data-driven startups
Wat is een startup? – Vijf data-driven startups uit Nederland

Wat is een startup? In dit blog lees je de definitie. Ook laat ik vijf Nederlandse bedrijven zien die we met recht data-driven startups mogen noemen.

Het is al jaren een magisch woord in het bedrijfsleven: ‘startup’. Maar wat is het eigenlijk? Veel mensen denken dat ieder klein, startend bedrijfje een startup is. Vooral als het ‘iets’ met technologie doet.

Ook zie ik veel ondernemers die zich trots: ‘startup owner’ noemen. Ze gebruiken het als een soort geuzennaam. En de medewerkers noemen zich ‘growth hacker’. Afijn, er zijn inmiddels genoeg blogs geschreven over grappige functietitels. Maar daar gaat het nu niet om.

Want ik wil het met jullie graag hebben over enkele interessante Nederlandse ‘data-driven startups’ (om het even in goed Nederlands te verwoorden…).

Definitie van startup

Wat is dan wel een startup?

Dit zegt de Kamer van Koophandel erover op haar site (bron: ondernemersplein.kvk.nl/startups)

“Kort gezegd is een startup een bedrijf met een vernieuwend idee waarbij een schaalbaar en herhaalbaar product of dienst gemaakt wordt, vervaardigd door middel van nieuwe technologie.

Met schaalbaar en herhaalbaar wordt bedoeld dat het product één keer wordt gemaakt en steeds opnieuw kan worden verkocht. Het is gemakkelijker en goedkoper om niet voor elke afnemer een ander product te maken.”

Bij een startup zijn dus vooral: innovatie, schaalbaarheid en ambitie de belangrijke factoren.

5 Nederlandse data-driven startups

Hieronder 5 Nederlandse ‘data-driven’ bedrijven die zich met recht ‘startup’ mogen noemen. Houd deze 5 namen in de gaten! (bron: Quote)

Bridgefund

Datagedreven kredietverstrekking. Het bedrijf gebruikt AI en machine learning om (financiële) data te controleren. Website: Bridgefund

Dashmote

Marketing Intelligence, data-analyse met kunstmatige intelligentie. Website: Dashmote

Contexta360

Analyse van gesproken taal (telefoongesprekken) met kunstmatige intelligentie. Website: Contexta360

Hiber

Een communicatienetwerk in de ruimte (satellieten). Bouwt aan een infrastructuur in de ruimte voor het Internet of Things (IoT). Website: Hiber

Objectiv

Besluitvormingssoftware met AI. Het bedrijf levert een systeem dat bedrijven via kunstmatige intelligentie helpt uit te vinden welke producten ze het beste kunnen ontwikkelen. Website: Objectiv

Pacmed

AI voor beslissingsondersteuning in de zorg. Het werkt o.a. aan een beslissingsalgoritme om artsen op de intensive care te helpen besluiten of een patiënt naar een gewoon ziekenhuisbed mag. Website: Pacmed

Volg ons via LinkedIn, Facebook of Twitter en blijf op de hoogte van alle vacatures voor dataspecialisten.

Ook een vacature aanmelden op DataJobs.nl? Dat kan hier.

Raymond te Veldhuis

CheckData en DataJobs.nl

28/01/2020
Raymond te Veldhuis
geen reacties