data governance
Wat is Data Governance en waarom is het voor mij belangrijk?

Het onderwerp data governance zou bij alle organisaties hoog op de agenda moeten staan. Voor (aankomende) data specialisten is het dan ook een erg interessant onderwerp om meer over te leren en een goede basis in te krijgen. Het naslagwerk van DAMA International ‘DMBOK’ is daarvoor een prima startpunt.

Het is goed als organisaties een proactieve houding hebben ten aanzien van de eigen datakwaliteit. Alleen voldoen aan de wettelijke minimumeisen voor databeheer is namelijk al lang niet meer voldoende. De hoeveelheid data waar we mee werken en die wordt opgeslagen blijft snel groeien en is ook continu aan verandering onderhevig. In deze context is het onderwerp data governance erg belangrijk.

data governance biedt een structuur waarmee een organisatie haar data effectief kan beheren, zodat deze voldoet aan de behoeften van de organisatie

Wat is Data Governance?

Letterlijk vertaald betekent governance: bestuur of beheer. Data governance omvat dan ook het beleid dat bepaalt hoe een organisatie haar data beheert en welke rollen en verantwoordelijkheden zijn vastgesteld met betrekking tot het databeheer. Het biedt een structuur waarmee een organisatie haar data effectief kan beheren, zodat deze voldoet aan de behoeften van de organisatie. Daarmee staat het aan de basis van data management en omvat het alle afspraken en spelregels waarmee je vastlegt hoe je van de data gebruik wil maken, wat je doelen ermee zijn, hoe je de kwaliteit waarborgt en hoe de veiligheid van de data geregeld wordt. Data Governance gaat ook niet puur over data. Voor succes is een combinatie van mensen, regels, procedures en ondersteunende technologieën nodig.

Data Governance vacatures

Een snelle search naar de term ‘data governance’ op de jobboards leert dat het inderdaad een populaire term is. Al zijn er maar weinig vacatures waar data governance echt in de titel staat. Enkele voorbeelden daarvan zijn: data governance advisor, data governance analyst en data governance specialist.

Over het algemeen vinden we data governance meer terug als onderwerp bij functies als data manager of data architect. Ook zien we regelmatig combinaties met functies op het gebied van: risk & compliance en quality.

Wat zijn functie eisen die we bij data governance vaak tegen komen?

  • Afgeronde bachelor of master opleiding (bijvoorbeeld Informatiemanagement, of in ieder geval een studie met een duidelijke bèta component er in);
  • gedegen kennis van- en ervaring met data management / data kwaliteit;
  • goede communicatieve vaardigheden (mondeling en schriftelijk);
  • ervaring met het werken in projecten;
  • goed in het beïnvloeden van mensen;
  • analytisch, gestructureerd, goed georganiseerd;
  • diepgaande technische (data) kennis is meestal niet nodig (kennis van SQL en data visualisatie tools is wel handig);
  • goede domeinkennis van het domein waarin de organisatie actief is (indien mogelijk).

DAMA-DMBOK

Voor (aankomend) data specialisten is het belangrijk om goede kennis te hebben van de onderwerpen data management en data governance. Het is het fundament waar alles waar je aan werkt op gebouwd is (of dat zou het in ieder geval moeten zijn…).

Wil je meer weten over het onderwerp data management en/of data governance? Of ambieer je een carrière stap in die richting? Dan is het naslagwerk van DAMA International ‘DMBOK’ (Data Management Body of Knowledge) een goed startpunt. Het is een uitgebreide gids voor internationale data management standaarden en -praktijken voor data management professionals.

Voor data governance vacatures op DataJobs, kijk hier.

Raymond te Veldhuis

DataJobs.nl

16/07/2021
Raymond te Veldhuis
geen reacties