Zelfstudie data en analytics

Heb je geen interesse in een Bachelor, Master opleiding of een traineeship, maar wil je toch graag kennis opdoen op het gebied van data en statistiek? Geen zorgen, er zijn tal van mogelijkheden om jezelf via zelfstudie te ontwikkelen tot een data en analytics specialist. In dit uitgebreide artikel bespreken we verschillende platforms, bronnen en methoden die je kunnen helpen bij het leren van de benodigde vaardigheden en technieken.

Bekijk hier onze uitgebreide carrièregids.

Kaggle Community voor Data Specialisten (kaggle.com)
Kaggle is een populair platform voor mensen die zich bezighouden met data. Het bevat veel tools en online cursussen op het gebied van data science, waaronder competities en datasets die je kunt gebruiken om je vaardigheden te testen en verbeteren. Door deel te nemen aan Kaggle-competities kun je niet alleen leren van andere deelnemers, maar ook je werk laten beoordelen door experts en mogelijk prijzen winnen.
Zelfstudie Data & Analytics - DataJobs.nl
Deeplearning.AI (deeplearning.ai)
Deeplearning.AI biedt een overzicht van online data science cursussen van Andrew Ng, een professor aan de University of Stanford die bekend staat om zijn uitstekende online cursussen. Deze cursussen zijn gericht op diep leren, machine learning en kunstmatige intelligentie. Door deze cursussen te volgen, kun je een solide basis leggen voor je carrière als data en analytics specialist.
KDnuggets (kdnuggets.com)
KDnuggets is een toonaangevend online vakblad voor data specialisten die op de hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied. Hier vind je interessante artikelen, nieuws, tutorials en bronnen over data science, machine learning en analytics. KDnuggets is een uitstekende bron om op de hoogte te blijven van de laatste trends en best practices in data analytics.
Zelfstudie Data & Analytics 2 - DataJobs.nl
DataCamp (datacamp.com)
DataCamp is een online leerplatform dat zich richt op data science onderwerpen. Het biedt honderden cursussen, waaronder Python, R, SQL en Excel voor data science, machine learning, deep learning, big data, data visualisatie en nog veel meer. Met interactieve lessen, praktische oefeningen en projecten biedt DataCamp je een effectieve manier om je data en analytics vaardigheden te verbeteren. Tip: beluister ook de podcast!
Khan Academy (khanacademy.org)
Khan Academy is een non-profit organisatie met als doel iedereen, overal, gratis onderwijs van wereldklasse te bieden. Hoewel hun aanbod van data science en analytics cursussen misschien beperkter is dan sommige andere platforms, bieden ze wel een solide basis in statistiek, kansberekening en lineaire algebra, wat essentiële onderdelen zijn voor iedere data en analytics specialist.
Zelfstudie Data & Analytics 3 - DataJobs.nl
Udemy (udemy.com)
Udemy is een marktplaats voor online leren met meer dan 213.000 cursussen en 57 miljoen studenten. Je kunt hier veel cursussen vinden op het gebied van data science, machine learning, statistiek, data visualisatie en big data. Hoewel de kwaliteit van de cursussen kan variëren, biedt Udemy vaak aantrekkelijke kortingen en kun je beoordelingen van andere studenten lezen om de beste cursus voor jouw behoeften te vinden.
Coursera (coursera.org)
Coursera is een van de grootste en bekendste online leeromgevingen en biedt veel cursussen en specialisaties op het gebied van data en analytics. Coursera werkt samen met vooraanstaande universiteiten en bedrijven, waardoor je toegang hebt tot hoogwaardig onderwijsmateriaal. Bovendien kun je bij Coursera certificaten behalen die je kunt toevoegen aan je LinkedIn-profiel of cv, wat je kansen op de arbeidsmarkt kan vergroten.
Zelfstudie Data & Analytics 4 - DataJobs.nl
Medium - Towards Data Science (medium.com/towards-data-science)
Medium is een gratis blogplatform opgericht door ex-werknemers van Twitter en Blogger. In de sectie Towards Data Science vind je veel interessante artikelen en 'walkthroughs' voor data en analytics specialisten. Door deze artikelen te lezen, kun je leren van ervaringen van anderen, praktische tips en tricks oppikken en geïnspireerd raken door real-world toepassingen van data en analytics.
