coding
Coding is cool – welke programmeertaal ga jij leren?

Programmeren heeft het stoffige imago al een tijdje van zich afgeschud. Leren programmeren is tegenwoordig erg populair. Dat is maar goed ook want coding is een belangrijke vaardigheid voor de toekomst. Maar welke programmeertalen zijn op dit moment belangrijk? En met welke moet jij beginnen? Lees verder!

Het vak en het ambacht programmeren hebben nog nooit zo veel aandacht gehad als in deze tijd. Coding is al lang niet meer voorbehouden aan alleen IT nerds. Dat beeld wat stamt uit bekende films uit de jaren ’80 of ’90 waarbij (meestal) jongens met een grote bril voorovergebogen achter een toetsenbord zitten te rammelen is gelukkig achterhaald. Films als ‘WarGames’, ‘The Net’ met vrouw(!) Sandra Bullock en mijn favoriet ‘Office Space’ schetsen nog een hopeloos ouderwets beeld van de IT rol.

Leren programmeren is al een tijdje ‘cool’. Sterker nog: volgens velen is het een absolute noodzaak wil je overleven op de toekomstige arbeidsmarkt.

Marketing technisch hebben ze het ook goed aangepakt. Want de saaie termen ’software development’, ‘programming’ of ’software engineering’ worden vervangen door het lekker in het gehoor liggende woord ‘coding’.

CoderDojo

Je wordt dus geen ‘programmeur’ maar ‘coder’. En je leert niet om te programmeren, nee je gaat bijvoorbeeld naar een ‘CoderDojo’ om een ‘coding ninja’ te worden. Wie wil dat nu niet?

Kinderen leren al op jonge leeftijd op een speelse manier programmeren. Of, nee ‘coden’. En ik durf zelfs te wedden dat zelfs je schoonmoeder achter haar iPad al stiekem aan het ‘coden’ is!

Wat zijn op dit moment de belangrijkste programmeertalen? Het bedrijf TIOBE brengt maandelijks de TIOBE index uit. Met een algoritme bepalen ze wat de ‘populairste’ programmeertaal is van dit moment. Het gaat daarbij niet om de kwaliteit van de taal of de daadwerkelijke populariteit onder programmeurs, maar om hoe vaak de diverse zoekmachines de taal op Internet tegen komen. Ach, het geeft in ieder geval een beeld en we kunnen trends in de gaten houden.

De belangrijkste programmeertalen van dit moment

1. Java
2. C
3. Python
4. C++
5. Visual Basic .NET
6. C#
7. JavaScript
8. PHP
9. SQL
10. Assembly language

(bron: TIOBE)

Java en Python

Het veelzijdige Java staat al jaren eenzaam bovenaan. Al is dat een lastige taal om als beginner mee te starten. Wat verder opvalt is dat Python – een taal die ook veel wordt gebruikt door dataspecialisten – gestaag aan een enorme opmars bezig is. En laat dat nu ook een prima ‘instaptaal’ zijn voor beginnende ‘coders’!

Elixir en Clojure

Als aanvulling wil ik nog vermelden dat ik zelf steeds vaker de talen: Elixir en Clojure tegen kom. De programmeurs die ik spreek geven daar hoog over op.

Houd dus die TIOBE index scherp in de gaten. En – als je nog niet programmeert – begin zelf dan eens met Python. Want voor je het weet is je schoonmoeder je voorbijgestreefd als ‘coding ninja’.

Raymond te Veldhuis

CheckData en DataJobs.nl

05/07/2019
Raymond te Veldhuis
geen reacties