Ben jij als werknemer klaar voor de 4e industriële revolutie?

Exponentiële groei van technologie. Wat is dat nu eigenlijk? Simpel gezegd is het gewoon groei. Maar dan wel een groei die stééds sneller gaat. De ‘groei van de groei’ groeit ook. En dan gaat het heel hard! Wat betekent dat voor de wereld van werk? Hoe kan je er voor zorgen dat jij – en je kinderen – hier klaar voor zijn? Welke vaardigheden worden in de toekomst belangrijk?

We kunnen het niet bevatten

Denk eens terug aan je jeugd. Laten we voor het gemak even zeggen: de jaren ’70 en ’80. Vergelijk die tijd qua technologie dan eens met vandaag. De verschillen zijn enórm. Bedenk dan eens dat dit steeds harder zal gaan. Vermenigvuldig die enorme verschillen die je ervaart dan bijvoorbeeld eens met 10. Kan je dat nog bevatten? Ik in ieder geval niet.

Doe datzelfde eens met ‘werk’. Hoe werkten mensen in de jaren ’70 en ’80 en hoe gaat dat nu? Wederom enórme verschillen. Vooral door de factor technologie. Vermenigvuldig die verschillen dan ook eens met 10. Je snapt waar ik heen wil. Onvoorstelbaar.

Exponentiële groei

Plaatjes over exponentiële groei als deze hebben we inmiddels allemaal wel eens gezien. Een langzaam oplopend lijntje wat naar het einde toe steeds steiler wordt. We schrikken er niet eens meer van. We kunnen het eigenlijk gewoon niet goed plaatsen.

De wereld van werk is al fors veranderd. Hij zal blijven veranderen en de veranderingen zullen ook nog eens steeds sneller gaan.

Ter illustratie weer even een plaatje. Rond de eeuwwisseling konden we kunstmatige intelligentie maken die even slim was als een insect. In 2010 was dat al een muizenbrein. In 2020 zal dat een menselijk brein zijn. En in 2045 zelfs alle menselijke breinen gecombineerd!

Er zijn mensen die een toekomst schetsen waarbij al het werk wordt gedaan door robots en wij de uitdaging hebben om al onze ‘vrije tijd’ zinvol op te vullen.

Vierde industriële revolutie

Het World Economic Forum wil dat wij ons bewust zijn van deze ontwikkelingen. Ze hebben daarom een paar jaar geleden het rapport uitgebracht van een groot onderzoek wat ze hebben gedaan. Hierin beschreven ze dat in 2015 maar liefst 35% van de vaardigheden die we op dat moment belangrijk vonden in 2020 veranderd zullen zijn. Grote verschillen in slechts vijf jaar tijd!

In het rapport beschrijven ze de 4e industriële revolutie die ons zaken brengt als: geavanceerde robotica, autonoom transport, kunstmatige intelligentie en machine learning, geavanceerde nieuwe materialen, biotechnologie en genomica.

Deze ontwikkelingen zullen de manier waarop we leven en de manier waarop we werken drastisch veranderen. Vele banen zullen verdwijnen, anderen zullen juist groeien en er zullen banen komen waarvan we ons nu nog niet eens een voorstelling kunnen maken.

Belangrijke vaardigheden voor de toekomst

Toch is het is belangrijk dat we hier al wel over nadenken. We kunnen namelijk wel voorspellen welke vaardigheden belangrijk zullen zijn. Hier boven zien we een overzicht van de 10 belangrijkste vaardigheden voor het jaar 2020. Daarnaast zien we die voor 2015. Probleemoplossende vaardigheden blijven het meest belangrijk. Daarna kritisch denken en creativiteit.

Welke vaardigheden veranderen het meest?

Creativiteit wordt een van de drie belangrijkste vaardigheden voor toekomstige werknemers. Met alle nieuwe producten, technologieën en werkwijzen moeten werknemers creatiever worden om hier goed gebruik van te kunnen maken.
Robots kunnen misschien sneller zijn. Creatiever dan mensen zijn ze voorlopig nog niet.

Onderhandelingsvaardigheden en flexibiliteit waren in 2015 nog erg belangrijk. In 2020 verdwijnen ze uit de top 10 zodra machines – gebruik makend van heel veel data – steeds meer beslissingen voor ons gaan nemen. Algemeen wordt verwacht dat in 2026 kunstmatige intelligentie een vast onderdeel zal zijn van de Raad van Bestuur van vele organisaties.

Hetzelfde geldt voor de vaardigheid actief luisteren. Iets wat in 2015 heel belangrijk was. Ook deze vaardigheid zal uit de top 10 verdwijnen. Emotionele intelligentie maakt daarentegen een flinke opmars. Deze vaardigheid stond in 2015 niet eens in de top 10 maar zal in 2020 een van de belangrijkste vaardigheden zijn.

Maak tijd voor je eigen ontwikkeling én die van anderen

In een volgend blog bespreek ik de tips die het World Economic Forum geeft voor een zinvolle – en toekomstbestendige – carrière. Ik kan al wel verklappen dat de tip: ‘maak tijd om voor jezelf – en anderen – te zorgen’ bovenaan staat. Begin daarom om voor jezelf te zorgen door even stil te staan bij je eigen ontwikkeling. Neem de tips in acht en ga actief aan de slag met de vaardigheden die jij – en je naasten – nodig hebben voor een goede toekomst.

Raymond te Veldhuis

DataJobs.nl & CheckData

Bron: World Economic Forum

23/11/2017
Raymond te Veldhuis
geen reacties

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Job listings powered by the CATS Applicant Tracking System - ©2010 CATS Software, Inc.