Data Scientist, Data Analist of toch Data Engineer?
Data Scientist, Data Analist of toch Data Engineer?

Wie doet wat met data? En waarom? Ben je nu een data scientist, data analist of toch een data engineer? Met onze nieuwe carrièregids voor data & analytics specialisten wijzen wij je de weg in deze verwarrende arbeidsmarkt.

Data science heeft zich ontwikkeld tot dé data hype van zakelijk Nederland. Elke loodgieter, visboer en espressobar is tegenwoordig druk bezig z’n business te optimaliseren met ETL-pijplijnen, neurale netwerken en andere unsupervised learning modellen. Zonder big data en AI zijn bedrijven op voorhand gedoemd te falen. Toch?

Zoals met alle buzz-woorden zijn veel mensen er erg druk mee zonder precies te weten waar het over gaat. Zo wordt iedereen die ook maar een beetje met data werkt uitgescholden voor data scientist en noemen we statistische berekeningen tegenwoordig al AI-algoritmes. Dit schept een hoop onduidelijkheid.

We zoeken een Data Scientist! Of toch niet?

Bij DataJobs horen we vaak van organisaties dat ze op zoek zijn naar een data scientist. Maar na een beetje doorvragen blijkt vaak dat deze organisaties niet het profiel van een data scientist nodig hebben maar dat ze eigenlijk zoeken naar een data analist of data engineer. Dit is niet gek, want voor iemand die weinig met data doet is een flinke hoeveelheid data intimiderend en data science is nu eenmaal een buzz-woord en daarom het eerste waar men aan denkt. Niet alleen werkgevers zijn schuldig aan deze verwarring. We komen ook vaker freelancers of werkzoekenden tegen die zichzelf in de markt willen zetten als data scientist of data engineer, maar het profiel hebben van een data analist.

Carrièregids voor data & analytics specialisten

Met onze nieuwe carrièregids voor data & analytics specialisten willen we duidelijkheid scheppen in deze chaos en het landschap van data specialisten inzichtelijk maken voor HR-professionals, werkzoekenden en (afstuderende) studenten. Ben je op zoek naar een data professional of lijkt een carrière als data specialist je leuk, klik dan hier voor de carrièregids voor data & analytics specialisten. Deze gids zal telkens worden uitgebreid met nieuwe informatie.

Ben je op zoek naar een baan of opdracht als data specialist? Bekijk dan hier de actuele mogelijkheden.

Of ben je als organisatie op zoek naar een….tsja….wat precies? Bestudeer dan eerst onze carrièregids en laat je vacature of interim opdracht daarna zien op DataJobs.

21/03/2023
Raymond te Veldhuis
geen reacties