Werken als Supply Chain Analyst

Een Supply Chain Analyst (SCA) speelt een cruciale rol binnen organisaties die hun supply chain processen willen optimaliseren en efficiëntie willen verhogen. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het analyseren, ontwikkelen en implementeren van supply chain-strategieën om de operationele prestaties te verbeteren en kosten te verlagen. Het salaris van Supply Chain Analysts kan variëren, afhankelijk van de industrie, functieomschrijving en vaardigheden.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Wat doet een Supply Chain Analyst
Supply Chain Analysts zijn experts op het gebied van het analyseren en optimaliseren van supply chain-processen. Ze helpen organisaties bij het identificeren van knelpunten en verbeterpunten binnen de supply chain en ontwikkelen strategieën en oplossingen om deze te verhelpen.

Hun taken omvatten onder meer:

 • Het analyseren van supply chain-gegevens en het identificeren van trends, knelpunten en verbetermogelijkheden.
 • Het ontwikkelen en implementeren van supply chain-strategieën en -processen.
 • Het optimaliseren van voorraadniveaus, transportkosten en doorlooptijden.
 • Het samenwerken met leveranciers, klanten en interne afdelingen om supply chain-prestaties te verbeteren.
 • Het monitoren en evalueren van supply chain KPI's en het rapporteren van de prestaties aan het management.
 • Het identificeren en implementeren van best practices op het gebied van supply chain management.
Werken als Supply Chain Analyst - DataJobs.nl
Functieprofiel van een Supply Chain Analyst

Een typisch functieprofiel van een Supply Chain Analyst omvat:

 • Een relevante academische opleiding, zoals bedrijfskunde, logistiek, supply chain management of een gerelateerd vakgebied.
 • Ervaring met supply chain management, logistiek of operations.
 • Kennis van supply chain-processen, -strategieën en -technologieën.
 • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, om complexe supply chain-kwesties op een begrijpelijke manier uit te leggen aan verschillende belanghebbenden.
 • Kennis van en ervaring met supply chain-analysetools, zoals SAP APO, Oracle SCM Cloud, JDA Software of Infor Nexus.
Wat verdient een Supply Chain Analyst
Een Supply Chain Analyst met enkele jaren ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 3.500,- en € 5.000,- per maand, met maxima rond € 7.000,-.
Carrièrepad en groeimogelijkheden als Supply Chain Analyst
Een carrière als Supply Chain Analyst biedt tal van groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring opdoet en je expertise op het gebied van supply chain management verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals Supply Chain Manager, Operations Manager of Director of Supply Chain. Je kunt je ook specialiseren in een bepaald domein, zoals inkoop, productie, distributie of transport.
Supply Chain Analyst - DataJobs.nl
Opleiding en certificering voor Supply Chain Analysts
Om succesvol te zijn als Supply Chain Analyst, is het belangrijk om continu te investeren in je kennis en vaardigheden. Naast een relevante academische opleiding, zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je expertise op het gebied van supply chain management verder uit te breiden. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

APICS Certified Supply Chain Professional (CSCP)

Deze certificering richt zich op de methoden, tools en technieken die nodig zijn om effectief supply chain management te implementeren en te onderhouden.

Institute for Supply Management (ISM) Certified Professional in Supply Management (CPSM)

Deze certificering richt zich op de principes en praktijken van supply management, inclusief het beheer van supply chain-processen.

Supply Chain Operations Reference (SCOR-P) Endorsement

Deze certificering is gebaseerd op het SCOR-model en biedt een gestandaardiseerde aanpak voor het meten, verbeteren en optimaliseren van supply chain-processen.
Supply Chain Analyst - DataJobs.nl
Door het volgen van deze cursussen en het behalen van certificeringen, toon je aan potentiële werkgevers en klanten dat je over de nodige kennis en expertise beschikt om succesvol te zijn als Supply Chain Analyst en bij te dragen aan de optimalisatie van hun supply chain-processen.
Netwerken en brancheorganisaties
Tenslotte is het belangrijk om actief betrokken te blijven bij de supply chain management community en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends op het gebied van supply chain management. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals de Association for Supply Chain Management (ASCM) of de Council of Supply Chain Management Professionals (CSCMP), het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere Supply Chain Analysts en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied. Bovendien zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar Supply Chain Analysts en professionals op het gebied van supply chain management ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
Supply Chain Analyst - DataJobs.nl
Vacatures voor Supply Chain Analysts
Bekijk hier alle actuele vacatures op DataJobs.nl