Werken als Supply Chain Analyst

Een Supply Chain Analyst analyseert en optimaliseert de logistieke processen binnen een organisatie om efficiëntie te verhogen en kosten te verlagen. Een Supply Chain Analyst (SCA) speelt een cruciale rol binnen organisaties die hun supply chain processen willen optimaliseren en efficiëntie willen verhogen. Het salaris van Supply Chain Analysts kan variëren, afhankelijk van de industrie, functieomschrijving en vaardigheden.

Deze functie is gerelateerd aan de functies Operations Research Analyst, Business Analist en Proces Analist.

Meer weten over alle mogelijke functies in data en analytics? Bekijk dan hier onze uitgebreide beroepengids. Voor alle actuele vacatures kijk hier.

Supply Chain Analyst - DataJobs.nl
Wat doet een Supply Chain Analyst
Supply Chain Analysts zijn experts op het gebied van het analyseren en optimaliseren van supply chain-processen. Ze helpen organisaties bij het identificeren van knelpunten en verbeterpunten binnen de supply chain en ontwikkelen strategieën en oplossingen om deze te verhelpen.

Hun taken omvatten onder meer:

 • Het analyseren van supply chain-gegevens en het identificeren van trends, knelpunten en verbetermogelijkheden.
 • Het ontwikkelen en implementeren van supply chain-strategieën en -processen.
 • Het optimaliseren van voorraadniveaus, transportkosten en doorlooptijden.
 • Het samenwerken met leveranciers, klanten en interne afdelingen om supply chain-prestaties te verbeteren.
 • Het monitoren en evalueren van supply chain KPI's en het rapporteren van de prestaties aan het management.
 • Het identificeren en implementeren van best practices op het gebied van supply chain management.
Werken als Supply Chain Analyst - DataJobs.nl
Functieprofiel van een Supply Chain Analyst

Een typisch functieprofiel van een Supply Chain Analyst omvat:

 • Een relevante academische opleiding, zoals bedrijfskunde, logistiek, supply chain management of een gerelateerd vakgebied.
 • Ervaring met supply chain management, logistiek of operations.
 • Kennis van supply chain-processen, -strategieën en -technologieën.
 • Sterke analytische en probleemoplossende vaardigheden.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, om complexe supply chain-kwesties op een begrijpelijke manier uit te leggen aan verschillende belanghebbenden.
 • Kennis van en ervaring met supply chain-analysetools, zoals SAP APO, Oracle SCM Cloud, JDA Software of Infor Nexus.
Wat doet een Supply Chain Analyst - DataJobs.nl
Welke tools gebruikt een Supply Chain Analyst

ERP-systemen (Enterprise Resource Planning)

Dit zijn uitgebreide softwarepakketten die bedrijven gebruiken om hun dagelijkse activiteiten te beheren, waaronder supply chain-activiteiten. Populaire ERP-systemen zijn bijvoorbeeld SAP, Oracle en Microsoft Dynamics. Deze systemen integreren verschillende bedrijfsfuncties in één compleet systeem om informatie te stroomlijnen over de gehele organisatie.

Data-analyse en visualisatietools

Data speelt een cruciale rol in supply chain-analyse. Tools zoals Microsoft Excel, Tableau, Power BI en Qlikview helpen analisten bij het organiseren, analyseren en visualiseren van gegevens om inzichten en trends te identificeren.

Voorspellende analyse- en forecastingtools

Deze tools, zoals IBM SPSS, SAS, en Python met libraries zoals Pandas en Scikit-Learn, helpen analisten bij het voorspellen van toekomstige vraag- en aanbodtrends op basis van historische gegevens en statistische algoritmen.

Supply Chain Management (SCM) software

Deze tools zijn specifiek ontworpen om supply chain-activiteiten te beheren. Voorbeelden hiervan zijn JDA Software en Infor SCM. Ze helpen bij het beheren van voorraad, planning, inkoop, productie, distributie en andere logistieke processen.

Projectmanagementtools

Supply Chain Analysts werken vaak aan verschillende projecten tegelijk. Tools zoals Trello, Asana, Jira, en Microsoft Project kunnen hen helpen bij het beheren van hun werkzaamheden.

Process mapping en workflow tools

Deze tools, zoals Visio en Lucidchart, helpen analisten bij het visueel weergeven van processen, wat helpt bij het identificeren van inefficiënties en mogelijke verbeterpunten.
Werken als Supply Chain Analyst 2 - DataJobs.nl
Een dag in het leven van een Supply Chain Analyst
Een Supply Chain Analyst brengt de gehele toeleveringsketen in kaart en optimaliseert deze door middel van datagedreven inzichten. Een gemiddelde dag bestaat uit het verzamelen, verwerken en analyseren van data over productstromen, voorraden, transportkosten en levertijden. Met behulp van diverse analytische tools en software identificeert de analist knelpunten en mogelijkheden voor efficiëntieverbetering. Vaak werkt de analist nauw samen met teams uit inkoop, productie, distributie en verkoop om geïnformeerde beslissingen te nemen. Communicatie is cruciaal, want de bevindingen en aanbevelingen moeten helder worden overgebracht aan besluitvormers. Naast het analyseren van bestaande processen is de Supply Chain Analyst ook betrokken bij het ontwerpen en implementeren van nieuwe processen en strategieën, met als doel de supply chain te optimaliseren en de bedrijfsresultaten te verbeteren.
Werken als Supply Chain Analyst 3 - DataJobs.nl
Wat verdient een Supply Chain Analyst
Een Supply Chain Analyst met enkele jaren ervaring kan een salaris verwachten tussen de € 4.000,- en € 5.500,- per maand, met maxima rond € 7.500,-.
Carrièrepad en groeimogelijkheden als Supply Chain Analyst
Een carrière als Supply Chain Analyst biedt tal van groeimogelijkheden. Naarmate je ervaring opdoet en je expertise op het gebied van supply chain management verder ontwikkelt, kun je doorgroeien naar meer senior of leidinggevende functies, zoals Supply Chain Manager, Operations Manager of Director of Supply Chain. Je kunt je ook specialiseren in een bepaald domein, zoals inkoop, productie, distributie of transport.
Werken als Supply Chain Analyst 4 - DataJobs.nl
Opleiding en certificering voor Supply Chain Analysts
Om succesvol te zijn als Supply Chain Analyst, is het belangrijk om continu te investeren in je kennis en vaardigheden. Naast een relevante academische opleiding, zijn er diverse certificeringen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je expertise op het gebied van supply chain management verder uit te breiden. Enkele populaire certificeringen en cursussen zijn:

