Werken als Medewerker DIV

Medewerker DIV is een belangrijke rol binnen organisaties die zich bezighouden met het beheer van documenten en informatie. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het beheren, ordenen en archiveren van documenten en informatie in zowel fysieke als digitale vorm. Het salaris van Medewerkers DIV kan variëren, afhankelijk van de sector, functieomschrijving en vaardigheden.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Wat doet een Medewerker DIV
Medewerkers DIV zijn experts op het gebied van document- en informatiebeheer. Ze helpen organisaties bij het organiseren, classificeren en archiveren van documenten en informatie, zodat deze gemakkelijk toegankelijk en beschikbaar zijn voor degenen die ze nodig hebben.

Hun taken omvatten onder meer:

 • Het ordenen en classificeren van documenten en informatie volgens vastgestelde systemen en procedures.
 • Het archiveren van documenten en informatie in fysieke en/of digitale vorm.
 • Het beheren van toegang tot documenten en informatie voor geautoriseerde personen.
 • Het onderhouden en bijwerken van documentatie- en informatiesystemen.
 • Het samenwerken met andere afdelingen om te zorgen voor een efficiënte en effectieve document- en informatiebeheer.
Werken als Medewerker DIV - DataJobs.nl
Functieprofiel van een Medewerker DIV

Een typisch functieprofiel van een Medewerker DIV omvat:

 • Een relevante opleiding, zoals een MBO/HBO opleiding op het gebied van informatiedienstverlening en -management of een vergelijkbaar vakgebied.
 • Ervaring met het werken met documenten en informatie, bij voorkeur in een professionele omgeving.
 • Kennis van systemen en procedures voor document- en informatiebeheer.
 • Sterke organisatorische en administratieve vaardigheden.
 • Goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk.
 • Kennis van en ervaring met verschillende softwaretools en -systemen voor document- en informatiebeheer, zoals Microsoft Office en SharePoint.
Wat verdient een Medewerker DIV
Een Medewerker DIV met enkele jaren ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 2.800,- en € 3.500,- per maand, met maxima rond € 4.000,-.
Carrièrepad en groeimogelijkheden als Medewerker DIV
Een carrière als Medewerker DIV biedt tal van groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring opdoet en je expertise op het gebied van document- en informatiebeheer verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals Teamleider DIV, Informatiemanager of Archivaris. Je kunt je ook specialiseren in een bepaald domein, zoals digitale archivering, records management of kwaliteitszorg.
Medewerker DIV - DataJobs.nl
Opleiding en certificering voor Medewerkers DIV
Om succesvol te zijn als Medewerker DIV, is het belangrijk om continu te investeren in je kennis en vaardigheden. Naast een relevante opleiding zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je expertise op het gebied van document- en informatiebeheer verder uit te breiden. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

SOD-I (Stichting Opleidingen en Examens Documentaire Informatievoorziening en Administratieve Organisatie)

Deze certificering richt zich op de basisprincipes van document- en informatiebeheer en is geschikt voor beginners in het vakgebied.

SOD-II

Deze certificering bouwt voort op de kennis uit SOD-I en behandelt meer geavanceerde onderwerpen, zoals digitale archivering, records management en wet- en regelgeving.

NEN-ISO 15489

Deze certificering richt zich op de internationale norm voor records management en is waardevol voor professionals die zich willen specialiseren in dit domein.
Medewerker DIV - DataJobs.nl
Door het volgen van deze cursussen en het behalen van certificeringen, toon je aan potentiële werkgevers en klanten dat je over de nodige kennis en expertise beschikt om succesvol te zijn als Medewerker DIV en bij te dragen aan de effectieve en efficiënte document- en informatiebeheer binnen hun organisaties.
Netwerken en brancheorganisaties
Tenslotte is het belangrijk om actief betrokken te blijven bij de document- en informatiebeheercommunity en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends op het gebied van document- en informatiebeheer. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals de Koninklijke Vereniging van Archivarissen in Nederland (KVAN) of de Vereniging SOD, het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere Medewerkers DIV en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied. Bovendien zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar Medewerkers DIV en professionals op het gebied van document- en informatiebeheer ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
Medewerker DIV - DataJobs.nl
Vacatures voor Medewerkers DIV
Bekijk hier alle actuele vacatures op DataJobs.nl