WERKEN ALS DATA ENGINEER BIJ DE BELASTINGDIENST

data engineer

Functieomschrijving
Samen met de data scientists en businessanalisten ontwikkel ik risicomodellen. En op het moment dat we deze in productie nemen ben ik in de lead. Ik zorg ervoor dat dit op een gestructureerde manier gebeurt, omdat ik incidenten liever voorkom dan dat ik ze oplos.” Thijs Clowting, data-engineer bij de Belastingdienst.

Ben je als organisatie op zoek naar een Data Engineer? Plaats dan je vacature hier

Goed om te weten:
De Belastingdienst slimmer, sneller en effectiever laten zijn met behulp van geavanceerde analytische producten: dat is het doel van de corporate dienst datafundamenten en analytics (DF&A). Door het gebruik van data kunnen we innovatieve en datagedreven modellen bedenken voor een betere service aan burgers en bedrijven, effectieve fraudebestrijding en dus een gezonde bv Nederland. DF&A beschikt hiervoor over de grootste verzameling data van Nederland, die zijn opgeslagen in tal van verschillende systemen.

In jouw rol van data engineer bedenk én ontwikkel je samen met onze data scientists en businessanalisten risicomodellen en dashboards om onze dienstverlening én efficiëntie te optimaliseren. Binnen het multidisciplinaire scrum-team ben jij dé data engineer die vanuit kennis en ervaring weet hoe de risicomodellen en dashboards op een zorgvuldige en gestructureerde manier in productie worden genomen. Samen met de product owner uit het primaire proces stel je hiervoor user story’s op. Aan de hand hiervan richt je onder andere het extraction, transformation en load (ETL)-proces in. Je werkt hiervoor dagelijks met SAS en Teradata SQL.

Je voert jouw werkzaamheden uit in een omgeving die nog volop in ontwikkeling is en vorm moet krijgen. Je denkt hierin graag mee en je beschikt over een behoorlijke dosis energie om zaken voor elkaar te krijgen. Hiermee uitgerust speel je een rol van betekenis in de opbouw en professionalisering van het organisatieonderdeel Datafundamenten & analytics. Een kans!

Functie-eisen

 • Je hebt minimaal een hbo-diploma in de richting technische- of bedrijfsinformatica, informatiekunde, ICT of software-engineering.
 • Je hebt ervaring met het ontwerpen en realiseren van software in bijvoorbeeld SAS, Python, R, C#, PHP of Java.
 • Je hebt ervaring met SQL.
 • Je bent bekend met het onderbrengen van codes in versiebeheer (git-svn) en met het ontsluiten en koppelen van grote en complexe databases.
 • Het is een pre als je ervaring hebt met Teradata SQL.
 • Je spreekt en schrijft uitstekend Nederlands.

Jouw competenties?

 • initiatief
 • analyseren
 • resultaatgerichtheid
 • samenwerken
 • creativiteit

De organisatie – Belastingdienst
Bij de Belastingdienst werken 28.000 mensen verspreid over het hele land. We zijn verantwoordelijk voor heffing, inning en controle van belastingen en premies volksverzekeringen. Daarnaast sporen we fraude op, verrichten we douanetaken en zorgen we voor de uitbetaling van voorlopige teruggaven en huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag. In teams werken medewerkers met uiteenlopende achtergronden en opleidingsniveaus aan de dienstverlening voor miljoenen burgers en bedrijven. Op dit moment is de Belastingdienst volop in beweging; de rol van data wordt steeds groter en werkzaamheden worden in toenemende mate gedigitaliseerd. Maar in welk team of vakgebied je ook werkzaam bent: bij de Belastingdienst heb je direct een verantwoordelijke functie, van waaruit je je in verschillende richtingen verder kunt ontwikkelen om burgers en bedrijven in Nederland nog beter van dienst te kunnen zijn. De Belastingdienst is op weg naar de toekomst!

De afdeling – Corporate Dienst Datafundamenten en Analytics
De Corporate Dienst Datafundamenten en Analytics (DF&A) werkt voor directies van de Belastingdienst die belast zijn met de fiscale behandeling van burgers en bedrijven én voor bedrijfsvoering. DF&A levert signaalmodellen en informatiedashboards die zijn gebaseerd op de analyse van ‘big data’ en die de organisatie inzicht geven in de mogelijkheden om werkzaamheden slimmer en beter uit te voeren. Zo kunnen op informatie-gestuurde wijze keuzes worden gemaakt in bijvoorbeeld handhavingsstrategieën, behandeladviezen en procesinrichtingen.
De signaalmodellen en dashboards worden gebouwd door gebruik te maken van innovatieve IT-ontwikkelingen en het koppelen van zeer divers aangeleverde data. DF&A maakt hiervoor gebruik van een zelfontwikkelde methodiek om data op te bouwen tot datafundamenten, die de basis zijn voor de producten.

Kijk hier voor alle actuele vacatures op DataJobs.nl in het ‘Public’ domein. En hier zie je alle actuele vacatures voor Data Engineer op DataJobs.nl