Is Remote Working de oplossing voor schaars talent?

Het vinden van het juiste talent is tegenwoordig de grootste uitdaging van succesvolle ICT organisaties. Hoe gaan zij hier mee om? Inspirerend is het verhaal van WordPress ontwikkelaar Automattic.
 

De organisatie achter WordPress

Automattic is de organisatie achter het populaire WordPress. Dat is een open-source content management systeem (CMS) wat veel wordt gebruikt om internetsites te ontwikkelen.

De visie van WordPress is om uitgeven te democratiseren zodat iedereen met een verhaal dit kan vertellen ongeacht inkomen, gender, politieke overtuiging, taal of plek op de wereld. Ze zijn fervent aanhanger van het open source principe.

Op dit moment gebruikt maar liefst 27,5% van de 10 miljoen belangrijkste websites ter wereld WordPress. Met zo’n 60 miljoen websites is dat verreweg het meest populaire website management systeem. Bijzonder is hoe ze die klus klaren met maar 616 werknemers in dienst.

Onderstaand staatje laat zien hoe dit zich verhoudt met andere bedrijven  die leven van websitebezoek.

Bron: Automattic / WordPress

Automattic is een succesvolle, sterk groeiende ICT organisatie die een enorme uitdaging zou moeten hebben met het invullen van vacatures met schaars ICT talent.

Toch krijgen ze het voor elkaar. Het is boeiend om te horen welke keuzes ze hier in hebben gemaakt en hoe ze hier succesvol in zijn.

Gedistribueerde organisatie

Bron: Automattic / WordPress

De sleutel zit hem in het feit dat ze hebben gekozen om te werken als een gedistribueerde organisatie. Automattic werknemers (ze noemen ze Automatticians) werken namelijk óveral ter wereld. Inmiddels hebben ze 616 werknemers in dienst in 57 landen die maar liefst 80 verschillende talen spreken.

Remote Working

Iedereen werkt vanaf de locatie die hij of zij kiest: remote working. Een ander groot voordeel: door de geografische spreiding zijn ze 24/7 actief. Ondertussen werken ze samen via blogs, private chat rooms en Slack.

Bij Automattic maakt het niet uit hoeveel uren je er in steekt: alles draait om het resultaat.

Global Meetup

Bron: Automattic / WordPress

Automattic organiseert ieder jaar een bijeenkomst van zeven dagen: een Global Meetup waarbij iedereen bij elkaar komt om banden te smeden. Daar zoeken ze meestal een mooie plek voor uit zoals: San Francisco, California; La Paz, Mexico; Seaside, Florida; Budapest, Hungary; Santa Cruz, California of Whistler, Canada.

Daarnaast komen aparte teams wel vaker bij elkaar op bepaalde plekken ter wereld. Als je bij Automattic gaat werken moet je er sowieso rekening mee houden dat je drie tot vier weken per jaar aan het reizen bent.

Voorwaarden

Bron: Automattic / WordPress

Wat moet je als gedistribueerde organisatie allemaal regelen voor je werknemers? Automattic biedt als voorwaarden onder andere: een open vakantiebeleid (geen vast aantal vakantiedagen per jaar), vergoeding om een goede werkplek in te richten, de nodige hardware, verzekeringen, vergoeding voor alle reiskosten wereldwijd, open ouderschapsverlof (als je meer dan 12 maanden bij Automattic werkt krijg je volledig doorbetaald) en om de vijf jaar een betaalde sabbatical van drie maanden.

Wat zijn de nadelen?

Is dit dan de oplossing voor succesvolle Nederlandse ICT organisaties? Ik ken er een paar die er al mee werken. Het belangrijkste wat wordt gemist is het ‘dagelijkse praatje bij de koffieautomaat’. Natuurlijk mis je ook veel van wat er allemaal op de werkvloer speelt. Maar is dat onoverkomelijk?

Ik ben benieuwd. Wie kan er succesvolle voorbeelden noemen van remote working bij Nederlandse organisaties?

Raymond te Veldhuis

CheckData & DataJobs.nl

06/10/2017
Raymond te Veldhuis
geen reacties