Eerste indruk is alles! Je cv is je visitekaartje en moet er perfect uit zien. Neem deze tips in acht en dan kan het niet mis gaan. Klaar om te solliciteren? Kijk dan naar de actuele vacatures op DataJobs!
Curriculum Vitae tips
Verdiep je in de lezer
Je cv is een document dat is bestemd voor een lezer of groep lezers, en zoals voor alle schriftelijke documentatie geldt: voordat je begint met schrijven, verdiep je in je doelgroep.
Voor wie schrijf je het? Is het een formele of informele organisatie? In wat voor branche is de organisatie actief? Op wat voor manier schrijven ze over zichzelf op de website en op wat voor manier is de vacature opgesteld? Wat schrijven ze bijvoorbeeld over missie, visie en kernwaarden? Pas je schrijfstijl hierop aan.
Probeer in gedachten in de schoenen van de lezer van je cv te gaan staan en houd er tevens rekening mee dat de gemiddelde HR-persoon of Recruiter tussen de 15 en 30 seconden de tijd neemt om een eerste ‘scan’ te doen van je cv.
Kernwoorden zijn dus vooral: beknopt, to-the-point, duidelijk, foutloos, prettig leesbaar en overzichtelijk. Hieraan kan ik ook nog toevoegen: opvallend. Het is altijd goed als je cv op de een of andere manier positief opvalt. Hier moet je wel mee oppassen, want: voor de ene persoon positief opvallen betekent voor de andere persoon misschien juist negatief opvallen. Test dit door je cv aan vrienden of familie te laten zien. Wat is hun eerste indruk?
Schrijf het cv naar de vacature toe
Als het mogelijk is: schrijf je cv dan altijd naar de vacature toe. Neem de moeite om, per vacature waar je op reageert, je cv enigszins aan te passen (zonder er onwaarheden in te vermelden uiteraard…). Dat hoeven soms maar enkele woorden of zinnen te zijn. Lees je bijvoorbeeld op de website dat de organisatie waar je solliciteert helemaal ‘Agile-minded is’? Haal je ervaring of affiniteit hiermee dan duidelijk naar voren op je cv.
Begin met een kort profiel
Schrijf een pakkend kort profiel van een regel of 5 waarin je jezelf kort presenteert. Wie ben je, wat kan je en wat wil je? Met daarbij, als het kan, ook een duidelijke verbinding met de vacature waar je op solliciteert. Dit plaats je in de bovenste regionen van je cv.
Houd het beknopt
Dit is voor veel mensen lastig, maar: houd je cv maximaal enkele pagina’s lang. Een starter met een cv van meer dan 3 kantjes? Dat is te veel. Ook een ervaren persoon moet proberen om het tot maximaal 2 à 3 pagina’s te beperken. Ga er van uit dat met name de werkervaring van de laatste 5 jaar belangrijk is. Geef deze laatste ervaring dus uitgebreid weer met alles wat je daarvoor hebt gedaan juist zeer beknopt. Probeer je werkervaring op te schrijven met zinnen als ‘ik was verantwoordelijk voor…’. Altijd in de ‘ik vorm’ dus. En probeer te schrijven volgens de STAR methode (zie hier voor meer uitleg over de STAR methode).
Laat iets van jezelf zien
Vermeld in de onderste regionen van je cv altijd iets over je hobby’s of vrijetijdsbesteding. Het neemt de aandacht even weg van het puur zakelijke en zegt iets over jou als persoon. Het kan een haakje zijn die in het geheugen van de beoordelaar van je cv blijft hangen en ook fungeert het vaak als leuke ijsbreker in een eventueel sollicitatiegesprek.
Referenties
Heb je referenties? Vermeld deze dan. Uiteraard zorg je dat de referenten hiervan op de hoogte zijn. Zorg ook dat de referenties recent zijn en relevant voor de functie waar je op solliciteert.
Doe een laatste scan
Zorg dat je cv lekker leesbaar en volledig foutloos is: spelfouten zijn nu eenmaal altijd enorme afknappers. Lees het cv vele keren door over een periode van enkele dagen en blijf er aan schaven. Gebruik de spelling checker en laat het cv diverse malen door andere personen lezen. Typische spel & typefouten die we vaak zien: Nationaliteit Nederlands i.p.v. NederlandsE, diploma behaalT i.p.v. behaalD en Curriculum VitEA i.p.v. Curriculum VitAE.
Zorg dat je cv een goede (consistente) lay-out heeft. Netjes overal gelijk inspringen, consistent zijn met opsommingstekens en overal hetzelfde lettertype gebruiken. En uiteraard vermeld je je opleidingen en werkervaring a-chronologisch, dus van nieuw naar oud.
Komt het overeen met je LinkedIn profiel?
De meeste personen die je cv ontvangen zullen je ook op LinkedIn bekijken. Maak het ze gemakkelijk door een linkje naar je LinkedIn profiel op je cv te vermelden. Zorg ook dat je LinkedIn profiel zo veel mogelijk overeenkomt met je cv. Afwijkingen tussen deze twee roepen enkel onnodige vraagtekens op.
Check het bestand wat je gaat mailen
Kijk kritisch naar het uiteindelijke bestand dat je gaat mailen.
Gebruik bij voorkeur een PDF bestand of eventueel een MS-Word document.
Copyright © 2023 - www.datajobs.nl
Let er ook op dat dit bestand niet onnodig groot is! Soms worden deze bestanden zonder duidelijke reden vele megabytes groot, wat niet nodig is en alleen maar irritaties kan opwekken bij de ontvanger.
Let ook op via wat voor e-mail adres je de sollicitatie verzendt. Gebruik hier een keurig en zakelijk adres voor. Dus niet: ‘ronalddegekste@gmail.com’, ‘nerdmeister@satanmail.nl’ of ‘liefschatje@kpnmail.nl’.
Trots op het eindresultaat? En ben je data specialist? Deel je cv dan gerust met ons hier zodat we samen de arbeidsmarkt in de gaten kunnen houden.
Copyright © 2023 - www.datajobs.nl