DataJobs Infographic over 2020
DataJobs Infographic over het jaar 2020 – wat viel ons op?

Graag deel ik de DataJobs Infographic over het jaar 2020 met jullie. Welke interessante inzichten kunnen we hier uit halen?

Onze traditionele Infographic geeft altijd in één oogopslag een beeld van de arbeidsmarkt én de vacatures voor data specialisten in Nederland. Een ‘eerlijk’ beeld omdat we vacatures die worden uitgezet door wervingsbureaus en intermediairs niet tonen op ons platform.

Wat viel ons verder nog op in 2020?

  • De vacaturetitel Data Scientist kwam het afgelopen jaar minder vaak voor dan de jaren daarvoor. Vermoedelijk omdat het voorheen vaak (en meestal onterecht) als overkoepelende term is gebruikt en organisaties nu meer specifieke vacatures uit zetten zoals: data analist, data engineer etc.
  • Salarisindicaties vaker werden in 2020 vaker gegeven dan de jaren daarvoor. Dat zou deels verklaard kunnen worden door het feit dat Google for Jobs sinds vorig jaar in Nederland actief is. De ‘experts’ zijn van mening dat het vermelden van salarissen bijdraagt aan een betere indexatie door Google for Jobs. Daarom is men vacatureteksten hierop gaan optimaliseren.
  • Het aantal vacatures volgt meestal een patroon waarbij we in de zomer en rond de feestdagen (aan het eind van het jaar) wat minder plaatsingen zien. COVID-19 gooide dat patroon vorig jaar helemaal ‘in de war’. We zagen juist in de zomermaanden én in de decembermaand pieken in het aantal vacatureplaatsingen.

Vorig jaar stond voor ons ook in het teken van de ontwikkeling van ons internationale job board: ‘Vorsers – for analytical masterminds’. Volgend jaar kunnen we dus ook internationale trends in onze analyse meenemen. Nieuwsgierig? Neem eens een kijkje!

Tot slot een woord van dank aan onze partners: VONQ, Adver-Online, Brockmeyer, Brandmannen, ABN AMRO, KVL, Vektis en al die anderen die ik vergeet te noemen.

Laten we er met z’n allen – ondanks alles – weer een mooi jaar van maken.

Download de PDF hier

Team DataJobs.nl

21/01/2021
Raymond te Veldhuis
geen reacties