APICS Certified Supply Chain Professional (CSCP)

Deze certificering richt zich op de methoden, tools en technieken die nodig zijn om effectief supply chain management te implementeren en te onderhouden.

Institute for Supply Management (ISM) Certified Professional in Supply Management (CPSM)

Deze certificering richt zich op de principes en praktijken van supply management, inclusief het beheer van supply chain-processen.

Supply Chain Operations Reference (SCOR-P) Endorsement

Deze certificering is gebaseerd op het SCOR-model en biedt een gestandaardiseerde aanpak voor het meten, verbeteren en optimaliseren van supply chain-processen.
Werken als Supply Chain Analyst 5 - DataJobs.nl
Door het volgen van deze cursussen en het behalen van certificeringen, toon je aan potentiële werkgevers en klanten dat je over de nodige kennis en expertise beschikt om succesvol te zijn als Supply Chain Analyst en bij te dragen aan de optimalisatie van hun supply chain-processen.
Netwerken en brancheorganisaties

ASCM of CSCMP

Tenslotte is het belangrijk om actief betrokken te blijven bij de supply chain management community en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, best practices en trends op het gebied van supply chain management. Dit kan worden bereikt door lid te worden van brancheorganisaties, zoals de Association for Supply Chain Management (ASCM) of de Council of Supply Chain Management Professionals (CSCMP), het bijwonen van conferenties en seminars, en het opbouwen van een professioneel netwerk met andere Supply Chain Analysts en professionals in de industrie. Door actief betrokken te blijven, vergroot je niet alleen je kennis en vaardigheden, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en kansen op carrièregroei binnen het vakgebied.

Online

Bovendien zijn er tal van online forums, LinkedIn-groepen en andere sociale mediaplatforms waar Supply Chain Analysts en professionals op het gebied van supply chain management ervaringen, kennis en inzichten kunnen delen. Deze platforms bieden ook mogelijkheden om te netwerken en contacten te leggen met gelijkgestemde professionals, wat kan leiden tot samenwerkingsmogelijkheden, het delen van best practices en toegang tot nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.
Werken als Supply Chain Analyst 6 - DataJobs.nl
Impact en maatschappelijke relevantie
Een Supply Chain Analyst speelt een cruciale rol in het optimaliseren van productie- en distributieprocessen, wat directe gevolgen heeft voor de economie, het milieu en de consumenten. Door de bevoorradingsketens te analyseren en te verbeteren, dragen ze bij aan een efficiënter gebruik van middelen, wat leidt tot kostenbesparingen en een vermindering van verspilling. Deze optimalisaties kunnen helpen bij het verminderen van de CO2-voetafdruk van bedrijven en het promoten van duurzamere praktijken. Maatschappelijk gezien zorgt hun werk voor een stabielere toevoer van goederen, wat bijdraagt aan prijsstabiliteit en beschikbaarheid voor consumenten. In tijden van crisis, zoals een pandemie of natuurramp, wordt hun expertise essentieel om verstoringen in de bevoorradingsketen te minimaliseren en te zorgen voor een continue beschikbaarheid van essentiële goederen voor de samenleving.
Case Study: De Rol van Supply Chain Analyst bij TechFusion Corp.

Achtergrond

TechFusion Corp., een toonaangevende fabrikant van technologische gadgets, merkte dat er frequente vertragingen waren in hun supply chain, wat resulteerde in voorraadtekorten en gemiste verkoopkansen.

Aanpak

Een recent aangestelde Supply Chain Analyst begon met het verzamelen en analyseren van data uit verschillende stadia van de supply chain. Met behulp van geavanceerde analytics tools identificeerde hij knelpunten in het inkoop- en distributieproces.

Oplossing

Door zijn analyses kon de Supply Chain Analyst wijzigingen voorstellen in de bestelroutines en een betere coördinatie tussen productie en distributiecentra. Hij introduceerde ook een real-time monitoring systeem om de voorraadniveaus efficiënt te beheren.

Resultaat

Dankzij deze interventies verminderde TechFusion Corp. hun vertragingen met 40% en verhoogde de productbeschikbaarheid met 25%, wat leidde tot tevreden klanten en een significante stijging in de omzet.
Vacatures voor Supply Chain Analysts
Bekijk hier alle actuele vacatures op DataJobs.nl