Werken als Informatiemanager

Een Informatiemanager speelt een essentiële rol bij het waarborgen van de effectieve en efficiënte informatiestromen binnen organisaties. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van informatiemanagementstrategieën, het beheren van informatiesystemen en het stimuleren van de adoptie van nieuwe technologieën. Het salaris van Informatiemanagers kan variëren, afhankelijk van de sector, verantwoordelijkheden en ervaring.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Wat doet een Informatiemanager
Informatiemanagers zijn verantwoordelijk voor het beheren en optimaliseren van informatiestromen binnen organisaties.

Hun taken omvatten onder meer:

 • Het ontwikkelen en implementeren van informatiemanagementstrategieën en -beleid.
 • Het beheren en onderhouden van informatiesystemen en -infrastructuren.
 • Het evalueren en selecteren van nieuwe technologieën om de informatiestromen te verbeteren.
 • Het waarborgen van de veiligheid, integriteit en beschikbaarheid van informatie.
 • Het samenwerken met andere afdelingen om de efficiëntie van informatiestromen te verbeteren.
 • Het bieden van training en ondersteuning aan medewerkers op het gebied van informatiemanagement en technologie.
Werken als Informatiemanager - DataJobs.nl
Functieprofiel van een Informatiemanager

Een typisch functieprofiel van een Informatiemanager omvat:

 • Een relevante academische opleiding, zoals informatiemanagement, informatietechnologie, bedrijfskunde of een gerelateerd vakgebied.
 • Ervaring met informatiemanagement, informatiesystemen en -technologieën.
 • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, om complexe informatiemanagementkwesties uit te leggen aan verschillende belanghebbenden.
 • Kennis van en ervaring met verschillende informatiesystemen en -technologieën, zoals ERP-systemen, CRM-software en cloud computing.
Wat verdient een Informatiemanager
Een Informatiemanager met ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 6.000,- en € 9.000,- per maand.
Carrièrepad en groeimogelijkheden als Informatiemanager
Een carrière als Informatiemanager biedt tal van groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring opdoet en je expertise op het gebied van informatiemanagement verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals Chief Information Officer (CIO) of Chief Technology Officer (CTO). Je kunt je ook specialiseren in een bepaald domein, zoals data management, IT-beveiliging of projectmanagement.
Informatiemanager - DataJobs.nl
Opleiding en certificering voor Informatiemanagers
Om succesvol te zijn als Informatiemanager is het belangrijk om continu te investeren in je kennis en vaardigheden. Naast een relevante academische opleiding zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je expertise op het gebied van informatiemanagement verder uit te breiden. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

Certified Information Systems Manager (CISM)

Deze certificering richt zich op het beheren, ontwerpen en beoordelen van informatiesystemen en -beveiliging.

Project Management Professional (PMP)

Deze certificering richt zich op projectmanagementvaardigheden, die nuttig kunnen zijn bij het implementeren van informatiemanagementstrategieën en -systemen.

ITIL Foundation

Deze certificering richt zich op de best practices voor IT-servicemanagement en kan waardevol zijn bij het beheren van informatiesystemen en -infrastructuren.
Informatiemanager - DataJobs.nl
Door het volgen van deze cursussen en het behalen van certificeringen toon je aan potentiële werkgevers en klanten dat je over de nodige kennis en expertise beschikt om succesvol te zijn als Informatiemanager en bij te dragen aan de effectieve en efficiënte informatiestromen binnen hun organisaties.
Netwerken en brancheorganisaties
Tenslotte is het belangrijk om actief betrokken te blijven bij de informatiemanagementcommunity en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends op het gebied van informatiemanagement. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals de Association for Information Systems (AIS) of de Association for Information and Image Management (AIIM), het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere Informatiemanagers en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied. Bovendien zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar Informatiemanagers en professionals op het gebied van informatiemanagement ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
Informatiemanager - DataJobs.nl
Vacatures voor Informatiemanagers
Bekijk hier alle actuele vacatures op DataJobs.nl