Curriculum Vitae

De eerste indruk telt! Jouw cv dient als visitekaartje en moet perfect zijn. In de competitieve data analytics wereld is het belangrijk om je cv te optimaliseren en een goede indruk achter te laten bij potentiële werkgevers. Volg deze tips voor een perfect curriculum vitae, gericht op data en analytics specialisten, en solliciteer vol vertrouwen. In dit artikel delen we praktische inzichten en adviezen over het verbeteren van je data en analytics cv. Zo val je op tussen de rest en vergroot je jouw kans op succes.

Tevreden over het resultaat? Solliciteer hier dan naar je droombaan in data en analytics.

Voor meer handige informatie, bekijk hier onze uitgebreide carrièregids.

Verdiep je in de lezer
Jouw cv is bestemd voor een specifieke lezer of groep lezers. Voordat je begint met schrijven, verdiep je je in je doelgroep. Voor wie schrijf je het? Is het een formele of informele organisatie? In welke sector is de organisatie actief? Hoe presenteren ze zichzelf op hun website en hoe is de vacature opgesteld? Wat staat er over hun missie, visie en kernwaarden? Pas je schrijfstijl hierop aan en probeer je in te leven in de lezer van je cv. Houd er rekening mee dat een HR-persoon of recruiter gemiddeld 15 tot 30 seconden besteedt aan het scannen van je cv. Zorg er dus voor dat je cv beknopt, to-the-point, duidelijk, foutloos, prettig leesbaar en overzichtelijk is. Het is ook belangrijk dat jouw cv op een positieve manier opvalt. Test dit door je cv aan vrienden of familie te laten zien en vraag naar hun eerste indruk.
Curriculum Vitae - DataJobs.nl
Schrijf het cv naar de vacature toe
Pas je cv aan voor elke vacature waar je op solliciteert, zonder onwaarheden te vermelden. Dit kunnen slechts enkele woorden of zinnen zijn. Als je bijvoorbeeld leest dat de organisatie "Agile-minded" is, benadruk dan jouw ervaring of affiniteit met Agile op je cv.
Begin met een kort profiel
Schrijf een pakkend kort profiel van ongeveer vijf regels waarin je jezelf presenteert. Wie ben je, wat kun je en wat wil je? Leg, indien mogelijk, ook een duidelijke link met de vacature waarop je solliciteert. Plaats dit profiel bovenaan je cv.
Houd het beknopt
Dit is voor veel mensen lastig, maar probeer je cv tot maximaal enkele pagina's te beperken. Starters moeten hun cv tot maximaal drie pagina's beperken, terwijl ervaren professionals moeten streven naar maximaal twee tot drie pagina's. Focus op de werkervaring van de laatste vijf jaar en geef deze uitgebreid weer, terwijl je eerdere ervaring beknopt beschrijft. Schrijf je werkervaring op met zinnen als 'ik was verantwoordelijk voor...' en gebruik altijd de 'ik-vorm'. Probeer te schrijven volgens de STAR-methode (zie tip 11 voor meer uitleg over de STAR-methode).
Laat iets van jezelf zien
Vermeld aan het einde van je cv altijd iets over je hobby's of vrijetijdsbesteding. Dit zegt iets over jou als persoon en kan een blijvende indruk achterlaten bij de beoordelaar van je cv. Bovendien kan het fungeren als een leuke ijsbreker tijdens een eventueel sollicitatiegesprek.
Referenties
Heb je referenties? Vermeld deze dan op je cv, en zorg ervoor dat de referenten hiervan op de hoogte zijn. Zorg ook dat de referenties recent zijn en relevant voor de functie waarop je solliciteert.
Data en analytics cv tips - DataJobs.nl
Doe een laatste scan
Zorg dat je cv prettig leesbaar en volledig foutloos is. Spelfouten zijn enorme afknappers. Lees je cv meerdere keren door over een periode van enkele dagen en blijf eraan schaven. Gebruik de spellingchecker en laat je cv door anderen lezen. Zorg voor een goede, consistente lay-out met gelijke marges, consistente opsommingstekens en hetzelfde lettertype. Vermeld je opleidingen en werkervaring in omgekeerd chronologische volgorde, van nieuw naar oud.
Komt het overeen met je LinkedIn-profiel?
De meeste personen die je cv ontvangen, zullen je ook op LinkedIn bekijken. Maak het ze gemakkelijk door een link naar je LinkedIn-profiel op je cv te vermelden. Zorg ervoor dat je LinkedIn-profiel zoveel mogelijk overeenkomt met je cv, zodat er geen onnodige vraagtekens ontstaan.
Check het bestand dat je gaat mailen of uploaden
Let op het uiteindelijke bestand dat je gaat mailen of uploaden. Gebruik bij voorkeur een PDF-bestand of eventueel een MS-Word-document. Zorg ervoor dat het bestand niet onnodig groot is, wat irritatie kan veroorzaken bij de ontvanger. Let ook op het e-mailadres waarmee je de sollicitatie verzendt. Gebruik een net en zakelijk e-mailadres in plaats van een informeel of ongepast adres.
Benadruk je technische vaardigheden
Als data en analytics specialist is het belangrijk om je technische vaardigheden te benadrukken. Vermeld de programmeertalen, software en tools die je beheerst, evenals je ervaring met data-analyse, visualisatie en modellering. Geef specifieke voorbeelden van projecten waarin je deze vaardigheden hebt toegepast.
CV maken data en anaytics - DataJobs.nl
Gebruik de STAR-methode
De STAR-methode (Situatie, Taak, Actie, Resultaat) is een effectieve manier om je werkervaring te beschrijven en je prestaties te onderbouwen. Beschrijf eerst de situatie waarin je je bevond, de taak die je had, de actie die je hebt ondernomen en het resultaat dat je hebt bereikt. Dit helpt de lezer om een beter beeld te krijgen van je vaardigheden en de impact die je hebt gehad in eerdere functies.
Voorbeeld cv (alleen tekst)
 

