STEM
STEM – waar staat het voor?

In de categorie ‘hoe zat het ook al weer?’ vandaag even een korte uitleg bij het begrip STEM.

STEM is een Engels acroniem voor Science, Technology, Engineering en Mathematics.

STEM

STEM wordt gebruikt als verzamelbegrip voor de academische gebieden Wetenschap, Technologie, Techniek en Wiskunde. In die zin is er een grote overlap van STEM met het begrip Bèta.

Ook in Nederland – en Vlaanderen – wordt steeds meer gebruik gemaakt van het Engelse acroniem STEM. Let maar eens op; je ziet het steeds vaker in nieuwsberichten, blogs en artikelen voorbij komen.

STEM skills en de toekomstige arbeidsmarkt

De laatste jaren zien we ook dat STEM skills steeds vaker benoemd worden in de context van de toekomstige arbeidsmarkt. Er zijn wereldwijd diverse initiatieven gaande waarbij kinderen klaar worden gestoomd voor zogenaamde ‘STEM careers‘.

Meer dan de helft van die kinderen zal waarschijnlijk in een baan gaan werken die nu nog niet bestaat. De verwachting is echter wel dat een opleiding in: Wetenschap, Technologie, Techniek en Wiskunde ook in de toekomst goede baanmogelijkheden zal blijven bieden.

In de toekomst zullen we namelijk nóg meer te maken krijgen met zaken als Artificial Intelligence, Machine Learning en andere geavanceerde technologieën. STEM skills zorgen ervoor dat je als werknemer mee kunt blijven gaan in deze ontwikkelingen.

Human skills

Toch hoop ik dat belangrijke ‘human skills’ zoals: liefde, creativiteit, emotie en empathisch vermogen door al deze Bèta en STEM skills niet ondergesneeuwd raken. Want die menselijke vaardigheden zijn minstens even belangrijk. Net als de Alfa en Gamma wetenschappen. Want onze ‘stem’ mag in de toekomst niet verloren gaan, toch?

Volg onze DataJobs.nl groep op LinkedIn:

Ook een vacature aanmelden op DataJobs.nl? Dat kan hier.

Raymond te Veldhuis

DataJobs.nl

 

26/06/2020
Raymond te Veldhuis
geen reacties