Explorable Explanations (explorabl.es)
Explorable Explanations is een hub voor spelenderwijs leren, gemaakt door een ongeorganiseerde beweging van artiesten, programmeurs en docenten die spelen en leren willen herenigen. Hier vind je interactieve visualisaties en simulaties die complexe concepten en technieken op een leuke en begrijpelijke manier uitleggen. Hoewel de onderwerpen variëren, zijn er enkele Explorable Explanations die betrekking hebben op data en analytics.
Zelfstudie Data & Analytics 5 - DataJobs.nl
Microsoft Learn (docs.microsoft.com/en-us/learn/)
Microsoft Learn biedt praktische, interactieve leertrajecten met meer dan 80 uur gratis inhoud, vertaald in 23 verschillende talen. Ze bieden momenteel inhoud over Azure, Dynamics, Power Apps en Flow. Voor data en analytics specialisten kunnen deze cursussen ook interessant zijn: Microsoft Power BI Data Analyst en Data Engineering on Microsoft Azure. Door het volgen van deze cursussen kun je waardevolle vaardigheden opdoen in het werken met populaire data analytics tools en cloudoplossingen.
Dataquest (dataquest.io)
Dataquest biedt 'real-world' uitdagingen en projecten in plaats van video colleges. Ze beweren dat dit de meest effectieve manier is om de vaardigheden te leren die je nodig hebt om je carrière op te bouwen in de wereld van data & analytics. Dataquest biedt cursussen in Python, R, SQL, data science, data engineering, data visualisatie en meer. Met een op projecten gebaseerde aanpak kun je leren door te doen en direct je opgedane kennis toepassen.
Zelfstudie Data & Analytics 6 - DataJobs.nl
edX (edx.org)
edX is een online leerplatform opgericht door Harvard en MIT, dat gratis en betaalde cursussen aanbiedt van vooraanstaande universiteiten en instellingen. Je kunt hier cursussen vinden op het gebied van data science, machine learning, big data, statistiek en meer. Het volgen van edX-cursussen kan je helpen bij het opdoen van diepgaande kennis en het behalen van certificaten die je professionele profiel kunnen versterken.
Codecademy (codecademy.com)
Codecademy is een online leerplatform dat zich richt op het leren van programmeren en coderen. Ze bieden cursussen aan in verschillende programmeertalen zoals Python, R en SQL, die essentieel zijn voor data en analytics specialisten. Codecademy maakt gebruik van een interactieve leeromgeving waar je direct code kunt schrijven en uitvoeren, wat een effectieve manier is om je vaardigheden te ontwikkelen.
Zelfstudie Data & Analytics 7 - DataJobs.nl
Google Analytics Academy (analytics.google.com/analytics/academy/)
Google Analytics Academy is een gratis platform van Google waar je kunt leren hoe je Google Analytics kunt gebruiken voor het analyseren en interpreteren van data. Als data en analytics specialist is het belangrijk om bekend te zijn met populaire analytics tools zoals Google Analytics. De cursussen van Google Analytics Academy variëren van beginnersniveau tot gevorderd, zodat je op elk niveau je vaardigheden kunt verbeteren.
Data Science Central (datasciencecentral.com)
Data Science Central is een online community voor data en analytics specialisten, met interessante artikelen, webinars, discussies en bronnen over data science, machine learning, statistiek en analytics. Door lid te worden van Data Science Central, kun je leren van andere professionals, je netwerk uitbreiden en op de hoogte blijven van de laatste trends en ontwikkelingen in de wereld van data en analytics.
LinkedIn Learning (linkedin.com/learning/)
LinkedIn Learning, voorheen bekend als Lynda, is een online leerplatform dat cursussen aanbiedt op het gebied van data science, machine learning, statistiek, data visualisatie en meer. Als je al een LinkedIn-account hebt, is LinkedIn Learning een handige optie om je vaardigheden te verbeteren en je professionele profiel te versterken. Bovendien worden de cursussen op LinkedIn Learning gegeven door experts en professionals uit de industrie, waardoor je toegang krijgt tot praktische kennis en inzichten.