Werken als Data Quality Specialist

Data Quality Specialist is een essentiële rol binnen organisaties die zich bezighouden met het beheren, analyseren en optimaliseren van gegevens. Deze professionals zorgen voor de nauwkeurigheid, volledigheid en betrouwbaarheid van de data die het bedrijf gebruikt. Afhankelijk van de industrie, functieomschrijving en vaardigheden kan het salaris van Data Quality Specialists sterk variëren.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Wat doet een Data Quality Specialist
Data Quality Specialists zijn experts op het gebied van gegevenskwaliteit en -beheer. Ze zorgen ervoor dat organisaties beschikken over accurate en betrouwbare data om weloverwogen beslissingen te nemen.

Hun taken omvatten onder meer:

 • Het ontwikkelen en implementeren van datakwaliteitsbeleid en -procedures om de kwaliteit van gegevens te waarborgen.
 • Het identificeren en oplossen van datakwaliteitsproblemen, zoals inconsistenties, duplicaten en ontbrekende gegevens.
 • Het samenwerken met andere afdelingen om gegevenskwaliteit te integreren in alle processen en systemen.
 • Het opstellen van rapporten en analyses om de kwaliteit van gegevens te monitoren en verbeteringen te identificeren.
 • Het trainen en begeleiden van medewerkers in het gebruik van gegevenskwaliteit tools en best practices.
Werken als Data Quality Specialist - DataJobs.nl
Functieprofiel van een Data Quality Specialist

Een typisch functieprofiel van een Data Quality Specialist omvat:

 • Een relevante academische opleiding, zoals informatica, data science, bedrijfskunde of een gerelateerd vakgebied.
 • Ervaring met gegevensbeheer, -kwaliteit en -analyse.
 • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, om complexe datakwaliteitskwesties op een begrijpelijke manier uit te leggen aan verschillende belanghebbenden.
 • Kennis van datakwaliteit tools, zoals data profiling, data cleansing en data matching.
 • Ervaring met projectmanagement en het leiden van multidisciplinaire teams.
Wat verdient een Data Quality Specialist?
Een Data Quality Specialist met enkele jaren ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 3.500,- en € 6.000,- per maand, met maxima rond € 7.500,-.
Carrièrepad en groeimogelijkheden als Data Quality Specialist
Een carrière als Data Quality Specialist biedt tal van groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring opdoet en je expertise op het gebied van gegevenskwaliteit verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals Data Quality Manager of Chief Data Officer. Je kunt er ook voor kiezen om je te specialiseren in een bepaalde industrie of sector, zoals de gezondheidszorg, financiële dienstverlening of technologie. Naast het opbouwen van een succesvolle carrière binnen een organisatie, kunnen Data Quality Specialists ook als zelfstandig consultant of adviseur werken, waarbij ze hun expertise aanbieden aan verschillende klanten en bedrijven. Dit kan zorgen voor een grotere flexibiliteit en diversiteit in werkzaamheden.
Data Quality Specialist - DataJobs.nl
Opleiding en certificering voor Data Quality Specialists
Om succesvol te zijn als Data Quality Specialist, is het belangrijk om continu te investeren in je kennis en vaardigheden. Naast een relevante academische opleiding, zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je expertise op het gebied van gegevenskwaliteit en -beheer verder uit te breiden. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

Certified Data Management Professional (CDMP)

Aangeboden door DAMA International, is deze certificering gericht op het bieden van uitgebreide kennis over gegevensbeheer, -kwaliteit en -best practices.

IQCP - Information Quality Certified Professional

Aangeboden door de International Association for Information and Data Quality (IAIDQ), richt deze certificering zich op het bieden van de vaardigheden en kennis die nodig zijn om een effectief datakwaliteitsprogramma te ontwikkelen en beheren binnen een organisatie.

Certified Information Quality Professional (CIQP)

Deze certificering, ook aangeboden door IAIDQ, richt zich op de technische aspecten van gegevenskwaliteit, zoals data profiling, data cleansing en data matching.
Data Quality Specialist - DataJobs.nl
Door het volgen van deze cursussen en het behalen van certificeringen, toon je aan potentiële werkgevers en klanten dat je over de nodige kennis en expertise beschikt om succesvol te zijn als Data Quality Specialist en bij te dragen aan het waarborgen van de kwaliteit van gegevens binnen hun organisatie.
Netwerken en brancheorganisaties
Tenslotte is het belangrijk om actief betrokken te blijven bij de datakwaliteit community en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends op het gebied van gegevenskwaliteit en -beheer. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals DAMA International en IAIDQ, het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere Data Quality Specialists en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied. Bovendien zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar Data Quality Specialists en professionals op het gebied van gegevenskwaliteit ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
Data Quality Specialist - DataJobs.nl
Vacatures voor Data Quality Specialisten
Bekijk hier actuele vacatures voor Data Quality Specialisten op DataJobs.nl