DataJobs blog Infographic Q2 - 2020
Hoop en veerkracht – DataJobs.nl Infographic Q2

De Infographic over het tweede kwartaal schept een beeld waar hoop en veerkracht uit spreekt. Maar is die hoop terecht?

Bij DataJobs.nl houden we van het visualiseren van data. Om daarmee de weg te wijzen in de wereld van data vacatures en data specialisten. Drie maanden geleden brachten we de allereerste DataJobs.nl Infographic uit: een uniek visueel overzicht van de vacatures voor data specialisten in Nederland.

COVID-19

We voorspelden drie maanden geleden al dat de Infographic over het tweede kwartaal van dit jaar er heel anders uit zou komen te zien. Een paar weken eerder was de ‘intelligente lockdown’ vanwege COVID-19 in Nederland namelijk een feit.

Onze voorspelling kwam uit. De Infographic over het tweede kwartaal (download de PDF via de link) ziet er inderdaad heel anders uit. Toch schept het ook een beeld waar vooral veerkracht en (dus) hoop uit spreekt. Maar is die hoop terecht?

Business as usual?

We zien duidelijk een flinke dip in het aantal vacatures in april. In mei krabbelt het al een klein beetje op en in juni lijkt het bijna weer ‘business as usual’. Maar niet voor iedereen….

(Semi-) overheid

De gepubliceerde vacatures zijn namelijk vooral van (semi-) overheidsorganisaties en lijken alleen gericht op ervaren data specialisten. Starters (in het vakgebied) worden helemaal niet meer gezocht. En ook zien we bijvoorbeeld geen vacatures in het domein ‘Marketing Intelligence’. Een bewijs dat de ‘handel’ in Nederland momenteel niet goed loopt.

Wat betekent dit voor de data specialist?

Van ‘business as usual’ zal helaas voorlopig ook nog geen sprake zijn omdat we pas in het begin van de pandemie zitten. De vraag is even welke sectoren en beroepsgroepen het hardst geraakt gaan worden. Hoe lang gaat het allemaal duren? En in welke mate gaat een beroepsgroep waar schaarste heerst, zoals de ‘data specialist’ hier last van krijgen? Gaan we de komende tijd inderdaad zien dat ervaren data specialisten allemaal een plekje gaan vinden bij een (semi-) overheidsorganisatie?

Allemaal vragen die we volgend kwartaal waarschijnlijk beter kunnen beantwoorden.  Dan zien we ook of de piek die we in juni zien een tijdelijk gevolg was van vacatures die in april en mei ‘on hold’ waren gezet. Ook zien we dan of er weer kansen ontstaan voor startende data specialisten én of de ‘handel’ in Nederland weer een beetje gaat lopen.

Doe er je voordeel mee en deel de Infographic in je netwerk. Volg ons ook op LinkedIn zodat je automatisch op de hoogte blijft van de nieuwste vacatures voor data specialisten en de laatste nieuwtjes en inzichten.

Ook een vacature plaatsen op DataJobs.nl? Klik dan hier.

Groet,

Raymond te Veldhuis
DataJobs.nl

Hoe zag de Infographic van Q1 er ook alweer uit? Download hem hier.

07/07/2020
Raymond te Veldhuis
geen reacties