Werken als data en analytics specialist bij een bank

Data en analytics spelen een cruciale rol in de financiële sector, zoals bij een bank. In deze branche genereert en analyseert men dagelijks gegevens om beslissingen te nemen, risico’s te beheren, fraude op te sporen en klantrelaties te optimaliseren. Je krijgt de kans om een belangrijke bijdrage te leveren aan de efficiëntie en het succes van de organisatie. In deze tekst onderzoeken we de verschillende aspecten van het werken als data en analytics specialist in de bancaire sector.

Wil je ook als data en analytics specialist bij een bank werken? Kijk op DataJobs.nl naar de actuele mogelijkheden.

Voor meer handige informatie, bekijk onze uitgebreide kennisbank.

Functieomschrijving
Als data en analytics specialist bij een bank ben je verantwoordelijk voor het verzamelen, verwerken, analyseren en interpreteren van grote hoeveelheden data om bruikbare inzichten en aanbevelingen te genereren. Je kunt betrokken zijn bij verschillende projecten, zoals het ontwikkelen van voorspellende modellen, het analyseren van klantgedrag en het optimaliseren van operationele processen. Enkele van de belangrijkste verantwoordelijkheden kunnen zijn:
 • Het verzamelen en opschonen van data uit verschillende bronnen, zoals klanttransacties, marktgegevens en interne processen.
 • Het analyseren van data met behulp van statistische methoden en geavanceerde analytische technieken, zoals machine learning en artificial intelligence.
 • Het ontwikkelen en implementeren van voorspellende modellen om risico's te beoordelen, fraude op te sporen en markttrends te identificeren.
 • Het presenteren van analyseresultaten en aanbevelingen aan managementteams en andere belanghebbenden om datagedreven beslissingen te ondersteunen.
 • Het nauw samenwerken met andere afdelingen, zoals IT, marketing en risk management, om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen en te implementeren.
Werken als data en analytics specialist bij een bank - DataJobs.nl
Vereiste vaardigheden en opleiding
Om succesvol te zijn als data en analytics specialist bij een bank, heb je een sterke achtergrond in wiskunde, statistiek, informatica of een gerelateerd vakgebied nodig. Meestal wordt een bachelor- of masterdiploma in een van deze gebieden vereist, evenals ervaring met data-analyse, programmeren en het werken met databasetechnologieën. Enkele belangrijke vaardigheden en kennisgebieden zijn:
 • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden om complexe vraagstukken te analyseren en oplossingen te vinden.
 • Kennis van en ervaring met programmeren in talen zoals Python, R, SQL en SAS.
 • Ervaring met het werken met big data tools en technologieën, zoals Hadoop en Spark.
 • Kennis van financiële en bancaire producten, diensten en regelgeving.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden om resultaten en inzichten effectief te presenteren aan niet-technische belanghebbenden.
Carrièrepad en groeimogelijkheden
Data en analytics specialisten in de bancaire sector hebben tal van mogelijkheden voor carrièregroei en -ontwikkeling. Naarmate je ervaring opdoet en je vaardigheden verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals Data Scientist, Data Analytics Manager of Chief Data Officer. Je kunt je ook specialiseren in een specifiek domein binnen de bankwereld, zoals risicomanagement, fraudeanalyse, marketinganalyse of kredietbeoordeling.
Aanvullende opleidingen en certificeringen
Enkele populaire certificeringen in de data- en analytics-sector zijn onder andere:
 • Certified Analytics Professional (CAP)
 • Data Science Council of America (DASCA) certificeringen
 • Microsoft Certified: Data Analyst Associate
 • Google Cloud - Data Engineer Professional Certification
Bank - DataJobs.nl
Netwerken en brancheorganisaties
Het is belangrijk om actief betrokken te blijven bij de data- en analytics-community en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends in het vakgebied. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals de Data Science Association (DSA) of de International Institute for Analytics (IIA), het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere data- en analytics-specialisten in de financiële sector. Daarnaast zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar data- en analytics-professionals ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
Overzicht banken die data en analytics specialisten zoeken
Hier is een lijst van 10 banken die op zoek zijn naar data- en analytics-specialisten, met een korte introductie en een link naar hun werken-bij-pagina:

ABN AMRO

Een toonaangevende Nederlandse bank die financiële producten en diensten aanbiedt aan zowel particuliere als zakelijke klanten. Zij zijn altijd op zoek naar getalenteerde data- en analytics-specialisten om hun digitale transformatie te ondersteunen.

ING

Als internationale financiële instelling met een sterke Europese basis biedt ING bancaire diensten aan diverse klantgroepen. Ze zijn constant op zoek naar data- en analytics-specialisten om hun datagestuurde besluitvorming te versterken.

Rabobank

Als coöperatieve bank is Rabobank sterk betrokken bij de voedsel- en landbouwsector en richt zich op het versterken van klanten en hun gemeenschappen. Data- en analytics-specialisten spelen een cruciale rol bij het ontwikkelen van innovatieve oplossingen en het verbeteren van hun dienstverlening.

De Volksbank

De Volksbank is een Nederlandse retailbank die zich richt op het aanbieden van eenvoudige en transparante financiële producten voor particulieren. Data- en analytics-specialisten zijn nodig om datagestuurde inzichten te leveren en de klantervaring te verbeteren.

Triodos Bank

Triodos Bank is een pionier op het gebied van duurzaam bankieren en heeft als missie om de kwaliteit van leven te verbeteren met behulp van financiële middelen. Data- en analytics-specialisten kunnen helpen bij het meten en evalueren van de impact van hun investeringen en het ondersteunen van hun duurzaamheidsdoelen.

Van Lanschot Kempen

Als gespecialiseerde wealth manager richt Van Lanschot Kempen zich op het behoud en de opbouw van vermogen voor particuliere en institutionele klanten. Data- en analytics-specialisten zijn essentieel om hun klanten te helpen geïnformeerde financiële beslissingen te nemen.

NIBC Bank

NIBC Bank is een ondernemende bank die zich richt op het bedienen van middelgrote bedrijven en consumenten in de Benelux en Duitsland. Data- en analytics-specialisten zijn nodig om te helpen bij het identificeren van kansen en het ondersteunen van de groei van hun klanten.

BNG Bank

Als betrokken partner voor duurzamer Nederland richt BNG Bank zich op het financieren van overheidsinstellingen en projecten op het gebied van volkshuisvesting.

Handelsbanken Nederland

Handelsbanken is een van oorsprong Zweedse bank die zich richt op relatiebankieren en het bieden van hoogwaardige dienstverlening aan particuliere en zakelijke klanten. Data- en analytics-specialisten kunnen bijdragen aan het verbeteren van klantrelaties en het optimaliseren van hun dienstverlening.

ASN Bank

ASN Bank is een Nederlandse bank die zich richt op duurzaam en sociaal verantwoord bankieren. Ze zijn op zoek naar data- en analytics-specialisten die hen kunnen helpen bij het meten van de impact van hun investeringen en het bevorderen van hun duurzaamheidsdoelstellingen.
Data en analytics bank - DataJobs.nl
Vacatures data en analytics specialisten bij banken
Wil je ook als data en analytics specialist bij een bank werken? Kijk op DataJobs.nl naar de actuele mogelijkheden.