Tien tips voor de startende blogger

Regelmatig bloggen is een geweldige manier om jezelf neer te zetten als professional. Daarbij scherpt het je vaardigheden aan, verbreedt het je kijk op zaken, vergroot het je netwerk en is het gewoon leuk om te doen. Een gratis blog is zo gestart. Dus er is geen excuus! In dit blog geef ik je tien tips om je op weg te helpen.

Het verschil tussen een blog die online verschijnt en iets dat je voor jezelf in je tekstverwerker schrijft, is het simpele feit dat je lezers zult hebben. Lezers die je volgen, informeren, uitdagen en energie geven.

10 tips om je op weg te helpen bij het bloggen:

1. Trek je niks aan van (eventuele) negativiteit

Dit is waarschijnlijk het belangrijkste punt. Het maakt niet uit wat de negatieve mensen – als die er al zijn – denken, zeggen of schrijven. Sta open voor kritiek, maar alleen als je er echt van kunt leren. Schrijf vooral met je positieve lezers in gedachten. Dat zijn degenen die je energie geven.

2. Schrijf ‘evergreen content’

Schrijf niet alleen over hyper actuele zaken maar ook over dingen die de tand des tijds zullen doorstaan. Op die manier zullen mensen naar je blog blijven terugkomen. De informatie blijft relevant.

3. Schrijf over iets wat je leuk vindt

Wanneer je schrijft over iets waar je van houdt zullen mensen het merken. Je zal het zelf merken! Schrijf over dingen waar je over kan blijven praten. Je enthousiasme zal in de tekst doorschijnen en mensen zullen het het leuk vinden.

4. Laat het rijpen

Laat je tekst rijpen. Als je iets hebt geschreven, zet het dan niet meteen online. Zet het in plaats daarvan even opzij. Ga er vervolgens weer naar terug en lees het opnieuw. Waarschijnlijk zal je enkele zeer nuttige wijzigingen aanbrengen die de tekst beter of gemakkelijker leesbaar maken. Zet het dan pas online.

5. Maak aantekeningen

Gedurende de dag zal je waarschijnlijk dingen zien of horen die je zullen inspireren. Of krijg je opeens een briljante ingeving. Schrijf het onmiddellijk op, bijvoorbeeld in de notitie app van je smartphone. Op die manier kan je het later in een van je blogs gebruiken. Als je dit niet doet dan verdwijnt je briljante idee en is het voor altijd verloren. Zonde!

6. Raak geïnspireerd

Lees veel andere blogs van mensen die je inspireren. Praat met interessante mensen. Bekijk documentaires, lees boeken en artikelen, ga naar beurzen en laat je inspireren! Je zult nooit een tekort aan onderwerpen hebben voor je blog.

7. Maak het persoonlijk

Schrijf over jezelf. Vanuit jouw standpunt. Dat is wat de aandacht van mensen trekt en ze geïnteresseerd houdt. Meestal volgen ze jou en niet je blog.

8. Let op de lay-out

Zorg dat je tekst er prettig is en goed leesbaar is. Kies een goede achtergrond en een goed lettertype. Knip de tekst op in stukken die gemakkelijk te verteren zijn.

9. Begin gewoon met schrijven

Staar je al uren naar dat witte scherm? Niet doen! De tijd van de mechanische typemachines ligt al een tijd achter ons. Begin gewoon te typen en maak je geen zorgen over de fouten, volgorde en lay-out. Zorg gewoon dat wat je in gedachten hebt op dat scherm belandt. Waarschijnlijk verwijder je de helft van wat je hebt geschreven, maar dat is geen probleem.

10. Schrijf met het helpen van anderen in gedachten

Zoals ik in het eerste punt al zei: schrijf altijd met je (positieve) lezers in gedachten. Hoe kan je ze helpen? Wat hebben ze nodig? Heb altijd de intentie om ze te helpen met je blog.

Veel plezier met bloggen! Ik lees graag met je mee.

Raymond te Veldhuis

DataJobs.nl & CheckData

11/07/2018
Raymond te Veldhuis
geen reacties