Curriculum Vitae

 

Persoonlijke Gegevens

Naam: Petra Python Adres: Datadrivenweg 123, 1234 AB, Amsterdam Telefoonnummer: 012-3456789 E-mailadres: [email protected] Geboortedatum: 1 januari 1990 Nationaliteit: Nederlandse

Professionele Samenvatting

Ervaren Data en Analytics Professional met meer dan 8 jaar ervaring in het veld. Deskundig in het analyseren en interpreteren van complexe datasets, het ontwikkelen van data-analyseprocessen, en het leveren van inzichten die bedrijfsstrategieën ondersteunen. Bewezen succes in het verbeteren van operationele efficiëntie en het stimuleren van bedrijfsgroei door gebruik te maken van data-analyse.

Werkervaring

Senior Data Analyst | XYZ Corporation, Amsterdam | 2018 - Heden

 • Leidde een team van 5 data-analisten om complexe bedrijfsgegevens te analyseren en te interpreteren.
 • Ontwikkelde geavanceerde analysemodellen die hielpen bij het identificeren van trends en patronen.
 • Verbetert bedrijfsprocessen door het automatiseren van terugkerende taken en het integreren van nieuwe technologieën.

Data Analyst | ABC Company, Rotterdam | 2014 - 2018

 • Voerde diepgaande data-analyses uit om bedrijfsproblemen te identificeren en op te lossen.
 • Creëerde aangepaste data-analyse tools die de efficiëntie van het team verhoogden.
 • Werkte nauw samen met cross-functionele teams om bedrijfsbrede datastrategieën te ontwikkelen.

Opleiding

Master of Science in Data Science | Universiteit van Amsterdam, Amsterdam | 2012 - 2014

Bachelor of Science in Informatica | Technische Universiteit Delft, Delft | 2008 - 2012

Vaardigheden

 • Data-analyse en interpretatie
 • Geavanceerde kennis van SQL en Python
 • Uitgebreide ervaring met data-analysetools zoals R, SAS, en Tableau
 • Sterke probleemoplossende en kritische denkvaardigheden
 • Uitstekende communicatie- en presentatievaardigheden

Certificeringen

 • Certified Data Professional (CDP)
 • Microsoft Certified: Azure Data Scientist Associate

Talen

 • Nederlands - Moedertaal
 • Engels - Vloeiend

Referenties

Referenties zijn op aanvraag beschikbaar.
cv voorbeeld data en analytics - DataJobs.nl