De sexy Data Scientist

Spreekt aan hè, deze titel? Tsja: sex sells. Ook op de arbeidsmarkt. Want Big Data is vooral ‘hot’ en Data Scientist is de ‘sexiest job of the 21st century’.

De marketing doet zijn werk. Veel schoolverlaters willen starten als Data Scientist. Maar; koud vanuit school willen starten als Data Scientist is net zoiets als direct na je rechtenstudie starten als rechter. Dat gaat dus niet. En moet je ook niet willen. Net als rechter moet Data Science bijna een roeping zijn. Omdat het iets is waar je jarenlang je ziel en zaligheid in legt. Zodat je uiteindelijk het kennis- en ervaringsniveau bereikt waarop je jezelf een Data Scientist zou mogen noemen.

Veel intermediairs willen ondertussen ook een graantje meepikken door traineeships te organiseren voor Data Scientists. Schoolverlaters die een beetje naar bèta neigen krijgen dan lessen in: Python, R en het Hadoop ecosysteem. Om vervolgens bij organisaties te starten als Data Scientist. Althans, in de praktijk doen ze meestal operationeel: data analyse of data engineering werk.

Er zullen ongetwijfeld positieve uitzonderingen zijn maar ik denk dat veel van deze mensen binnen een paar jaar toch weer een ander vak uitoefent. Misschien zelfs wel het vak waar ze in eerste instantie voor geleerd hadden.

Ook werkgevers stunte(le)n met functietitels in een poging het beste talent aan te trekken. Traditionele Business Intelligence rollen worden opgeleukt met snelle Big Data woorden en Data Science-achtige functietitels. Om zo de verwarring alleen maar groter te maken.

Data Science en Big Data zijn woorden waarmee bepaalde stromingen en ontwikkelingen worden aangeduid. Het zijn hele interessante ontwikkelingen die absoluut spelen en de komende tijd steeds belangrijker gaan worden.

Maar Big Data is gewoon (heel) veel data in combinatie met (nieuwe) technieken die weer nieuwe mogelijkheden bieden. En een Data Scientist is eigenlijk gewoon een scherpe data analist met uitstekende technische-, bedrijfskundige én communicatieve vaardigheden. Ook is het iemand die een direct lijntje zou moeten hebben met het management van de organisatie. En daar moet je toch echt bepaalde unieke skills en talenten voor bezitten. Inclusief een dosis wijsheid, levens- en werk- ervaring.

Het is één van de redenen waarom we met CheckData zijn begonnen. Voor ‘de mens achter de datawereld’ zoals we dat noemen. Want er wordt heel veel geroepen en geschreven. Maar nieuwe bedrijven en technologieën komen en gaan. Net als functietitels. Gelukkig blijft één factor altijd stabiel: de mens. En die geven wij graag – nu en in de toekomst – een eerlijk, passend advies. Net als de organisatie die het juiste data talent zoekt.

Raymond te Veldhuis

DataJobs.nl & CheckData

09/08/2016
Raymond te Veldhuis
geen reacties