Opleidingen in data en analytics

Kies de juiste opleiding om je carrière in data en analytics succesvol te starten. In een tijdperk waarin data-gedreven besluitvorming belangrijk is, zijn goed opgeleide professionals gewild. Dit artikel behandelt enkele gerenommeerde bachelor- en master opleidingen in Nederland. Deze variëren van data science tot business intelligence en big data. Ook voegen we een lijst toe van bèta opleidingen in Nederland. Het selecteren van de juiste opleiding is cruciaal voor een vliegende start in je data en analytics carrière.

Bekijk hier onze uitgebreide carrièregids.

Bacheloropleidingen in Data en Analytics in Nederland

Bachelor of Science in Data Science en Kunstmatige Intelligentie - Maastricht University

Deze bacheloropleiding aan de Universiteit van Maastricht combineert data science, kunstmatige intelligentie (AI) en informatica en biedt studenten een solide basis in de principes van data-analyse, programmeren en algoritmen. De opleiding legt ook de nadruk op interdisciplinariteit, waardoor je inzichten krijgt uit diverse vakgebieden zoals psychologie, sociologie en economie.

Bachelor of Science in Technische Informatica - Technische Universiteit Delft

De Technische Universiteit Delft biedt een bacheloropleiding in Technische Informatica die studenten voorziet van een brede basis in informatica, wiskunde en engineering. Hoewel de opleiding zich niet uitsluitend richt op data en analytics, kunnen studenten zich specialiseren in data science en big data-gerelateerde onderwerpen tijdens hun derde studiejaar.

Bachelor of Science in Informatiekunde - Universiteit van Amsterdam

De bachelor Informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam is gericht op het raakvlak tussen informatica, bedrijfskunde en sociale wetenschappen. Hoewel deze opleiding zich niet specifiek richt op data analytics, biedt het een uitgebreid inzicht in de toepassing van informatietechnologie en biedt het studenten de mogelijkheid om zich te specialiseren in data science en data-analyse.
Opleidingen in data en analytics - DataJobs.nl
Masteropleidingen in Data en Analytics in Nederland

Master of Science in Data Science - Universiteit van Amsterdam

Deze tweejarige masteropleiding aan de Universiteit van Amsterdam is specifiek gericht op data science en biedt studenten een diepgaand inzicht in de nieuwste technieken en methoden op het gebied van data-analyse, machine learning en big data. De opleiding combineert zowel theorie als praktijk, met een sterke focus op het uitvoeren van onderzoek en het toepassen van data science in real-world situaties.

Master of Science in Business Analytics - Vrije Universiteit Amsterdam

De Master in Business Analytics aan de Vrije Universiteit Amsterdam richt zich op de toepassing van data-analyse en geavanceerde analytische technieken in de context van bedrijfsprocessen en besluitvorming. De opleiding biedt een combinatie van technische en bedrijfsgerichte vakken, waardoor studenten de vaardigheden en kennis verwerven die nodig zijn om data-gedreven oplossingen te ontwikkelen en te implementeren binnen organisaties.

Master of Science in Data Science and Society - Tilburg University

Deze masteropleiding aan Tilburg University is gericht op de maatschappelijke impact van data science en biedt studenten een interdisciplinair perspectief op de toepassing van data-analyse in verschillende domeinen zoals gezondheidszorg, media, marketing en politiek. De opleiding combineert technische vaardigheden met inzichten uit sociale wetenschappen en ethiek om studenten voor te bereiden op het verantwoordelijk inzetten van data science in de samenleving.

Master of Science in Artificial Intelligence - Radboud Universiteit Nijmegen

De Master in Artificial Intelligence aan de Radboud Universiteit Nijmegen biedt studenten een diepgaand inzicht in kunstmatige intelligentie en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van machine learning, neurale netwerken en data-analyse. Hoewel de opleiding zich voornamelijk richt op AI, zijn er mogelijkheden om je te specialiseren in data science en data-analyse door middel van keuzevakken en onderzoeksprojecten.
Data en analytics Master opleidingen - DataJobs.nl
Overzicht bèta opleidingen in Nederland
Het is onmogelijk om een volledige en actuele lijst van alle bèta-opleidingen in Nederland te geven, omdat deze voortdurend kunnen veranderen en het aantal aanzienlijk is. Hier is echter een lijst van enkele van de meest voorkomende bèta-opleidingen in Nederland met een korte beschrijving en relevante links. Houd er rekening mee dat sommige van deze opleidingen in het Engels worden aangeboden, terwijl andere in het Nederlands zijn:

Technische Natuurkunde (Applied Physics)

Studie van de natuurkunde en haar toepassingen in technologie en industrie.
 • TU Delft
 • Universiteit Twente

Scheikundige Technologie (Chemical Engineering)

Onderzoek naar chemische processen en technologieën voor het ontwikkelen van nieuwe materialen en producten.
 • TU Delft
 • Universiteit Twente

Wiskunde (Mathematics)

Studie van de grondbeginselen van wiskunde en haar toepassingen in wetenschap en technologie.
 • Universiteit Leiden
 • Universiteit van Amsterdam

Informatica (Computer Science)

Studie van de theorie, ontwikkeling en toepassing van computer- en informatiesystemen.
 • TU Delft
 • Universiteit Utrecht

Biotechnologie (Biotechnology)

Studie van de toepassing van biologische processen voor industriële en andere doeleinden.
 • Wageningen University & Research
 • TU Delft

