstverlening (recruitment, headhunting, interim-specialisten, projecten, arbeidsmarktcommunicatie, vacatureplaatsingen en traineeships) via www.checkdata.nl

Met vriendelijke groet,

Raymond te Veldhuis

CheckData en DataJobs.nl

31/05/2019
Raymond te Veldhuis
geen reacties