Almar en Anna ontwikkelen een nieuw dataplatform voor een ziekenhuis
Almar en Anna ontwikkelen een nieuw dataplatform voor een ziekenhuis

In dit interview vertellen Almar Overgaauw (Managing BI Consultant) & Anna Kroeze (Data Consultant) over hun gezamenlijke project. Ze helpen een ziekenhuis om een nieuw dataplatform te ontwikkelen dat de bron wordt voor de gehele informatievoorziening. Lees in dit artikel hoe ze dat aanpakken.

Jullie werken samen aan een project. Kunnen jullie daar meer over vertellen?

Almar

Een ziekenhuis heeft een update gehad van hun EPD, het elektronisch patiëntendossier. Omdat daardoor de bron van de data is veranderd, werken de bestaande dashboards en rapportages niet meer. Bij dit ziekenhuis ontwikkelen we een nieuw dataplatform dat de bron wordt voor de gehele informatievoorziening van het ziekenhuis. Voor deze informatievoorziening combineren we EPD data, financiële data en HR-data. We ontwikkelen één dataplatform en implementeren Microsoft Power BI om de datasets uit de verschillende bronnen te ontsluiten, te combineren en te visualiseren.

Anna

We zijn begonnen met het ombouwen van een aantal zaken in de huidige omgeving, zodat ze tijdens de verandering wel gewoon hun rapportages kunnen blijven inzien over operaties of consulten. Parallel ontwikkelen we het nieuwe dataplatform. Hierbij gebruiken we het ilionx datawarehouse framework en zetten we de dashboards en rapportages op in Power BI. Het is een complexe uitdaging om te ontwikkelen, ook omdat het geheel beheersbaar en schaalbaar moet blijven. En natuurlijk begrijpelijk voor de gebruikers.

Almar

Ons doel is om een oplossing neer te zetten zonder extra stappen of overtollige opslag en met eenduidige logica. We willen niet opnieuw het wiel uitvinden. Daarom gebruiken we het ilionx datawarehouse framework. In dit framework zijn veel technische stappen en ontwerp-beslissingen al genomen op basis van best practices bij andere organisaties. Doordat we deze beslissingen nu niet opnieuw maken konden we meteen aan de slag met de data van dit ziekenhuis. Uiteraard trainen we het team van dit ziekenhuis zodat ze in de toekomst zelf verder kunnen met het dataplatform.

Anna

Organisaties hebben vaak hun eigen ideeën en we weten niet altijd wat we gaan tegenkomen. Denk aan de opbouw van een dataplatform of tabellen die niet één-op-één interpreteerbaar zijn vanwege onleesbare sleutels en ingewikkelde datamodellen. In dit geval wilde het ziekenhuis extra informatie hebben, bovenop het reeds bestaande datawarehouse. Daar moeten we dan iets op verzinnen. Maar wat we ook tegenkomen, met de kennis van onze ilionx data collega’s komen we altijd tot de beste oplossing.

Almar

We brengen al onze kennis in en werken stapsgewijs naar het eindresultaat. Door telkens een klein, werkend stukje van de oplossing aan te bieden en alles goed uit te leggen, krijgen we klanten altijd wel mee. Zeker als ze zien dat iets gewoon werkt.

Anna

De implementatie van BI is vaak ook een verandertraject, dat vinden mensen soms lastig. Daarom blijven we iedereen informeren, op de goede manier en in het juiste tempo. Voor deze klant doe ik dat onder andere met het geven van trainingen aan de gebruikers in het ziekenhuis die straks gaan meebouwen aan rapporten.

Almar

Uiteindelijk gaan we voor hen natuurlijk iets heel moois neerzetten.

Wat vinden jullie vooral prettig aan het werken bij ilionx?

Almar

Door de unitstructuur bij ilionx hebben de units een grote vrijheid om zaken te doen. Als ik bij vorige werkgevers een training wilde, moest ik eerst vier lagen naar boven door om toestemming te krijgen. Bij ilionx werkt dat niet zo, in de units hebben we veel vrijheid en ruimte. Ik ben min of meer in mijn huidige functie gerold terwijl de organisatie groeide en ilionx heeft me daarbij altijd ondersteund, bijvoorbeeld met de training voor lead consultant.

Anna

De basis onder ilionx is breed, maar het voelt kleinschalig. Er wordt goed naar de medewerkers als persoon gekeken en je kunt direct bij iedereen terecht. Mensen zijn benaderbaar en bereid om te helpen, als je een vraag hebt stel je hem bijvoorbeeld in de appgroep van de unit en je krijgt altijd antwoord. Ik heb onlangs een training data engineering gevolgd die werd gegeven door een ilionx-collega. Dat geeft wel aan hoeveel kennis er in deze organisatie zit.

Hoe zijn jullie bij ilionx terechtgekomen?

Almar

Tijdens mijn studie bedrijfskundige informatica liep ik stage bij een IT-bedrijf dat vooral MKB-klanten had en ben daar drie jaar gebleven. Omdat ik ook grotere bedrijven van binnen wilde zien ging ik werken bij een IT-bedrijf dat juist heel grote klanten had, maar daar voelde ik me uiteindelijk teveel een nummertje. ilionx zit tussen groot en klein in. Het is een flinke organisatie, maar door de structuur met vestigingen en units voelt dat niet zo. Op deze manier is het voor mij precies goed.

Anna

Ik heb geneeskunde gestudeerd en heb daarna een promotietraject doorlopen op het gebied van bloedziekten en het afweersysteem. Tijdens mijn onderzoek ontdekte ik dat ik data science erg interessant vond. Het geeft echt een kick als je een model schrijft en dat model levert vervolgens een bruikbare voorspelling. Ik trok de conclusie dat ik gelukkiger zou worden van werken met data dan van dokter zijn. Een vriendin, ook arts, werkte al bij ilionx en na mijn promotietraject ben ik hier in 2019 begonnen.

Almar

Ik was in 2013 de eerste en toen nog enige BI-consultant bij de vestiging Utrecht. Inmiddels bestaat de unit uit 35 mensen. Ik ben meegegroeid, van het begin als medior consultant voor veel verschillende opdrachtgevers tot nu als teamlead van een team van 9 consultants. Het is heel leuk om verschillende rollen te hebben, van manager, technical lead of projectleider tot op z’n tijd scrummaster.

Anna

Ik houd ook van afwisseling. Toen ik begon mocht ik eerst technische kennis van BI opdoen. Sindsdien heb ik al veel projecten gedaan. Meestal meerdere tegelijk en tot nu toe allemaal in de zorg, wat met mijn achtergrond natuurlijk niet gek is. Het is heel interessant en leerzaam om te zien hoe het er op verschillende plaatsen aan toegaat en met veel mensen samen te werken.

Ook werken in de healthcare sector? Bekijk dan hier de actuele kansen.

20/12/2022
Guest
geen reacties