Werktuigbouwkunde (Mechanical Engineering)

Studie van het ontwerpen, analyseren en produceren van machines en mechanische systemen.
 • TU Delft
 • Universiteit Twente

Lucht- en Ruimtevaarttechniek (Aerospace Engineering)

Studie van het ontwerp, de ontwikkeling en het onderhoud van lucht- en ruimtevaartuigen.
 • TU Delft

Civiele Techniek (Civil Engineering)

Studie van het ontwerp, de bouw en het onderhoud van infrastructuur, zoals wegen, bruggen, gebouwen en waterwegen.
 • TU Delft
 • Universiteit Twente

Elektrotechniek (Electrical Engineering)

Studie van het ontwerp, de ontwikkeling en het onderhoud van elektrische en elektronische systemen.
 • TU Delft
 • Universiteit Twente

Industrieel Ontwerpen (Industrial Design)

Studie van het ontwerpen van consumentenproducten, diensten en systemen met een focus op functionaliteit, esthetiek en duurzaamheid.
 • TU Delft
 • Technische Universiteit Eindhoven

Technische Bedrijfskunde (Industrial Engineering & Management)

Studie van de toepassing van technische en managementprincipes op industriële en productiesystemen.
 • Universiteit Twente
 • Technische Universiteit Eindhoven

Technische Geneeskunde (Technical Medicine)

Studie van de toepassing van technologie in de gezondheidszorg, zoals medische beeldvorming, biomedische technologie en medische informatica.
 • Universiteit Twente
 • Radboud Universiteit

Life Science & Technology (Life Science and Technology)

Studie van de biowetenschappen, waaronder moleculaire biologie, biotechnologie, genetica en celbiologie.
 • Universiteit Leiden
 • Technische Universiteit Delft

Milieukunde (Environmental Sciences)

Studie van de interactie tussen mens en milieu, met een focus op duurzaamheid en milieubeheer.
 • Wageningen University & Research
 • Open Universiteit

Nanotechnologie (Nanotechnology)

Studie van de wetenschap en technologie op nanoschaal, met toepassingen op het gebied van elektronica, materialen, geneeskunde en energie.
 • Universiteit Twente
Let op: deze lijst is niet uitputtend en kan in de loop van de tijd veranderen.
Data en analytics beta opleidingen - DataJobs.nl
Tips voor het kiezen van de juiste data en analytics opleiding

Identificeer je interesses en carrièredoelen

Voordat je een opleiding kiest, is het belangrijk om je interesses en carrièredoelen te identificeren. Wil je je richten op technische aspecten van data-analyse, of ben je meer geïnteresseerd in de toepassing van data analytics in een specifieke sector of domein? Door je interesses en doelen te kennen, kun je gerichter zoeken naar opleidingen die aansluiten bij jouw ambities.

Onderzoek de inhoud van de opleiding

Bekijk de websites van de universiteiten en bestudeer de vakken en modules die worden aangeboden binnen de opleidingen. Let op de onderwerpen die aan bod komen, de verhouding tussen theorie en praktijk, en de mogelijkheden voor specialisatie. Dit helpt je om een beter beeld te krijgen van wat je kunt verwachten tijdens de opleiding en of deze aansluit bij je interesses en doelen.

Neem contact op met alumni en huidige studenten

Probeer contact te leggen met alumni en huidige studenten van de opleidingen die je overweegt. Zij kunnen je waardevolle inzichten geven over hun ervaringen, de kwaliteit van de opleiding en de carrièremogelijkheden na het afronden van de opleiding.

Bezoek open dagen en informatiesessies

Open dagen en informatiesessies georganiseerd door universiteiten bieden je de kans om meer te weten te komen over de opleidingen, de campus en de faciliteiten. Het bijwonen van deze evenementen kan je helpen om een beter beeld te krijgen van de universiteit en haar opleidingen, en kan je ondersteunen bij het nemen van een weloverwogen beslissing.
Data en analytics Bachelor opleidingen - DataJobs.nl
Kort samengevat

Kiezen is uitdagend proces

Het kiezen van de juiste data en analytics opleiding in Nederland kan een uitdagend proces zijn, maar door je interesses en carrièredoelen in kaart te brengen en grondig onderzoek te doen naar de beschikbare bachelor- en masteropleidingen, kun je een weloverwogen keuze maken die je helpt om je vaardigheden en kennis op het gebied van data en analytics te ontwikkelen en je carrière een impuls te geven.

Informeer jezelf

In dit artikel hebben we enkele gerenommeerde data analytics opleidingen in Nederland besproken, waaronder bachelor- en masteropleidingen aan de Maastricht University, Technische Universiteit Delft, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, Tilburg University en Radboud Universiteit Nijmegen. Door jezelf te informeren over de inhoud van deze opleidingen, in contact te komen met alumni en huidige studenten en open dagen en informatiesessies te bezoeken, kun je een opleiding kiezen die aansluit bij je interesses en ambities.

Gespecialiseerde opleiding helpt om je te onderscheiden

De vraag naar data en analytics specialisten blijft groeien en het volgen van een gespecialiseerde opleiding in dit vakgebied kan je helpen om je te onderscheiden op de arbeidsmarkt en je carrièremogelijkheden te vergroten. Met de juiste opleiding en de passie voor het analyseren en interpreteren van gegevens, kun je een succesvolle carrière opbouwen als data en analytics specialist en een belangrijke rol spelen in het data driven tijdperk waarin we leven.