Alfa, Bèta en Gamma
Alfa, Bèta en Gamma – Hoe zat het ook al weer?

In de categorie ‘hoe zat het ook al weer?’ vandaag even een korte uitleg bij de opleidingsrichtingen: alfa, bèta en gamma.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf ook even een korte opfriscursus nodig had op dit gebied.

Zeker toen ik vandaag geconfronteerd werd met het begrip gamma. Het was nog net niet zo ver dat ik daarbij dacht aan een opleiding speciaal voor bouwmarkten of iets dergelijks. Maar enige uitleg was wel zeer welkom.

Natuurlijk weten jullie wél allemaal precies hoe het zit maar hieronder toch nog even de driedeling met daarbij een korte uitleg en voorbeelden:

Alfawetenschappen

Bestuderen de producten van menselijk handelen.
Bijvoorbeeld geschiedenis, taalkunde en letterkunde.

Bètawetenschappen

Bestuderen de niet-menselijke natuur.
Zoals natuurkunde, biologie, wiskunde en informatica.

Gammawetenschappen

Bestuderen het menselijk handelen.
Voorbeelden van gammawetenschappen zijn psychologie, sociologie en economie.

Dataspecialisten
Als we kijken naar dataspecialisten dan ligt de nadruk momenteel erg op de bètawetenschappen. Hier vind je de ‘number crunchers’ en ‘cijferfetisjisten’.

Toch moeten we niet vergeten dat alfawetenschappen en gammawetenschappen ook erg belangrijk zijn in het werken met data. Daarbij analyseren – met name de WO studenten van deze studies – zich in hun onderzoeken ook helemaal suf!

Als we kijken naar alfawetenschappen dan zijn geschiedenis, taalkunde en letterkunde belangrijk om data te ‘begrijpen’. Zeker in een bepaalde context.

Studie van menselijk gedrag, gammawetenschappen, is ook erg belangrijk in relatie tot data. Want misschien hebben we alle data en kunnen we deze analyseren. Het heeft weinig waarde als je het niet koppelt aan het voorspellen of verklaren van gedrag.

Volg onze DataJobs.nl groep op LinkedIn:

Bekijk hier onze kennisbank en carrièregids voor data en analytics specialisten.

Een vacature delen met ons netwerk? Dat kan hier.

Raymond te Veldhuis
DataJobs.nl

 

31/03/2017
Raymond te Veldhuis
geen reacties