netwerker
Wat voor netwerker ben jij? – 5 typen Digitale Netwerkers

Een digitaal sociaal netwerk is soms net als het echte leven. Al gedragen mensen zich digitaal vaak juist heel anders dan ‘in real life’. De enthousiaste communicator wordt achter een toetsenbord opeens een ongeïnteresseerde zombie. En dat irritante, agressieve mannetje in je netwerk blijkt in het echt toch een zachtaardige lieverd.

In het kader van hokjesdenken onderscheid ik hieronder 5 verschillende typen Digitale Netwerkers:

1. De Netwerknegatieveling

Maakt er een sport van om aan alles een negatieve draai te geven. Het glas is niet eens half leeg maar ligt in scherven op de grond. Waarschuwing: ga de discussie met deze mensen niet aan. Want je stapt geheid met je blote voeten in de glassplinters!

2. De Netwerkzombie

Waart – schijnbaar doelloos – rond in het het netwerk. Met de armen vooruit, schuim op de mond en bloeddoorlopen ogen. Reageert niet op berichten of andersoortige prikkels. Contact is niet mogelijk want er zit geen leven in. De enige remedie is om af en toe een stapje opzij te doen om ze te laten passeren. Zodat ze even later het water in lopen of tegen een muur knallen.

3. De Netwerkpurist

Beschouwt het netwerk als een school en hij is de hoofdmeester. Ongepast gedrag wordt niet getolereerd. Bij fouten krijg je met een ouderwetse liniaal een tik op de vingers. Voor afwezigheid moet je eerst toestemming vragen en alle nieuwe mensen moeten zich eerst ‘netjes voorstellen’. Tip: neem een virtuele appel mee en leg deze op zijn bureau. Misschien krijg je dan een mooie sticker?

4. Netwerkgluurder

Dit is die persoon die zelf niets deelt maar overal stiekem ‘meekijkt’. Dat onbehaaglijke gevoel als je een melding krijgt dat ‘iemand je bekeken heeft’. Wie dan? En waarom? Waarom ik? Help!

5. Netwerkvampier

Verschaft zich toegang tot je netwerk en zuigt het leeg. Is bloeddorstig op zoek naar nieuwe connecties en is niet te stoppen. Kan alleen niet tegen zonlicht. De enige remedie is waarschijnlijk een staak door het digitale hart?

Raymond te Veldhuis
CheckData en DataJobs.nl

10/02/2016
Raymond te Veldhuis
geen reacties